Τα μηνύματα του Έλον Μασκ αποκαλύπτουν ποιοι δισεκατομμυριούχοι και CEO τον ενθάρρυναν να αγοράσει το Twitter

Τα μηνύματα του Έλον Μασκ αποκαλύπτουν ποιοι δισεκατομμυριούχοι και CEO τον ενθάρρυναν να αγοράσει το Twitter
France, Clermont-Ferrand, 2022-04-14. Billionaire Elon Musk has launched a takeover bid, proposing to buy Twitter outright for 43 billion dollars and take it off the stock market. Photograph by Adrien Fillon / Hans Lucas. France, Clermont-Ferrand, 2022-04-14. Le milliardaire Elon Musk a lance une OPA en proposant de racheter Twitter a 100 pourcent pour 43 milliards de dollars, et de le sortir de la Bourse. Photographie par Adrien Fillon / Hans Lucas. (Photo by Adrien Fillon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Jack Dorsey, Larry Ellison και Joe Rogan

Η βραχύβια προσπάθεια του Musk να αγοράσει το Twitter έλαβε μεγάλη υποστήριξη από όλο τον τεχνολογικό τομέα, μεταξύ άλλων και από κάποιους ανθρώπους που προκάλεσαν έκπληξη, όπως αποκαλύφθηκε από μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla και του Twitter.

Τα γραπτά μηνύματα συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της προδικαστικής διαδικασίας, πριν από την προσπάθεια του Twitter να αναγκάσει τον Musk να ολοκληρώσει την προσφορά εξαγοράς της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Musk αποσύρθηκε δημοσίως από τη συμφωνία στις 8 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι το Twitter δεν ήταν ειλικρινές σχετικά με τον αριθμό των bots στην πλατφόρμα. Λίγες ημέρες αργότερα, το Twitter μήνυσε τον Musk στο Delaware, λέγοντας ότι είχε παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας του.

Ο Musk έχει προγραμματιστεί να εξεταστεί από τους δικηγόρους του Twitter στις 6 και 7 Οκτωβρίου, ενώ η πενθήμερη δίκη θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου.

Τα γραπτά μηνύματα καλύπτουν μια περίοδο από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουνίου. Αυτό το χρονικό διάστημα περιλαμβάνει την αρχική αποκάλυψη ότι ο Musk είχε αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο στο Twitter (4 Απριλίου), την ανακοίνωση του CEO Parag Agrawal ότι ο Musk θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο (5 Απριλίου), τη μεταγενέστερη ανακοίνωση ότι ο Musk αρνήθηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο (10 Απριλίου), την προσφορά του Musk να αγοράσει την εταιρεία (14 Απριλίου) και την αποδοχή της εν λόγω προσφοράς από το Twitter (25 Απριλίου).

Η συλλογή των γραπτών μηνυμάτων δίνει μόνο μια μερική εικόνα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του Elon Musk και του πλήθους των CEO, των επενδυτών και των διασημοτήτων που του έγραψαν. Δεν γνωρίζουμε αν ο Musk συνέχισε τη συζήτηση με κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους σε άλλες πλατφόρμες -ή αν απάντησε σε κάποιους ανθρώπους καθόλου.

Ακολουθούν μερικά από τα μεγάλα ονόματα που εμφανίζονται στον μακρύ κατάλογο των γραπτών μηνυμάτων.

Jack Dorsey

Ο ιδρυτής του Twitter και του Block ήταν συχνός συνομιλητής του Musk σε γραπτά μηνύματα, πολύ πριν γίνει γνωστό το ενδιαφέρον του Musk για το Twitter.

Στις 26 Μαρτίου, ο Dorsey είπε στον Musk ότι είχε προσπαθήσει να πιέσει ώστε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, μόνο που το συμβούλιο απέρριψε την πρόταση. Ο Dorsey έγραψε ότι ο Musk θα μπορούσε «σίγουρα να βοηθήσει με ανυπολόγιστους τρόπους».

Στη συνέχεια, ο Dorsey έγινε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του Musk, λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενος» που ο Musk θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter σε ένα κείμενο στις 5 Απριλίου. «Το ήθελα εδώ και πολύ καιρό. Ένιωσα πολύ συγκινημένος όταν έμαθα ότι ήταν τελικά εφικτό».

Όταν ο Musk ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει το Twitter, ο Dorsey συνέχισε να προσφέρει την υποστήριξή του. Σε ένα κείμενο της 26ης Απριλίου, ο Dorsey δήλωσε ότι προσπαθούσε «να βεβαιωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων σου μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί», χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ κρίσιμη για την ανθρωπότητα».

