Τα Καλάσνικοφ αντέχουν στην κρίση

Τα Καλάσνικοφ αντέχουν στην κρίση
Photo: REUTERS

Καθαρά κέρδη για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία των πιο διάσημων τυφεκίων του κόσμου.

Μπορεί η ρωσική οικονομία να βουλιάζει εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, αλλά ο κατασκευαστής του γνωστού τυφεκίου διπλασίασε την παραγωγή πέρυσι και ανακοίνωσε τζίρο τριών δισεκατομμυρίων ρουβλιών (45 εκατομμύρια δολάρια), ανεβασμένο κατά 28% σε σχέση με το 2013.

«Παρά τις κυρώσεις, η Kalashnikov ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για πρώτη φορά εδώ και εφτά χρόνια», δήλωσε στο CNN Money ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλεξέι Κριβορούτσκο.

Ο κατασκευαστής του AK-47 ήταν μια από τις πρώτες ρωσικές εταιρείες που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Δύση εξαιτίας της ρωσικής στάσης στην κρίση της Ουκρανίας.

Η Kalashnikov αποδίδει την ανάπτυξή της στη δημιουργία νέων πελατών, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, καθώς και στη νέα στρατηγική προώθησης που υιοθέτησε το 2014.

Πλέον, η εταιρεία διαθέτει ένα νέο brand που στοχεύει σε μη στρατιωτικούς πελάτες, το οποίο διαθέτει ρουχισμό και αξεσουάρ, ενώ διαθέτει και ένα νέο σλόγκαν: «Προστατεύοντας την ειρήνη».

Ο ρωσικός στρατός και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Ρωσία συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους πελάτες της Kalashnikov, καθώς ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την αγορά νέων όπλων.

Η άμυνα και η εθνική ασφάλεια ήταν οι μόνοι τομείς που εξαιρέθηκαν από τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 10% που διέταξε ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Για την περίοδο 2012 – 2017 προβλέπεται συνολική αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών κατά 85%.

Η εταιρεία κατασκεύασε 120.000 όπλα το 2014. Το 2015 η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 25%.