Τα φετινά βραβεία Video Music Awards του MTV έχουν μια νέα κατηγορία: το Metaverse

Τα φετινά βραβεία Video Music Awards του MTV έχουν μια νέα κατηγορία: το Metaverse
epa04906141 Britney Spears arrives on the red carpet for the 32nd MTV Video Music Awards at the Microsoft Theater in Los Angeles, California, USA, 30 August 2015. EPA/PAUL BUCK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Τα Video Music Awards του MTV έχουν αναδείξει τις καλύτερες δια ζώσης performances εδώ και δεκαετίες, αλλά φέτος θα βραβεύσουν επίσης την κορυφαία ψηφιακή συναυλία με ένα νέο βραβείο για την «Καλύτερη Metaverse Performance».

Υποψήφιοι είναι έξι καλλιτέχνες: Ariana Grande, Charli XCX, Justin Bieber, Twenty One Pilots και τα συγκροτήματα K-pop BLACKPINK και BTS. Όλοι οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν σε διάφορες λεγόμενες metaverse πλατφόρμες, όπως το Roblox, το Fortnite και το Minecraft. Η ψηφοφορία για την κατηγορία λήγει την Παρασκευή και ο νικητής θα ανακοινωθεί στα φετινά VMA στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ στις 28 Αυγούστου.

Το σόου των βραβείων, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1984, φέρνει στο προσκήνιο τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής και είναι γνωστό για κατηγορίες όπως ο καλλιτέχνης της χρονιάς και το βίντεο της χρονιάς. Αλλά τα τελευταία χρόνια το κοινό των VMA έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Το σόου προσέλκυσε τον αριθμό-ρεκόρ των 12,4 εκατομμυρίων θεατών το 2011, σύμφωνα με το Billboard, αλλά πέρυσι το κοινό του έπεσε σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο.

Η ενασχόληση με το metaverse μπορεί να αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια του MTV να ανεβάσει τα νούμερα τηλεθέασης και να αναζωογονήσει τη βάση των οπαδών του. Πέρα από την προσθήκη της κατηγορίας του metaverse performance, το MTV δημιούργησε τη δική του εμπειρία metaverse των Video Music Awards στο Roblox με τρία παιχνίδια με θέμα τη μουσική και το χορό και, φυσικά, ένα εικονικό κόκκινο χαλί για φωτογραφίες metaverse.

«Τα MTV Video Music Awards έχουν μια μακρά ιστορία κοινωνικών και ψηφιακών καινοτομιών, καθώς πάντα προσπαθούμε να συναντήσουμε τους θαυμαστές μας εκεί που βρίσκονται», δήλωσε η Amy Campbell, διευθύντρια μάρκετινγκ των Paramount Media Networks και MTV Entertainment Studios, σε δήλωσή της.

Οι συναυλίες metaverse έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένες τα τελευταία δύο χρόνια. Από τότε που ο DJ Marshmello προσέλκυσε 11 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019 σε μία από τις πρώτες συναυλίες metaverse στο παιχνίδι επιβίωσης πολλαπλών παικτών Fortnite, αρκετοί καλλιτέχνες και εταιρείες έχουν στραφεί στην τάση αυτή. Ο ράπερ Travis Scott φέρεται να έβγαλε 20 εκατομμύρια δολάρια από μια συναυλία στο Fortnite που διοργάνωσε το 2020. Ο Scott κέρδισε 53,5 εκατομμύρια δολάρια από την περιοδεία του Astroworld σε 26 πόλεις το 2019, σύμφωνα με το Forbes.

Παρόλα αυτά, ορισμένες προσπάθειες για συναυλίες metaverse δεν ήταν τόσο επιτυχημένες. Αν και η εικονική συναυλία του Travis Scott προσέλκυσε 27 εκατομμύρια ανθρώπους και εκείνη του Marshmello 11 εκατομμύρια, η προσπάθεια της Meta για συναυλίες metaverse έπεσε στο κενό στα τέλη του περασμένου έτους. Η εταιρεία, η οποία το 2021 επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις προσπάθειές της να δημιουργήσει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο metaverse, προσέλκυσε μόνο περίπου 100.000 άτομα σε μια δωρεάν ψηφιακή συναυλία του ράπερ Young Thug και σχεδόν ένα εκατομμύριο σε μια παράσταση του ηλεκτρονικού DJ ντουέτου the Chainsmokers, που φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Horizon Venues, σύμφωνα με το Futurism.

Πηγή: Fortune.com