Τα μηνύματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Τα μηνύματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Παραλληλισμούς του αγώνα του 1940 με το σήμερα, τα προβλήματα της χώρας και τον αγώνα με την οικονομική κρίση, κάνουν τα πολιτικά κόμματα στα μηνύματά τους για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με μηνύματά τους για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ αναφέρονται στην αντίσταση του ελληνικού λαού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στα διδάγματα για τις «μάχες» του σήμερα.

Τα μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την πάλη του λαού για τα δικαιώματα
«Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί» και «η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της Αντίστασης αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και παλεύει για τα δικαιώματα και για την ανεξαρτησία του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του για την ιστορική επέτειο, και τονίζει: «Κανένας εχθρός δεν είναι αρκετά δυνατός, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη μπροστά στη λαϊκή θέληση που εκφράζεται με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει, επίσης, ότι η 28η Οκτώβρη «αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό, που αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεργάτης των οικονομικά ισχυρών και βύθισε τους λαούς στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και γι’ αυτό σήμερα, που το «φασιστικό νεοναζιστικό μόρφωμα», η Χρυσή Αυγή «ξεπροβάλλει μέσα απ’ το βάλτο που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας» «η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αυτοί οι αγώνες σήμερα συνδέονται με την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν. Με τον αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελληνων για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούν «την επέτειο του “ΟΧΙ”, τους μαχητές και τους πεσόντες στο έπος που γράφτηκε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ και σημειώνει: «Το μεγάλο “ΟΧΙ” του 1940 είναι παράδειγμα δύναμης και για το μεγάλο “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού σήμερα».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουμε αμείωτο τον αγώνα για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και το τέλος της κατοχής από το Δ’ (οικονομικό) Ράιχ» και «καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να απαιτήσει από την κυβέρνηση της Αλβανίας κάθε συνδρομή της, ώστε να αποκατασταθεί μια εκκρεμότητα δεκαετιών: Να βρεθούν και να θαφτούν στα κοιμητήρια της Βορείου Ηπείρου τα κόκαλα των χιλιάδων Ελλήνων αξιωματικών και φαντάρων που έπεσαν στα εκεί χώματα, τιμώντας την Ελληνική σημαία, πιστοί στις αξίες του Έθνους», προσθέτει ο κ. Κουίκ.

Το μήνυμα της ΔΗΜΑΡ για την αντίσταση μπροστά στην έκρηξη νεοναζιστικών πρακτικών
Εξάλλου, σε μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ, αναφέρει ότι «η επέτειος του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τη χώρα σε μια δύσκολη καμπή και την κοινωνία βυθισμένη στην ανεργία και την ύφεση, αντιμέτωπη με την περιστολή δικαιωμάτων».

«Το “ΟΧΙ” του ’40 αποτελεί παρακαταθήκη αγώνα και έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων του ελληνικού λαού να προσδιορίσει αυτός τη μοίρα και τις προοπτικές του», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει: «Σήμερα, που οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στην έκρηξη νεοναζιστικών πρακτικών, η αντίσταση της γενιάς του “ΟΧΙ” σηματοδοτεί, παράλληλα, την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το φασιστικό φαινόμενο που δηλητηριάζει τη δημοκρατία και ποτίζει με ρατσιστικό μίσος την κοινωνία».