«Τα φέρνουμε δύσκολα»: Οι άνεργοι Αμερικάνοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ενώ αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην

«Τα φέρνουμε δύσκολα»: Οι άνεργοι Αμερικάνοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ενώ αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην
epa08424872 People wait in line to get care packages with food donations from the Food Bank for New York City in Brooklyn, New York, New York, USA, 15 May 2020. Unemployment claims in the US are above 36 million people as the national economy is showing a massive impact from state and city responses to controlling the coronavirus pandemic. EPA/Alba Vigaray Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Αμερικανοί πολίτες είναι αντιμέτωποι με μια εορταστική περίοδο που ελάχιστοι είχαν προβλέψει πέρυσι, με λιγοστά χρήματα για δώρα ή για μεγάλα γεύματα.

Πέρυσι τέτοια μέρα, η Shanita Matthews μαγείρεψε τα πάντα για την οικογένειά της: κοτόπουλο ψητό, παϊδάκια, μακαρόνια με σπανάκι και τυρί, και πάει λέγοντας.

Φέτος, αυτή, ο άντρας της και το παιδί τους θα περιοριστούν στα κράκερ και στις κονσέρβες τόνου, και στα λιγοστά άλλα αγαθά που αντέχουν οικονομικά να αγοράσουν από το σουπερμάρκετ.

«Δεν περνάμε Χριστούγεννα, στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι μπορείς να το θέσεις έτσι» λέει στο Associated Press η Matthews, η οποία ζει σε μια κωμόπολη στην Τζόρτζια. «Παλεύουμε. Είμαστε κουρασμένοι, και το μόνο που έχω είναι η πίστη μου».

Όπως και άλλοι 10 εκατομμύρια Αμερικάνοι, η Matthews είναι άνεργη από τότε που η πανδημία σάρωσε την αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο, τροφοδοτώντας μια καταστροφική ύφεση και ευρεία ανεργία.

Τώρα, πολλούς μήνες μετά, αυτοί οι Αμερικανοί πολίτες είναι αντιμέτωποι με μια εορταστική περίοδο που ελάχιστοι είχαν προβλέψει πέρυσι, με λιγοστά χρήματα για δώρα ή για μεγάλα γεύματα. Για την ακρίβεια, μόλις που φτάνουν για την πληρωμή των λογαριασμών, όπως επισημαίνει το Associated Press.

Σχεδόν 8 εκατομμύρια άτομα έχουν βυθιστεί στη φτώχεια από τον Ιούνιο, αφότου ξόδεψαν τα 1.200 δολάρια που έδωσε η κυβέρνηση στους περισσότερους Αμερικανούς την άνοιξη, ενώ και το επίδομα ανεργίας των 600 δολαρίων έληξε τον Ιούλιο. Ο αριθμός αυτός των 8 εκατομμυρίων νεοεισελθόντων στον κόσμο της φτώχειας προκύπτει από σχετική μελέτη του Bruce Meyer και άλλων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Επιπλέον, η εύρεση εργασίας καθίσταται ακόμα δυσκολότερη στις ΗΠΑ. Οι προσλήψεις τον Νοέμβριο επιβραδύνθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με τους εργοδότες να προσθέτουν τις λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο.

Τουλάχιστον, είναι πιθανό να υπάρξει κάποια ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων. Αυτή την εβδομάδα, το Κογκρέσο ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων για την πανδημία ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει επίδομα ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα, εφάπαξ καταβολή 600 δολαρίων για τα περισσότερα άτομα, και ανανέωση των προγραμμάτων βοήθειας ανέργων που πρόκειται να λήξουν. Βέβαια, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προκύψει εν τέλει η ομοσπονδιακή βοήθεια και πότε, καθώς ο πρόεδρος Trump επιτέθηκε στο πακέτο μέτρων χαρακτηρίζοντάς το ανεπαρκές και υπονοώντας ότι ίσως δεν θα το υπογράψει για να γίνει νόμος του κράτους.

Όσο για τη Matthews, η βοήθεια – αν έρθει – σίγουρα δεν θα έρθει έγκαιρα. Ο τραπεζικός της λογαριασμός είναι «στο κόκκινο» καθώς έχει προβεί σε υπεραναλήψεις, και ανησυχεί ότι θα της τον κλείσει η τράπεζα εάν δεν λάβει άμεσα κάποια βοήθεια από το κράτος.

ΠΗΓΗ: Fortune.com