Τα «φάουλ» του Γιάνη Βαρουφάκη

Τα «φάουλ» του Γιάνη Βαρουφάκη

Οι δηλώσεις που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προκαλούν σύγχυση. 

Πληθώρα σχολίων και θυελλώδεις συζητήσεις στον τύπο, στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό και στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας προκαλεί το ζήτημα της Ελλάδας με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, που έδωσε το «πράσινο φως» για την παράταση του ελληνικού δανειακού προγράμματος.

Για «δυσαρέσκεια στο Βερολίνο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών» κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί ανάγκης να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Η Süddeutsche Zeitung, στο δικό της πρωτοσέλιδο σημειώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει «άναυδο» τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προκαλεί ενόχληση στην ένωση των χριστιανικών κομμάτων.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη για την αναδιάρθρωση του χρέους «που έρχεται και ξαναέρχεται από την Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου» και δεν μπορεί να την παρακολουθήσει.

Επίσης αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του στο Bloomberg, προσπαθώντας να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση αποκατέστησε την αξιοπρέπεια των πολιτών. «Οι άνθρωποι έξω στους δρόμους ξέρετε ποιό είναι το μόνο πράγμα που θέλουν;» απηύθυνε αρχικά ο ίδιος το ερώτημα στον δημοσιογράφο. Και όταν ο τελευταίος τον προέτρεψε να πει τι θέλουν, απάντησε: «Δεν είναι τα χρήματα, ακόμα ούτε κι οι δουλειές, είναι η αξιοπρέπεια…»!

Κατά τα άλλα, στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης περιλαμβάνεται το «καμπανάκι» από τον ίδιο για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας αν δεν την βοηθήσει η ΕΚΤ. «Υπολογίζω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας πάντοτε στο Bloomberg.

Για τον ίδιο λόγο εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν θα αφήσουν την χώρα μας να χρεοκοπήσει «για ένα μικρό ταμειακό πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε.

Επίσης εντύπωση προκαλεί και η σημερινή του δήλωση σε συνέντευξη του στον Ant1, με την οποία αναφέρει ότι ήταν επιδίωξη του Eurogroup να υπάρχει ασάφεια και όχι νούμερα στην ελληνική πρόταση, ώστε να περάσει πιο εύκολα από τα κοινοβούλια των χωρών.

Ακόμα και αν αυτή είναι μια ειλικρινής δήλωση, σίγουρα δεν βοηθάει την Ελλάδα στη παρούσα φάση, όπου τα κοινοβούλια των εταίρων θα κληθούν να ψηφίσουν μια συμφωνία που ήταν επίτηδες «ασαφής»….