Τα έσοδα του YouTube πρόκειται να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2019 – Η «έκρηξη» των διαφημίσεων φέρνει ευθύνες

Τα έσοδα του YouTube πρόκειται να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2019 – Η «έκρηξη» των διαφημίσεων φέρνει ευθύνες

Ποια είναι η πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ; Αν μαντέψατε το Facebook, το Twitter, το Instagram ή το TikTok, κάνετε λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι το YouTube, αυτό που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να θεωρήσετε ότι είναι κυρίως ένας αντιπερισπασμός για τα μικρά παιδιά, είναι το νούμερο 1, με ένα 81% των Αμερικανών να δηλώνει στην Pew Research ότι χρησιμοποιεί τη γνωστή ιστοσελίδα βίντεο.

Για χρόνια, η Alphabet – η μητρική εταιρεία του YouTube – αρνιόταν να πει πόσα χρήματα αποφέρει ο ιστότοπος. Στη συνέχεια, πέρυσι, η εταιρεία ανακοίνωσε τελικά τον αριθμό: 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Καθόλου άσχημα, αλλά αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι το πόσο γρήγορα αυξάνεται: οι αναλυτές προβλέπουν ότι το YouTube θα μπορούσε να εμφανίσει έσοδα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alphabet εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει τα κέρδη του YouTube -και η πλατφόρμα έχει πολλά έξοδα).

Η μερίδα του λέοντος αυτών των μετρητών, όπως αναφέρουν οι Aaron Pressman και Danielle Abril του Fortune σε άρθρο τους, προέρχεται από τη διαφημιστική του δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, αν το YouTube ήταν μια αυτόνομη εταιρεία, θα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος πωλητής ψηφιακών διαφημίσεων στον κόσμο, μετά τη μητρική του εταιρεία, το Facebook, και την Amazon.

Η γυναίκα που κατευθύνει αυτή την αυξανόμενη διαφημιστική υπερδύναμη είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube, Susan Wojcicki, η οποία μίλησε στον Aaron.

Η Wojcicki ήταν η μεγαλύτερη θαυμάστρια του YouTube στο Googleplex (λέει ότι ήταν το πρώτο άτομο που παρότρυνε τους συνιδρυτές της Google να αγοράσουν τον ιστότοπο) και βρίσκεται επικεφαλής του καθ’ όλη τη διάρκεια της υπερηχητικής ανάπτυξής του – καθώς και των πολλών (και συνεχιζόμενων) αντιπαραθέσεων σχετικά με τον πανίσχυρο αλγόριθμό του, ο οποίος παίζει τεράστιο ρόλο στο ποια βίντεο είναι πιθανό να δουν οι χρήστες. Και βέβαια, ηγείται του YouTube στην προσπάθεια απομάκρυνσης της παραπληροφόρησης και άλλου επιβλαβούς περιεχομένου.

Η συνέχιση της ανάπτυξης του YouTube σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όταν η διαφήμιση βίντεο είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις παραδοσιακές τηλεοπτικές δαπάνες, η διατήρηση των δημιουργών περιεχομένου που τροφοδότησαν την άνοδο της εταιρείας ώστε αυτοί να μην αποστατήσουν σε δημοφιλέστερους ανταγωνιστές, ο κατευνασμός των διαφημιστών που φοβούνται να βρεθούν κοντά σε προσβλητικό περιεχόμενο, και η …αστυνόμευση δισεκατομμυρίων ωρών βίντεο είναι μια τεράστια δουλειά. Τόσο μεγάλη, στην πραγματικότητα, που ίσως να μην είναι δυνατόν να γίνει.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Wojcicki να περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια προσπαθώντας. Και από ό,τι ακούγεται, έχει πολλά ακόμη στην ατζέντα της που σκοπεύει να προωθήσει.