Τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν – και οι ειδικοί προβλέπουν ακόμα περισσότερο «σφυροκόπημα» στο μέλλον

Τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν – και οι ειδικοί προβλέπουν ακόμα περισσότερο «σφυροκόπημα» στο μέλλον
epa06774245 Bitcoin medals are on display at the first official Bitcoin exchange office in the Grand Bazaar in Istanbul, Turkey, 30 May 2018. Law experts citing a press release of the Turkish Banking Regulation and Supervision Agency dated from November 2013 indicate that bitcoin is 'not considered as electronic money within the scope of Turkish legislation by its present structure and functioning, and thus its surveillance and supervision are not possible within the frame of the Turkish Law'. Market observers on 30 May said that Bitcoin remained over the psychological mark of 7,000 US dollars but lost about 2.2 percent since its last trading level fixture. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μεγάλες πτώσεις στις τιμές νομισμάτων, όπως το Bitcoin, δεν αποτελούν σίγουρα καμία έκπληξη για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές crypto.

της Anne Sraders

Η τιμή του Bitcoin και του Ethereum, των δύο κορυφαίων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, έπεσε πάνω από 40% το καθένα από τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με την CoinMarketCap (το Bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό των περίπου 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο πριν βυθιστεί σε περίπου 36.900 δολάρια στις 21 Ιανουαρίου το απόγευμα).

Τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του Bitcoin έχει κυμανθεί γύρω από το όριο των 40.000 δολαρίων, αλλά την Παρασκευή κατέρρευσε κάτω από τα 37.000 δολάρια – ένα επίπεδο κάτω από το οποίο «δεν προβλέπεται μεγάλη στήριξη και άρα φέρνει πιο κοντά το επίπεδο των 30.000 δολαρίων», υποστήριξε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, σε σημείωμα που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι μεγάλες πτώσεις στις τιμές νομισμάτων, όπως το Bitcoin, δεν αποτελούν σίγουρα καμία έκπληξη για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές crypto, αλλά ο Jeff Dorman, επικεφαλής επενδύσεων της Arca, υπονοεί ότι υπάρχουν σημάδια εξασθένισης της εμπιστοσύνης στο σταθερό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. «Υπήρξαν εκροές», σημειώνει ο Dorman. «Υπάρχει σίγουρα μια μικρή κάμψη όσον αφορά το ενδιαφέρον για το Bitcoin συγκεκριμένα».

Από το ιστορικό υψηλό του τον Νοέμβριο, το Bitcoin έχει πέσει μαζί με την ευρύτερη αγορά, ιδίως τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας (ο τεχνολογικά «πυκνός» δείκτης Nasdaq έπεσε πρόσφατα σε περιοχή διόρθωσης, που ορίζεται ως πτώση 10%, και συνέχισε να βυθίζεται την Παρασκευή). Η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και περιουσιακών στοιχείων όπως οι μετοχές τεχνολογίας δεν είναι μια νέα τάση, αν και έχει γίνει ισχυρότερη τις τελευταίες εβδομάδες: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η συσχέτιση 100 ημερών μεταξύ του Nasdaq Composite και του Bitcoin είναι στο 0,47, από περίπου 0,30 στα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως πολλοί έχουν επισημάνει τις τελευταίες εβδομάδες, ο κύριος λόγος για τον οποίο κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin πέφτουν παράλληλα με τις μετοχές τεχνολογίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας επιταχυνόμενο ρυθμό tapering και αυξήσεις επιτοκίων – μια μετατόπιση από τις πολιτικές που έδωσαν ώθηση στα κρυπτονομίσματα από το 2020.

«Η Fed σαφώς παρερμήνευσε την κατάσταση του πληθωρισμού και τώρα πρέπει να κινηθεί επιθετικά, και αυτό έχει στείλει τις αποδόσεις των χρεογράφων στα ύψη», δήλωσε ο Moya στο Fortune (η απόδοση του 10ετούς έφτασε στο 1,9% αυτή την εβδομάδα, αν και έκτοτε έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,8%). «Αυτό δεν είναι καλό για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Και το Bitcoin, ως επί το πλείστον, είναι το πιο ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο από όλα αυτά».

Ο Dorman της Arca σημειώνει ότι τα πάντα, από το ARK Innovation ETF της Cathie Wood έως τα SPACs, τις πρόσφατες δημόσιες εγγραφές και το Bitcoin «όλα έχουν σφυροκοπηθεί και έχουν πάει λίγο πολύ προς τα κάτω σύμφωνα με αυτές τις προσδοκίες για το επιτόκιο της Fed». Η πρόσφατη συντριβή δημιούργησε επίσης ρωγμές στο επιχείρημα ότι το Bitcoin χρησιμεύει ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

«Ανεξάρτητα από το τι υποτίθεται ότι είναι το Bitcoin, διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή ως δείκτης μακροοικονομικού κινδύνου από ένα σωρό μακροοικονομικά κεφάλαια και κυβερνήσεις και παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», παρατηρεί ο Dorman. «Αυτό θα κυριαρχήσει στο βραχυπρόθεσμο αφήγημα», αν και δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβαίνει πάντα.

Εντωμεταξύ, η διαφοροποίηση μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας στην πτώση του Bitcoin. Οι συναλλασσόμενοι «πηγαίνουν σε άλλα alt coins που ο κόσμος ποντάρει … ότι θα είναι οι βασικοί αντίπαλοι που θα αναμετρηθούν με το Ethereum όσον αφορά το ποιο θα γίνει το επόμενο μεγάλο blockchain», σημειώνει ο Moya, επισημαίνοντας τα Solana, Polkadot, Cardano και Avalanche (αυτά τα νομίσματα έχουν επίσης δεχτεί πλήγμα τελευταία). «Οι αγοραπωλησίες διαφοροποίησης έχει βλάψει πραγματικά το Bitcoin», υποστηρίζει.

Ο Moya σημειώνει επίσης ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η απειλή της Ρωσίας να απαγορεύσει τη χρήση και την εξόρυξη Bitcoin μπορεί να «περιπλέξουν την προσπάθεια του Bitcoin να σταθεροποιηθεί».