Τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν ή μήπως βρίσκονται απλώς στη «φάση επώασης»; Ίσως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα

Τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν ή μήπως βρίσκονται απλώς στη «φάση επώασης»; Ίσως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα
Bitcoin offices in Istanbul, Turkey seen on October 14, 2021. Bitcoin gained value and reached the level of $ 58,000 and close to the all-time high of $64.863,00. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

της Erin Prater

 Με τα κρυπτονομίσματα σε ασταθές έδαφος – το Bitcoin έχει πέσει περίπου 50% φέτος, το Ether 70% – και τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές να φέρονται να «πωλούν σε καθεστώς πανικού», πρέπει κανείς να αναρωτηθεί για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων.

Όσοι αμφιβάλλουν για την εκκολαπτόμενη τεχνολογία έχουν υπερβολικά μυωπική άποψη, δήλωσε ο Chris Dixon, επικεφαλής επενδυτής κρυπτονομισμάτων στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz της Silicon Valley, στο podcast “Sway” των New York Times την περασμένη εβδομάδα.

Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία του Διαδικτύου και της τεχνολογίας, υπάρχουν δύο κομμάτια: το οικονομικό, και το προϊόν και η τεχνολογία, είπε ο Dixon στην παρουσιάστρια Kara Swisher.

Η οικονομική διαδικασία είναι «αυτός ο ‘τρελός θείος’ που πηδά πάνω-κάτω», είπε. «Νόμιζα ότι η περσινή χρονιά ήταν πολύ υψηλή. Νομίζω ότι φέτος, είναι πολύ χαμηλή… Αλλά μου φαίνεται πολύ ευμετάβλητη με τρόπο που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα».

Θα πρέπει να το δούμε ξεχωριστά από το κομμάτι του προϊόντος και της τεχνολογίας, είπε, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα μέσα από τη μακροσκοπική οπτική της ιστορίας.

«Κατατάσσω τα blockchain στην ιστορία των υπολογιστών», είπε. «Αν πάμε πίσω στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάθε 10 με 15 χρόνια περίπου, υπάρχει ένα νέο υπολογιστικό κύμα. Και για καθένα από αυτά – και έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σκεπτόμενος και διαβάζοντας την ιστορία- καθένα από αυτά τα κύματα είχε αυτό που ονομάζω μια ‘φάση επώασης’».

Το πρώτο smartphone αναπτύχθηκε το 1993, αλλά τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, όσο αδέξια κι αν ήταν, ήταν διαθέσιμα στη δεκαετία του ’80, είπε ο Dixon, αναφέροντας την εμφάνισή τους στην ταινία του 1987 “Lethal Weapon”.

«Έτσι λοιπόν, δεν είναι σαν μια ‘άμωμη σύλληψη’ όπου εμφανίζεται ξαφνικά το iPhone», είπε.

Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων έχει δύο σκέλη, σύμφωνα με τον Dixon – το «σκέλος δημιουργίας του Web3» και αυτό που αποκαλεί «καζίνο», το οποίο γενικά αντιπαθεί και δεν υποστηρίζει.

Αλλά, «δεν νομίζω ότι πρέπει να πετάξουμε το μωρό μαζί με το νερό της λεκάνης», είπε. «Νομίζω ότι η βασική τεχνολογία είναι πολύ σημαντική».

Το Web3 – το οποίο συνδυάζει «τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ανοιχτών, αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων του Web1 με την προηγμένη σύγχρονη λειτουργικότητα του Web2» – έχει τη δυνατότητα να καταστήσει ανίσχυρους τους λίγους γίγαντες που ελέγχουν το Διαδίκτυο και να θέσει αυτή τη δύναμη στα χέρια των χρηστών, είπε ο Dixon.

Και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει καμία άλλη τεχνολογία που να προκαλεί αναστάτωση στον κόσμο αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, και που να έχει πραγματικά την ευκαιρία να καταστρέψει αυτές τις εταιρείες εκτός από το Web3».

Πηγή: Fortune.com