«Τα fake news είναι ο καρκίνος της εποχής μας» λέει ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης των L.A. Times

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα «σελίδα» για την ιστορική εφημερίδα που υπό τη διοίκηση του νέου της ιδιοκτήτη θα αρχίσει να λειτουργεί περισσότερο ως επιχείρηση.

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, οι Los Angeles Times επιστρέφουν επίσημα στην πατρίδα τους καθώς ο δισεκατομμυριούχος Δρ. Πάτρικ Σουν-Σιονγκ την εξαγόρασε, όπως και την εφημερίδα The San Diego-Union Tribune έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

Σε μία επιστολή προς τους αναγνώστες της εφημερίδας, ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης της ανέπτυξε και τη θεωρία του για τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης και τις επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο μέλλον.

«Πιστεύω ότι οι ψευδείς ειδήσεις είναι ο καρκίνος της εποχής μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα οχήματα για τη μετάσταση», δήλωσε ο Σουν-Σιονγκ. «Θεσμοί όπως οι Times και η Union-Tribune είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ. Πρέπει να αποτελούν φύλακες της εκδοτικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας αν θέλουμε να προστατεύουν τη δημοκρατία και να παρέχουν το αντίδοτο για την παραπληροφόρηση», τονίζει και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε τη δέσμευση της εφημερίδας στην αλήθεια, την ακεραιότητα, τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ενημέρωση που πληροφορεί, εκπαιδεύει και εμπνέει με φροντίδα και συμπόνοια».

Στην επιστολή ο Σουν-Σιονγκ τονίζει ακόμη πως επιθυμεί η εφημερίδα του να αρχίσει να λειτουργεί περισσότερο ως επιχείρηση και λιγότερο σαν ένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης, προκειμένου να «αναπτυχθεί και να είναι κερδοφόρα».

«Ενώ οι εκδόσεις που στηρίζονται από διαφημίσεις θα συνεχίσουν να πιέζονται από την ψηφιακή εποχή, είμαστε βέβαιοι πως τα έντυπά μας θα παραμείνουν βιώσιμα και ζωτικά», είπε ο νέος ιδιοκτήτης της ιστορικής εφημερίδας του Λος Άντζελες, χωρίς όμως να διευκρινίζει το οικονομικό λειτουργικό μοντέλο που θα ακολουθήσει προκειμένου να παραμείνει κερδοφόρα.

Διευκρίνισε πάντως πως η μετάβαση σε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας θα πρέπει να γίνει «χωρίς να ξεχνάμε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών μας».

Ο 65χρονος Πάτρικ Σουν-Σιονγκ είναι χειρουργός, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ των Los Angeles Lakers, ενώ έχει αναπτύξει και σημαντική φιλανθρωπική δράση. Σύμφωνα με το Forbes, ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας NantHealth, με έδρα την Καλιφόρνια, η περιουσία του Σουν-Σιονγκ ανέρχεται πλέον σε 7,8 δισ. δολάρια.

Ο Σουν-Σιονγκ ήρθε ως μετανάστης στις ΗΠΑ, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική από Κινέζους γονείς που εγκατέλειψαν την Κίνα κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία της ζωής αυτού του παιδιού μεταναστών που σπούδασε ιατρική στο Λος Άντζελες αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε αυτήν την πόλη των μεταναστών.

Η ημερήσια εφημερίδα Los Angeles Times εκδίδεται στο Λος Άντζελες από το 1881 και είναι η τέταρτη εφημερίδα των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Με την εξαγορά της από τον Σουν-Σιονγκ που ανακοινώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, πρόκειται να επιστρέψει στη γενέθλια πόλη της έπειτα από 18 ταραχώδη χρόνια που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Tronc, μιας αμερικανικής εταιρείας εφημερίδων και εκδόσεων που εδρεύει στο Σικάγο. Τον Φεβρουάριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει την ιστορική εφημερίδα.