Τα ιδιωτικά τζετ είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι πλούσιοι ελπίζουν να αποφύγουν τον κορωνοϊό

Τα ιδιωτικά τζετ είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι πλούσιοι ελπίζουν να αποφύγουν τον κορωνοϊό
Photo: pixabay.com
Ο λόγος; Οι πλούσιοι ταξιδιώτες επιλέγουν τα ιδιωτικά τζετ ως ένα μέσο μεταφοράς που ελαχιστοποιεί την έκθεσή τους στον ιό, προσφέροντας παράλληλα μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα των ακυρωμένων πτήσεων.

των Tom Metcalf, Thomas Black & Andrers Melin, Bloomberg

Ο εντεινόμενος φόβος αναφορικά με την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού πλήττει τις μετοχές των επιβατικών αερογραμμών παγκοσμίως, αλλά οι εταιρείες ιδιωτικών τζετ βλέπουν τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους να αυξάνεται ραγδαία.

Ο λόγος; Οι πλούσιοι ταξιδιώτες επιλέγουν τα ιδιωτικά τζετ ως ένα μέσο μεταφοράς που ελαχιστοποιεί την έκθεσή τους στον ιό, προσφέροντας παράλληλα μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα των ακυρωμένων πτήσεων.

«Αναμφισβήτητα υπάρχει αύξηση της ζήτησης για τις πτήσεις τσάρτερ με ιδιωτικά τζετ» λέει ο Adam Twidell, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής πτητικών υπηρεσιών τσάρτερ PrivateFly. «Παρατηρούμε επίσης μια σημαντική αύξηση στα αιτήματα που λαμβάνουμε διερευνητικά και αφορούν την απομάκρυνση ομάδων ατόμων από μέρη που πλήττονται από την επιδημία, καθώς και ταξίδια επιχειρηματικών στελεχών και μεμονωμένων ιδιωτών».

Για παράδειγμα, η εταιρεία πτήσεων τσάρτερ Victor πρόσφατα έλαβε αίτημα από μια εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών που αφορούσε τη μεταφορά 50 ατόμων στο Λος Άντζελες από το Τόκιο, ώστε να περιορισθεί η επαφή τους με άλλους ταξιδιώτες.

«Ο αριθμός των αιτημάτων για υπηρεσίες ιδιωτικών τζετ έχει αυξηθεί – ειδικά στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», επισημαίνει ο Richard Lewis, πρόεδρος της Insignia Group για τις ΗΠΑ, μιας εταιρείας που διοργανώνει ταξίδια για πλούσιους πελάτες. «Οι πελάτες μας δεν έχουν καμία διάθεση να μοιραστούν την καμπίνα του αεροσκάφους με άλλα άτομα».

Ένα τέτοιο ταξίδι δεν είναι σε καμία περίπτωση φθηνό, αλλά μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ανταγωνιστικό προς το κόστος μιας τακτικής πτήσης σε business class.

Ενδεικτικά, το κόστος μιας πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο μετ’ επιστροφής με ένα Gulfstream IV 12 θέσεων είναι περίπου 140.000 δολάρια – σημειώστε, βέβαια, ότι με τόσα άτομα στην καμπίνα το επίπεδο άνεσης μειώνεται. Ένα εισιτήριο πρώτης θέσης με μια αεροπορική εταιρεία – με όλα τα κομφόρ, και κρεβάτι – ανέρχεται στα 10.000 δολάρια.

Για τις εταιρείες και τους ιδιώτες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον, το ιδιωτικό τζετ είναι ένας τρόπος ελαχιστοποίησης του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Η JetSet Group, μια εταιρεία πτήσεων τσάρτερ με έδρα στη Νέα Υόρκη που εκτελεί περίπου 150 πτήσεις το μήνα, έχει καταγράψει αύξηση κατά 25% στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες τις τελευταίες εβδομάδες. Ο φόβος του ιού φαίνεται πως είναι ο κύριος παράγοντας που τροφοδοτεί την αύξηση της ζήτησης, τονίζει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Steve Orfali. Πολλοί από τους πελάτες του έχουν μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν για να επισκέπτονται εργοστάσια και καταστήματα. Άλλοι σκέφτονται το ιδιωτικό τζετ ως λύση για τις οικογενειακές τους διακοπές.

«Όταν πρόκειται για ένα προσωπικό ταξίδι, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εκθέσουν την οικογένειά τους στον κίνδυνο της επιδημίας, και γι’ αυτό πληρώνουν για ένα ιδιωτικό τζετ αντί για εισιτήρια πρώτης θέσης για όλα τα μέλη της οικογένειας – μια επιλογή που θα εμπεριείχε ρίσκο» προσθέτει ο Orfali.

Όπως παρατηρεί, πλέον επικοινωνούν με την εταιρεία του ακόμα και άνθρωποι, που συνήθως δεν χρησιμοποιούν ιδιωτικά τζετ για τις μετακινήσεις τους. Ο ίδιος ελπίζει ότι οι νέοι πελάτες του θα δελεαστούν από τις ανέσεις και την εξοικονόμηση χρόνου που προσφέρουν οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, και θα γίνουν τακτικοί πελάτες της εταιρείας του.