Tα μηνύματα και οι παρεμβάσεις στο Live Webinar του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE

Tα μηνύματα και οι παρεμβάσεις στο Live Webinar του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE

Με ευρύτατη συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο ανοιχτό Live Webinar που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του LSE, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.

Την επίκαιρη συζήτηση με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά τον Κορωνοϊό – Δημόσια Υγεία, Κοινωνία και Οικονομία: Η Ματιά από το Λονδίνο» παρακολούθησαν ζωντανά μέσω των κοινωνικών δικτύων και του YouTube πάνω από 4000 συμμετέχοντες -ρεκόρ συμμετοχών για εκδήλωση του συλλόγου, ενώ στην ειδική πλατφόρμα της διαδραστικής εκδήλωσης οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 560. Την εκδήλωση υποστήριξαν η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, ενώ χορηγός του event ήταν ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών.

Η επιδραστική συζήτηση φιλοξένησε εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, ενώ αρκετές φορές οι διάλογοι ζωντάνεψαν και η εκδήλωση έγινε ιδιαίτερα δυναμική.

Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, διδάκτορα του LSE, ο οποίος επισήμανε πως η φετινή, πολύ δύσκολη χρονιά, ανέδειξε με πολύ κρίσιμο και αποφασιστικό τρόπο τον ρόλο της έρευνας και της τεχνολογίας στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνική πρόοδο, με αφορμή την κούρσα για το εμβόλιο κατά του COVID-19. Σημείωσε, προσθέτως, πως παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες της φετινής χρονιάς, η χώρα και η οικονομία έχει αντέξει, και αξίζει να γίνει μία στρατηγική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, το ύψος των οποίων είναι μία σημαντική επιτυχία και ιστορική ευκαιρία για τη χώρα.

Την σκυτάλη πήρε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων LSE, Δρ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Ο Δρ. Αποστολόπουλος περιέγραψε συνοπτικά τους στόχους του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου και τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει στις δράσεις του Συλλόγου η εμβάθυνση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς που ηγούνται των τμημάτων του. Αναφερόμενος στους στόχους της εκδήλωσης, εξήγησε πως «σήμερα θα κάνουμε μία τρισδιάστατη ανάλυση τόσο του μεσοπρόθεσμου τοπίου – της μάχης με την Πανδημία, την προσπάθεια περιορισμού της ύφεσης και ανασύνταξης της οικονομικής ζωής του τόπου, και την ενίσχυση της κοινωνίας». Ενώ, στο κεντρικό κομμάτι της τοποθέτησής του, υπογράμμισε πως σκιαγραφείται ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας την επόμενη επταετία, να αξιοποιηθούν και να επενδυθούν στρατηγικά τα €72 δις, συνολικά, αναπτυξιακών πόρων που προορίζονται για την Ελλάδα, με στόχο να αλλάξει, να ενισχυθεί και να διαφοροποιηθεί το παραγωγικό μοντέλο. Κατέθεσε, επίσης, μία σειρά από προτάσεις για τον βέλτιστο σχεδιασμό των αναπτυξιακών εργαλείων και την μόχλευση των αναπτυξιακών πόρων στην αγορά, με κεντρικό ρόλο για την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία καλείται να έχει τον πρώτο ρόλο στην ανάληψη ρίσκου και πρωτοβουλιών στη βάση ποιοτικών επενδύσεων και στέρεων «business plans». Ειδική έμφαση έδωσε στην κρισιμότητα του scaling-up σε όλο το εύρος της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, αναγνωρίζοντας την συμβολή του Σχεδίου Ανάπτυξης στον εθνικό δημόσιο διάλογο.

Αποτέλεσε ιδανική «πάσα» για τον Καθηγητή Χρηματοοικονομικών του LSE, και Μέλος της ‘Επιτροπής Πισσαρίδη’, Καθηγητή Δημήτρη Βαγιανό, που ανέπτυξε αναλυτικά τους πυλώνες του Σχεδίου και εξήγησε πως με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες η χώρα μπορεί να εδραιώσει τα επόμενα χρόνια μία ταχύρρυθμη αναπτυξιακή δυναμική.

Ο Καθηγητής Βασίλης Μοναστηριώτης βάσισε την παρουσίασή του στις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοΐού στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, στο ακόλουθο αναλυτικό πρίσμα – το τρίπτυχο «Σοκ, Προσαρμογή, Ανθεκτικότητα». Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από την αρχή της κρίσης, ο κ. Μοναστηριώτης ανέλυσε τις διακυμάνσεις στην ανεργία σε συνάρτηση με την δομή της Ελληνικής οικονομίας, και κατέληξε σε μία δέσμη μεταρρυθμίσεων και προτάσεων που μπορούν να συμβάλλουν στον αναγκαίο πολυεπίπεδο μετασχηματισμό.

Τον κύκλο των εισηγήσεων ολοκλήρωσε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, που ανέλυσε την πορεία της πανδημίας και την δυναμική της εξέλιξής της στη χώρα μας, καθώς και την game-changing επίδραση του εμβολίου στον εθνικό και Ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Ο Καθηγητής Μόσιαλος εξήγησε τα θετικά και τα αρνητικά στη διαχείριση της κρίσης, τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε τις καθυστερήσεις στην έγκριση των εμβολίων από την Ε.Ε. και κατέθεσε προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία της χώρας ώστε να αναπτυχθούν ισχυρότερες ανεξάρτητες δομές και δυνατότητες σε καίριους τομείς όπου διαπιστώθηκαν αδυναμίες και υστερήσεις σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συγκριτικά με χώρες όπως οι Η.Π.Α, η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα (κ.α.).

Υπό τον άριστο συντονισμό  της δημοσιογράφου Μαρία Νικόλτσιου, επίσης αποφοίτου του LSE, ακολούθησε έντονη συζήτηση και διάλογος μεταξύ των ομιλητών για τα επίκαιρα αυτά θέματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Ξεχώρισε μία δυναμική ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών γύρω από την στελέχωση κρίσιμων διοικητικών δομών στον τομέα της υγείας μεταξύ του κ. Μόσιαλου και του κ. Δήμα.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να παρακολουθήσει το βίντεο της εκδήλωσης, εδώ.  Αντίστοιχα, όσοι επιθυμούν να ενημερώνονται για μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου, μπορούν να ακολουθήσουν την επίσημη σελίδα στο Facebook, εδώ, καθώς και το κανάλι του Συλλόγου στο Youtube, εδώ.