Τα «κρυφά» μέτρα του νέου Μνημονίου

Τα «κρυφά» μέτρα του νέου Μνημονίου

Τι δείχνει η έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία. Ποια τα συν και τα πλην του ελληνικού προγράμματος.

Νέα μέτρα θα υπάρξουν αν η κυβέρνηση αποτύχει να πιάσει τους στόχους στα έσοδα, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία. Αξιοσημείωτο είναι πως το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται σε 1,75% το 2015 και σε πάνω από 2% του ΑΕΠ το 2016.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή φαίνεται δύσπιστη ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ταυτόχρονα την εγκαλεί για καθυστέρηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες και τις αργές επιστροφές φόρων.

Συνολικά, η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, αλλά με αργούς ρυθμούς, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως σημαντική πρόοδο την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Διαβάστε:  Tι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Στην έκθεση κατεβαίνει ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων για φέτος στα 1,6 από 2,5 δισ. που ήταν αρχικά, ωστόσο ανεβαίνει στα 3,5 δισ ο στόχος του 2014.

Τα νέα μέτρα του Μνημονίου
Όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν τα νέα μέτρα που έρχονται με το νέο Μνημόνιο αφορούν:

– Eπέκταση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το έτος 2016, αντί του 2015 που έληγε.  Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται με το υφιστάμενο καθεστώς από το 2011 στο άθροισμα των εισοδημάτων από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα, με συντελεστές 1%-4%, σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

– Κατάργηση των φόρων και τελών υπέρ τρίτων.

– Περαιτέρω κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου που έχουν απομείνει.

– Αύξηση των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης

– Στοχευμένες περικοπές τρεχουσών κρατικών δαπανών.

– Αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το 2014 η έκθεση σημειώνει πως «το νέο πλαίσιο του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που θα τεθεί σε ισχύ το 2014, και η ικανότητα της διοίκησης να συλλέξει τα έσοδα αποτελούν βασικά ζητήματα».

Όπως αναφέρει, οι όποιες απώλειες θα πρέπει να καλυφθούν από το ενιαίο τέλος ακινήτων, για το οποίο σημειώνει πως η κυβέρνηση θέλει να το αποσυνδέσει από τη ΔΕΗ, αλλά η Κομισιόν φοβάται πως οι ΔΟΥ δεν θα καταφέρουν να το εισπράττουν και θα προκύψει κενό.

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύει την κυβέρνηση πως ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδίδει 2,7 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα ή 2,9 δισ. ευρώ, αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης, αλλά εάν υπάρξουν αποκλίσεις θα τις καλύψει με άλλα μέτρα.

Διαβάστε όλη την έκθεση της Κομισιόν