Tα γερμανικά Spezialfonds «μπαίνουν» στα κρυπτονομίσματα, προσδοκίες για δισεκατομμύρια ευρώ σε εισροές

Tα γερμανικά Spezialfonds «μπαίνουν» στα κρυπτονομίσματα, προσδοκίες για δισεκατομμύρια ευρώ σε εισροές
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με νέους κανόνες και ρυθμίσεις η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο προσπαθεί να εξισορροπήσει προηγούμενους χαρακτηρισμούς για τα κρυπτονομίσματα, τα οποία είχε ονομάσει «καθαρά κερδοσκοπικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέπει πλέον στα γνωστά Spezialfonds, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, να επενδύουν 20% των κεφαλαίων τους σε Ether και Bitcoin. 

Σημειώνεται πως τα εν λόγω επενδυτικά ιδρύματα διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, όπερ σημαίνει, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ότι οι εισροές στην αγορά κρυπτονομισμάτων, για να γίνει το ανάλογο hedging, θα ανέλθουν στα 357 δισεκ. δολ.

Από την άλλη, επισημαίνεται πως, αν και υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δισεκατομμυρίων κεφαλαίων στο ψηφιακό σύμπαν, η γερμανική επενδυτική βιομηχανία παρουσιάζεται λίγο… απρόθυμη ως προς το να το κάνει, ειδικά υπό το φως των πρόσφατων περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα κ.ά.

Τον Iούνιο, οι Γερμανοί νομοθέτες παραχώρησαν άδεια στις εταιρείες να εκδώσουν χρεόγραφα που συνδέονται με την τεχνολογία blockchain, έναν τύπο κατανεμημένου καθολικού που βασίζεται σε μάρκες όπως το bitcoin και το ether. 

«Η BaFin υπήρξε πολύ δραστήρια στην έκδοση οδηγιών και έχει αποκτήσει φήμη διεθνώς ως ρυθμιστής που κατανοεί τόσο τις κρυπτογραφικές συσκευές όσο και τις κατανεμημένες τεχνολογίες καθολικών», δήλωσε η Angelo Lercara, συνεργάτης της Dechert, με έδρα το Μόναχο. 

Κάπως έτσι, η Γερμανία γίνεται η πρώτη μεγάλη χώρα που προχώρησε στην άρση του περιορισμού στην επένδυση κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα – αν και μιλάμε για ειδικά κεφάλαια (Spezialfonds) που είναι κλειστά και μη προσβάσιμα στους μικρομετόχους.

Oι θεσμικοί δεν έχουν εγκαταλείψει το Bitcoin

Στο μεταξύ, μέλη hedge funds και γενικότερα θεσμικοί επενδυτές παραμένουν στο άρμα του Bitcoin Τα πιο πρόσφατα δεδομένα μπορεί να δείχνουν πως το bitcoin έχει κολλήσει μεταξύ των 30.000 και 40.000 δολ.Ωστόσο, τα σημάδια αυξάνονται…

Οι BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Soros Fund Management και JP Morgan ανήκουν ακόμη στη λίστα των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δημιούργησαν funds και υπηρεσίες για Bitcoin ή σχεδιάζουν τη μετάβασή τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Την Τρίτη 29 Ιουνίου, η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών TP ICAP ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια πλατφόρμα συναλλαγών για κρυπτονομίσματα μαζί με τα βαρέων βαρών πιστωτικά ιδρύματα Fidelity Investments and Standard Chartered. Και τώρα έχουμε τα Spezialfonds.