Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στα 30 τους

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στα 30 τους

Πολύ μετά την ενηλικίωση, αλλά και πολύ πριν τη μέση ηλικία, εκεί είναι που όλα μπορούν να πάνε στραβά.

Η δεκαετία από τα 30 μέχρι τα 40 μας χρόνια είναι η περίοδος των μεγάλων αλλαγών. Έχουμε όλοι μπει για τα καλά στην αγορά εργασίας, τα ρίσκα που παίρνουμε είναι λιγότερα από όσα στα 20 μας, ανεβαίνουμε στην επαγγελματική ιεραρχία, πολλοί έχουμε φτιάξει ήδη οικογένειες.

Όσοι έχουν περάσει τα 40 θυμούνται αυτή τη δεκαετία της ζωής τους ως την περίοδο που οι ευθύνες μεγάλωσαν, οι σχέσεις με φίλους ήταν πιο δύσκολο να διατηρηθούν και μετανιώνουν για τις ευκαιρίες που δεν εκμεταλλεύτηκαν ή δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν.

Σε μια συζήτηση στο Quora τέθηκε το ερώτημα «Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έκανες στη διάρκεια των 30 something σου και τι έμαθες από αυτό;». Οι απαντήσεις είναι χαρακτηριστικές:

Εγκαταλείπουν τα πιο φιλόδοξα όνειρά τους

Είναι πολύ εύκολο και δελεαστικό να «βολευτείς» σε μια δουλειά που δεν σου πολυαρέσει, να «εθιστείς» στον μηνιαίο της μισθό και προτού το καταλάβεις η δουλειά αυτή να γίνει καριέρα από την οποία δεν μπορείς να ξεκόψεις. Είναι η στιγμή που βάζεις την εργασιακή ασφάλεια ψηλότερα από την ικανοποίηση. Και όσο περνούν τα χρόνια, οι πιθανότητες να ξεκινήσεις κάτι δικό σου μειώνονται δραματικά.

Δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα παραμελώντας φίλους και οικογένεια

«Μην δουλεύεις μόνο. Ζήσε εμπειρίες που θα θυμάσαι. Όσο μεγαλώνεις τόσο δυσκολότερο είναι κάνεις πραγματικούς φίλους και σχέσεις. Δώσε προσοχή όσο είσαι ακόμα νέος», γράφει ένας χρήστης που πλησιάζει τα 40.

Παραμελούν την υγεία τους

Η έλλειψη άσκησης στη νεότητα είναι μια ωρολογιακή βόμβα που θα «σκάσει» στον οργανισμό σου αργότερα. Αν Νο1 στόχος είναι η επιτυχημένη καριέρα, τίμημα δεν πρέπει να είναι ένα σώμα παραμελημένο, αγύμναστο και κουρασμένο. Η υγεία θα πρέπει να είναι εξίσου ψηλά.

Δεν κάνουν παιδιά

«Πάντα πίστευα ότι θα κάνω παιδί μετά τα 35 και πριν τα 40», γράφει μια CEO coach, «και έτσι κυνήγησα όλες τις ευκαιρίες καριέρας πριν από αυτό». Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο και αποτυχημένες προσπάθειες εγκυμοσύνης ξαναπαντρεύτηκε και έγινε μητέρα στα 43. Γράφει πως ποτέ κανείς δεν είναι «πανέτοιμος» να γίνει γονιός, άρα δεν χρειάζεται να περιμένει. Εφόσον θέλει παιδιά, είναι καλύτερο να τα αποκτά όσο γίνεται νωρίτερα.

Δεν περνούν χρόνο με τους γονείς τους

Ένας 46χρονος επιχειρηματίας γράφει: «Όταν ήμουν 34 είχα μια διαφωνία με τον πατέρα μου στο τηλέφωνο και του το έκλεισα θυμωμένος. Δεν του ξανατηλεφώνησα. Έξι μήνες αργότερα έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε. Μια εβδομάδα πριν πεθάνει μου είχε στείλει email απλώς για να πει ένα γεια και δεν του είχα απαντήσει. Συγγνώμη, πατέρα». Πολλές φορές ξεχνάμε ότι όσο μεγαλώνουμε εμείς μεγαλώνουν και οι γονείς μας. Δεν είναι δεδομένο πως θα είναι ζωντανοί μέχρι να τελειώσουμε όλες τις δουλειές μας.

Δεν αποταμιεύουν

Όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερα χρήματα θα χρειαζόμαστε και όταν θα πλησιάζουμε σε ηλικία σύνταξης τόσο θα μετανιώνουμε που δεν έχουμε χρήματα στην άκρη ή που δεν φροντίσαμε από νωρίς να έχουμε ένα αποταμιευτικό/ασφαλιστικό πρόγραμμα. Ειδικά μετά τα 40 που οι ευθύνες αυξάνονται θεαματικά η αποταμίευση είναι ακόμα δυσκολότερη. Ξεκινήστε νωρίς.

Δεν διασκεδάζουν

Το ότι φτάσαμε τα 30 δεν σημαίνει πως σταματούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή. Το κυνήγι του χρήματος και της επιτυχίας μπορεί να μας κάνει κυνικούς, αγχωμένους και, τελικά, δυστυχισμένους. Απολαύστε την παρέα με τον/την αγαπημένο/η σας, πηγαίνετε εκδρομές, χορέψτε σε συναυλίες, δείτε φίλους. Όσα χρήματα και αν κερδίζετε δεν αξίζουν τίποτα αν είστε μόνοι.