Τα λάθη που κάνουν συχνότερα οι επιχειρήσεις σε επίπεδο management

Τα λάθη που κάνουν συχνότερα οι επιχειρήσεις σε επίπεδο management
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο Θοδωρής Σπηλιώτης μιλά στο Fortune για το βιβλίο του «Grow – Ιστορίες Management και Ηγεσίας» και πώς διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν ευδοκίμησε ποτέ, μόνο και μόνο, επειδή προσέφερε ένα εξαιρετικό προϊόν ή μια καινοτόμα υπηρεσία στην αγορά. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις εξισώσεις που μετρούν την εταιρική επιτυχία ήταν, είναι και θα είναι οι άνθρωποι, ακόμη και αν η τεχνολογία αντικαταστήσει ένα μέρος της παρουσίας τους.

Συνεπώς το «κλειδί» της ανάπτυξης κρατούν στα χέρια τους οι ειδικοί που ασχολούνται με το management. Είναι εκείνοι που καλούνται να παίρνουν καθημερινά αποφάσεις, να συντονίζουν σαν καλοί «μαέστροι» τα μέλη της «ορχήστρας» και αυτοί που θα λογοδοτήσουν πρώτοι εάν κάτι δεν πάει στραβά.

Αυτή τη γνώση προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει μέσα από το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Grow», ο Ιδρυτής της Athonian Management και συγγραφέας, Θοδωρής Σπηλιώτης, παραθέτοντας τις ιστορίες και τα βιώματα 60 καταξιωμένων στελεχών της αγοράς. Σε συνέντευξη του στο fortunegreece.com αναδεικνύει τη σημασία του management, αποκαλύπτει τις παγίδες που κρύβονται και απαντά στο ερώτημα ποια χαρακτηριστικά έχουν οι επιτυχημένοι ηγέτες.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Κύριε Σπηλιώτη, ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε επίπεδο management;

Η υγειονομική κρίση μας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία σε προσωπικό, αλλά και στο επιχειρηματικό πεδίο να κινηθούμε σε  τρεις κύριους άξονες : Ευελιξία, Προσαρμοστικότητα, Εξέλιξη.

Οι άξονες ξεκινούν από την εσωτερική μας ανάγκη για αλλαγή και μεταφέρονται στη κουλτούρα, αλλά και στη νοοτροπία των επιχειρήσεων. Οι αμιγώς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, έδειξαν και απέδειξαν, ότι διαθέτουν τεχνογνωσία, ισχυρές ομάδες διοίκησης αλλά και προσαρμοστικότητα και αποφασιστικότητα να ανταπεξέλθουν στις αναπόφευκτες αλλαγές που έρχονται με ταχείς ρυθμούς.

Όσο αναφορά τις Μικρομεσαίες Οικογενειακές Ελληνικές Επιχειρήσεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υφίσταται management:

  • χωρίς ξεκάθαρη διοίκηση και αρμοδιότητες
  • χωρίς ξεκάθαρη και στεγανή ολιγομελής ομάδα στη λήψη αποφάσεων
  • με παρεμβάσεις τρίτων
  • με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος της επιχείρησης (Συνεισφορά στη Τοπική Κοινωνία).
  • χωρίς να δίνουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους μας
  • χωρίς συγχώρεση λαθών
  • με έπαρση και εγωισμό

Πώς αναμένεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης; Μπορεί το management να ασκηθεί εξίσου αποτελεσματικά όταν η τεχνολογία αντικαθιστά αρκετές ανθρώπινες λειτουργίες και η τηλεργασία τείνει να αποτελέσει τη νέα εργασιακή πραγματικότητα;

Η τεχνολογία βοηθάει και εξελίσσει διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση ανθρώπινη επαφή. Μέρος της αλλαγής των συνηθειών μας είναι και η τηλεργασία, που ήρθε προς το παρόν να σαρώσει την επιχειρηματικότητα και να αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας. Η δια ζώσης επαφή μπορεί να έχασε λίγο έδαφος, θα ανακάμψει και θα  παραμείνει κυρίαρχη για την ανθρωπότητα και σύντομα θα επανέλθει, αλλά όχι εξ ολοκλήρου.

Τι διαφορετικό πραγματεύεται το καινούριο σας βιβλίο με τίτλο «Grow – Ιστορίες Management και Ηγεσίας»;

Είχαμε την ανάγκη σαν αναγνώστες να διαβάσουμε τις βιωματικές εμπειρίες ανθρώπων σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, για το τρόπο που σκέφτονται, λειτουργούν, με ποια κριτήρια  λαμβάνουν  αποφάσεις, να μάθουμε άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα και ζωή τους. Επιλέξαμε λοιπόν ανθρώπους από τους τομείς της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, των ενόπλων δυνάμεων και εκκλησίας.

Κατά την διάρκεια της συλλογής των ιστοριών από τους συγγραφείς με εξέπληξε θετικά η ευρύτητα σκέψεων, η πολυμορφία βιωμάτων και εμπειριών. Η προσπάθεια μας επιστεγάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς είχαμε τη μεγάλη ευλογία και τιμή το βιβλίο να προλογίσει με σεπτό μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Επιθυμούμε και ευχόμαστε το βιβλίο να είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο με ουσία,  που θα αφήσει ένα ελάχιστο  αποτύπωμα στο όμορφο κόσμο του βιβλίου.

