AFP

Τα αισιόδοξα μηνύματα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των διεθνών ξενοδοχειακών Ομίλων

  • Έμπρακτη εμπιστοσύνη από τους επενδυτές με περισσότερα από 10.300 ξενοδοχεία στο pipeline και 1,7 εκατ. νέα δωμάτια παγκοσμίως.
  • Με θετικό πρόσημο η συνολική εξέλιξη της καθαρής δυναμικότητας (net unit growth). Έφτασε μέχρι και τα επίπεδα του 5,2%.
  • Ανεξάρτητα από τις αναμενόμενες απώλειες του 2020, όλοι παραμένουν αισιόδοξοι για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Από τον Κώστα Παναγάκη, Founder & CEO Travelworks Public Relations

Παραδοσιακά ο Φεβρουάριος είναι μήνας σημαντικών ανακοινώσεων για τις εισηγμένες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων, με τις μεγαλύτερες από αυτές να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών κατά τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Τη σειρά των ανακοινώσεων άνοιξε η Wyndham στις 10 Φεβρουαρίου με τις Hilton, Hyatt και Marriott να ακολουθούν και τις Accor και IHG να κλείνουν τον κύκλο την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Κύριο σημείο αναφοράς για όλους υπήρξε η αισιοδοξία για τη μεσοπρόθεσμη επάνοδο σε μια νέα κανονικότητα. Η αντοχή του κλάδου, όπως και οι θετικές προοπτικές, αποτυπώνονται ξεκάθαρα όχι μόνο στα δελτία Τύπου, αλλά και στις επενδυτικές παρουσιάσεις και στα calls των Διοικήσεων των Ομίλων με χρηματοοικονομικούς αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα:

• Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν ακόμη και μέσα στην καρδιά της πανδημίας. Η Hilton άνοιξε πάνω από 400 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 55.000 δωματίων σε 116 χώρες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το κατώφλι του ενός εκατομμυρίου δωματίων. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι 31 από αυτά τα ξενοδοχεία ήταν σε περιοχές όπου ο ξενοδοχειακός κολοσσός δεν είχε προηγούμενη παρουσία.

Την ίδια στιγμή η Marriott σημείωνε καθαρή αύξηση ύψους 3,1% προσθέτοντας 63.000 δωμάτια στο συνολικό της δυναμικό με το νέο CEO της εταιρείας Tony Capuano να δηλώνει χαρακτηριστικά σε αναλυτές ότι στην Ανατολική Ασία άνοιξε στο 2020 περισσότερες μονάδες από ότι το 2019. Ενδεικτικό της ανθεκτικότητας του κλάδου είναι ότι ακόμη και στην πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, ο ρυθμός μεταβολής της καθαρής δυναμικότητας (net unit growth) των περισσότερων διεθνών αλυσίδων παρέμεινε με θετικό πρόσημο και στις περιπτώσεις μάλιστα της Hilton και της Hyatt ξεπέρασε οριακά το 5%.

Προκειμένου δε να κατανοήσει κανείς τη σφοδρότητα της κατάστασης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχειακοί όμιλοι αξίζει να δει τον ρυθμό μείωσης του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), όπου σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση άγγιξε το 70%.

Το pipeline νέων projects αγγίζει τα προ κορονοΐου επίπεδα με τους πέντε μεγαλύτερους εισηγμένους ομίλους να αριθμούν στο τέλος του 2020 περισσότερα από 10.300 συμφωνημένα νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 1,7 εκατ. δωματίων (μόλις 1% λιγότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019).

(Photo by Shan he / Imaginechina / Imaginechina via AFP)

Εμφανές προβάδισμα διατηρεί η Marriott με 498.000 δωμάτια, ενώ έπεται η Hilton με 397.000 (10.000 περισσότερα από το 2019), η IHG με 272.000 και ακολουθούν Accor, Wyndham και Hyatt. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι στα χαρτιά καθώς μεγάλο ποσοστό των ανωτέρω επενδύσεων βρίσκεται ήδη στο κατασκευαστικό στάδιο.

Χαρακτηριστικό σε αυτό το σημείο είναι το παράδειγμα της Marriott όπου στα μισά σχεδόν υπογεγραμμένα projects (51%) έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής. Και όλα τα παραπάνω συντελούνται παρά τις ευρύτερες αντιξοότητες στον κατασκευαστικό κλάδο όπου τα εναλλασσόμενα lockdowns καθιστούν τις εργασίες αλλά και τις παραδόσεις υλικών μεταξύ περιφερειακών αγορών αρκετά δύσκολες.

Η πλειονότητα των μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων έχει επαρκή ρευστότητα, όχι απλώς για να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και για να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά στην επόμενη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, το κλείσιμο του έτους βρήκε την IHG με 2,9 δισ. δολάρια διαθέσιμη ρευστότητα, τη Marriott με 4,4 δισ. δολάρια, τη Hilton με 3,3 δισ. δολάρια, τη Hyatt με 3,4 δισ. δολάρια, τη Wyndham με 1,2 δισ. δολάρια και την Accor με 3,9 δισ. ευρώ. Προφανώς, η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών ομίλων μπήκε σε μια διαδικασία περικοπών που σε μερικούς άγγιξε ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

(Photo by Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Είναι πολύ νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς το τέλος των επαγγελματικών ταξιδιών όπως τα ξέραμε. Έστω και αν σε πρώτη ανάγνωση όλοι συμφωνούν ότι το leisure segment θα επανέλθει πρώτο, δεν έλειψαν οι σαφείς αναφορές σε ένα πιο αισιόδοξο από το αναμενόμενο μέλλον αναφορικά με τα επαγγελματικά ταξίδια και τα meetings & events. Σε αυτό το πλαίσιο ο CEO της Hyatt Mark Hoplamazian ανέφερε στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ότι είναι έκπληκτος με τα θετικά δεδομένα κρατήσεων που βλέπει αναφορικά με τα ομαδικά ταξίδια.

(Photo by Bodo Marks / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Προφανώς και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ωστόσο εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για το 2ο σκέλος του τρέχοντος έτους αλλά και για τις αρχές του 2022. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Christopher Nassetta, CEO της Hilton Worldwide Holdings, ο οποίος σε σχετική ερώτηση αναλυτή της Jefferies ήταν ξεκάθαρος ότι βλέπει μεγαλύτερη του αναμενόμενου ζήτηση και από το κομμάτι των corporate accounts.

(Photo by Stephan Goerlich / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Έχοντας ολοκληρώσει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία του, ο κλάδος της φιλοξενίας εισέρχεται με συγκρατημένη αισιοδοξία σε μια χρονιά που για πολλούς χαρακτηρίζεται ορόσημο. Η μετά Covid-19 εποχή έχει σηματοδοτήσει μια σειρά από ανακατατάξεις και φέρνει σίγουρα πολλές αλλαγές στο δρόμο προς τη νέα κανονικότητα, η ανάγκη ωστόσο για ταξίδια φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

"Oι άνθρωποι έχουν ανάγκη να είναι μαζί, πρέπει να ταξιδέψουν, πρέπει να χτίσουν σχέσεις, πρέπει να χτίσουν πολιτισμούς, πρέπει να καινοτομήσουν. Και αυτά τα πράγματα δεν μπορούν πραγματικά να γίνουν χωρίς συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, τόσο μέσα από ομαδικά όσο και από ατομικά επαγγελματικά ταξίδια”
Christopher J. Nassetta, President, CEO & Director Hilton Worldwide Holdings