Τα έσοδα του προϋπολογισμού προτάσσει το οικονομικό επιτελείο

Τα έσοδα του προϋπολογισμού προτάσσει το οικονομικό επιτελείο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Τρόικας-υπουργείου Οικονομικών - Δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Με ικανοποίηση ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση».

Η ελληνική πλευρά έθεσε ως βασικό επιχείρημα την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014.

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε, πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου, θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) -ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει αύριο στην Αθήνα- ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

– Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.

– Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

– Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Κατά την πρώτη συνάντηση, πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα (σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικές ουδέτερες).

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, ο εν λόγω παράγοντας υποστήριξε ότι η υστέρηση από τον στόχο υπερβαίνει τα 700-800 εκατ. ευρώ και αυτό βοηθά στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σημειώνεται ότι η σημερινή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών ήταν αρκετά επεισοδιακή, αρχής γενομένης από τα κέρματα που πέταξε ένας πολίτης στο αυτοκίνητο του Πολ Τόμσεν κατά την άφιξή του στο υπουργείο. Στη συνέχεια, υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον 6ο όροφο του υπουργείου, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις. Ενώ, στο τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο του υπουργείου, η είσοδος του οποίου είχε αποκλειστεί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έχουν επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Το Χρήμα πάει κι έρχεται…