Για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Πώς θα χαρακτηρίζατε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα;

Ελληνικό Κράτος και επιχειρείν είναι δυο έννοιες διαμετρικά αντίθετες. Ό,τι οικοδομεί το επειχείρειν, έρχεται με ευκολία και κανένα σχεδιασμό να γκρεμίσει το Ελληνικό Κράτος. Δεν έχω αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία δεκαετιών σε λίγα χρόνια, αλλά μας δόθηκε το μεγάλο δώρο της υγειονομικής κρίσης να αλλάξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, Είμαστε “αναγκασμένοι” να τα καταφέρουμε, διότι κάποιος άλλος θα μας δείξει το δρόμο της ανάπτυξης και ευημερίας και θα είναι αργά για άλλη μια φορά για τη χώρα μας. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και ατομική ευθύνη για να βοηθήσουμε το Ελληνικό κράτος και αντίστοιχα το Κράτος όλους εμάς.

Εξήντα καταξιωμένα στελέχη της αγοράς που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις ευθύνης μοιράστηκαν μαζί σας την εμπειρία τους στο επιχειρείν. Τι ήταν αυτό που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στις απαντήσεις τους; Υπήρξε κάποια παράμετρος, κάποιο στοιχείο που εσείς δεν είχατε συνυπολογίσει στην αρχική εξίσωση;

Ναι, είναι κάτι που επιβεβαιώσαμε με τον πιο όμορφο τρόπο. Οι θέσεις ευθύνης χωρίς τους ανθρώπους παύουν να υφίστανται. Το μεγαλύτερο, υψηλότερο και ανθεκτικότερο Άλφα είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Με θαυμασμό ανακαλύψαμε στα κείμενα, βαθύνοια, οξύνοια, διεισδυτικότητα και κρυστάλλινη σαφήνεια στην αποτύπωση των εννοιών και περιεχομένου, που έχουν ως κεντρικό κοινό άξονα την Ανθρωποκεντική διοίκηση.

Ηγέτης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν ηγέτη να ξεχωρίζει και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ομάδα του;

Ο ηγέτης αποκαλύπτεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι κρύβουμε χαρακτηριστικά ηγεσίας στον εσωτερικό μικρόκοσμο μας. Καθημερινά, καλούμαστε να διαχειριστούμε πολλές φορές πολύπλοκές καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το παρόν, μέλλον, ακόμα και το παρελθόν και επηρεάζουν όχι απαραίτητα μόνο εμάς, αλλά και άλλους ανθρώπους στο κύκλο επιρροή μας.

Ανάλογα με τη πολυπλοκότητα των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε καθημερινά, εκκολάπτεται η εσωτερική ανάγκη και στη συνέχεια απελευθερώνεται η εσωτερική δύναμη λήψη των αποφάσεων μας. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, όσο πιο νωρίς χρονικά  κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις, τόσο πιο κοντά είμαστε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας. Αν το περιβάλλον εμπειριών, προσλαμβανουσών και βιωμάτων δεν είναι αναπτυγμένο, αναπόφευκτα θα παραμείνουμε στάσιμοι.

Τελικά, δεν είμαστε όλοι Ηγέτες και δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε.

Ο κορωνοϊός έφερε στην επιφάνεια τη σημασία του crisis management. Πώς πρέπει ένας manager να αντιδρά σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτή;

Η διαχείριση κρίσεων είναι μια έννοια που εφευρέθηκε από ανθρώπους για να υπηρετήσει ανθρώπους. Όταν αξιοποιούμε τους καταλλήλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, το αποτέλεσμα είναι θετικά σηματοδοτούμενο. Οι άνθρωποι που κινητοποιούνται να διαχειριστούν τη κρίση, χρειάζονται να έχουν στιβαρές ΑΞΙΕΣ, διότι ότι δεν είναι στιβαρό, καταρρέει όταν τα όρια επιμηκύνονται και  δοκιμάζονται σε πρωτόγνωρές καταστάσεις.

Επιβάλλεται ΑΛΗΘΕΙΑ, σαφείς κατευθύνσεις, μέτρο, ταύτιση με το διαχειριζόμενο πλήθος, ανάδειξη ακλόνητων αξιών, ψυχραιμία και ωριμότητα. Η απότομη όξυνση ενός προβλήματος, χρειάζεται απαραιτήτως και τα αισθητήρια της πνευματικότητας, που θα μας βοηθήσουν στη κοφτερή ματιά και στο καθαρό νου, που χρειάζεται η κρίση.

Η Κρίση αντιμετωπίζεται με Διά-κριση Η λέξη διάκριση προέρχεται από το ρήμα Διακρίνω, που σημαίνει ξεχωρίζω, βλέπω καλά, αποφασίζω, κρίνω ορθά. H διάκριση χαρακτηρίζεται ως σύνεση, σοφία, γνώση, ικανότητα αντίληψης και κρίσης. Μέσω της Διάκρισης ξεχωρίζουμε το Ορθό, κρίνουμε το επωφελές, αποφεύγουμε τα άκρα και πορευόμαστε με μέτρο.

Το management δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά τα ίδια τα Κράτη. Που αποδίδετε τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τις επιπτώσεις του covid-19 σε οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό επίπεδο;

«Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση», Αντρέ Μπρετόν, Γάλλος Συγγραφέας. Η έλλειψη αλαζονείας, εγωισμού στη λήψη αποφάσεων μας οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Αναδείχθηκε η αξία του Ηγέτη, που βγαίνει μπροστά στο δύσκολα, καλύπτοντας τις αρρυθμίες και επιβάλει τη σίγαση της πολυφωνίας, ώστε η φωνή των ειδικών επιστημόνων να ακουστεί δυνατά, καθαρά και τα μηνύματα να μεταδίδονται με σαφήνεια, χωρίς παρερμηνείες,

Αν μου επιτρέπεται να κλείσω με μια ευχή – προτροπή : Μην επιζητούμε το εύκολο και περιστασιακό, τα δύσκολα αξίζουν.