Τα κρυπτονομίσματα απαγορεύτηκαν εντελώς στην Κίνα και σε άλλες οχτώ χώρες

Τα κρυπτονομίσματα απαγορεύτηκαν εντελώς στην Κίνα και σε άλλες οχτώ χώρες
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου, Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Marco Quiroz-Gutierrez  

Η Κίνα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα πέρυσι, αλλά δεν είναι η μόνη. Δεκάδες χώρες και δικαιοδοσίες είτε απαγόρευσαν εντελώς τα ψηφιακά νομίσματα είτε τα περιόρισαν αυστηρά τα τελευταία χρόνια.  

Η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Κατάρ, το Ομάν, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, το Μπαγκλαντές και η Κίνα έχουν απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα. 

Σαράντα δύο άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, του Μπαχρέιν, του Μπαγκλαντές και της Βολιβίας, έχουν απαγορεύσει σιωπηρά τα ψηφιακά νομίσματα θέτοντας περιορισμούς στη δυνατότητα των τραπεζών να συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα ή απαγορεύοντας τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με μια συνοπτική έκθεση του 2021 από τη Νομική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο. 

Ο αριθμός των χωρών και δικαιοδοσιών που έχουν απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα είτε πλήρως είτε σιωπηρά έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018, όταν ο οργανισμός δημοσίευσε για πρώτη φορά μια έκθεση για το θέμα.

Ορισμένες κυβερνήσεις που έχουν απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα δήλωσαν ότι αυτά χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση χρημάτων σε παράνομες πηγές και υποστήριξαν ότι η άνοδος των crypto θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα.

Παρόλο που δεν προχωρούν όλες οι κυβερνήσεις στην απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, πολλές εξετάζουν τον τρόπο ρύθμισής τους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει αποκαλέσει τα κρυπτονομίσματα «Άγρια Δύση» και δήλωσε ότι θέλει να επιβάλει περισσότερες ρυθμίσεις στα ψηφιακά νομίσματα. Ο Gensler προσέλαβε έναν ανώτερο σύμβουλο που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα την περασμένη εβδομάδα.

Όταν απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα πέρυσι, η Κίνα το έκανε σε διάφορες φάσεις. Πρώτα η χώρα απαγόρευσε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε συναλλαγές crypto τον Μάιο. Στη συνέχεια απαγόρευσε όλες τις εγχώριες εξορύξεις τον Ιούνιο και, τέλος, απαγόρευσε εντελώς τα κρυπτονομίσματα τον Σεπτέμβριο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν προηγουμένως ηγέτης στην εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων και οι κινήσεις της κυβέρνησης κατά των crypto προκάλεσαν μεγάλες πωλήσεις πριν σταθεροποιηθούν οι τιμές. Η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο περιβάλλον και για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.