Ο Musk συχνά βασιζόταν στον Dorsey για πρόσθετη επιρροή στις συζητήσεις του με την ηγεσία του Twitter. Σε ένα μήνυμα στις 9 Απριλίου προς τον Agrawal και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Twitter Bret Taylor, ο Musk έγραψε ότι οι αλλαγές στο Twitter θα απαιτούσαν την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο. «Αυτή είναι και η γνώμη του Jack», έγραψε ο Musk.

Larry Ellison

Η συλλογή των μηνυμάτων έδειξε ότι ο Musk έγραφε σε αρκετούς φίλους του στον τεχνολογικό τομέα για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την εξαγορά ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας τέτοιος δισεκατομμυριούχος φίλος ήταν ο Larry Ellison, τον οποίο ο Musk προσέγγισε στις 20 Απριλίου με ένα μήνυμα που τον ρωτούσε αν ο συνιδρυτής της Oracle θα ενδιαφερόταν να «συμμετάσχει στη συμφωνία του Twitter».

Λίγο περισσότερο από μία ώρα αργότερα, ο Ellison απάντησε «φυσικά», λέγοντας ότι θα προτάξει «ό,τι προτείνεις».

Ο Musk πρότεινε στον Ellison να προσφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια «ή περισσότερα» σε χρηματοδότηση. «Θα προτιμούσα να έχω εσένα παρά οποιονδήποτε άλλον», έγραψε ο Musk. (Ο Ellison τελικά συμβιβάστηκε με 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση για τη συμφωνία με το Twitter).

Ο Ellison δεν ήταν ο μόνος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που ο Musk προσέγγισε για χρηματοδότηση.

«Υπάρχει άφθονη οικονομική υποστήριξη, αλλά είσαι φίλος, οπότε σε ενημερώνω ότι θα έχεις προτεραιότητα», έστειλε ο Musk στον ιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, στις 27 Απριλίου. Ο Hoffman δήλωσε ότι μια επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν «πιθανώς εφικτή». (Ο Hoffman δεν αναφέρθηκε αργότερα μεταξύ εκείνων που βοήθησαν στην παροχή χρηματοδότησης ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της συμφωνίας του Musk).

Ο Hoffman ισχυρίστηκε αργότερα σε ένα podcast του Axios τον Σεπτέμβριο ότι ήταν επιφυλακτικός απέναντι στην προσπάθεια του Musk να αγοράσει το Twitter, χαρακτηρίζοντάς την «άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα» για τον CEO της Tesla.

Sam BankmanFried

Ένας δισεκατομμυριούχος που έγραψε στον Musk ότι ήθελε να μπει στη συμφωνία του Twitter ήταν ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX. Ο Bankman-Fried εμφανίζεται για πρώτη φορά στα κείμενα του Musk στις 29 Μαρτίου, όταν ένας εκπρόσωπός του επικοινώνησε με τον Musk. Ο Will MacAskill, ένας από τους συμβούλους του Bankman-Fried και συγγραφέας του (επαινετικού για τον Musk) βιβλίου What We Owe the Future, δήλωσε ότι ο επιχειρηματίας των κρυπτονομισμάτων «ενδιαφέρεται εδώ και καιρό δυνητικά να αγοράσει το Twitter και να το κάνει καλύτερο για τον κόσμο» και ήθελε να ανοίξει μια συζήτηση για μια «κοινή προσπάθεια».

Ο Musk ήταν αρχικά επιφυλακτικός, ρωτώντας αν ο Bankman-Fried είχε «τεράστια χρηματικά ποσά».

Ο Bankman-Fried και οι εκπρόσωποί του έστειλαν στη συνέχεια μηνύματα στον Musk για να μιλήσουν για το Twitter, αν και ο Musk φάνηκε διστακτικός να δώσει συνέχεια. Στις 25 Απριλίου, ένας τραπεζίτης της Morgan Stanley επικοινώνησε ξανά με τον Musk ρωτώντας για την πιθανή συμμετοχή του Bankman-Fried στη συμφωνία του Twitter, λέγοντας ότι ο ιδρυτής της κρυπτογράφησης ήταν έτοιμος να προσφέρει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μήνυμα δεν άρεσε στον Musk, ο οποίος είπε ότι θα δεχόταν μια συνάντηση μόνο αν δεν χρειαζόταν «να κάνει μια επίπονη συζήτηση για το blockchain».

Mathias Döpfner

Ο διευθύνων σύμβουλος της Axel Springer, του ομίλου μέσων ενημέρωσης με έδρα τη Γερμανία, στον οποίο ανήκουν τα Business Insider και Politico, έστελνε τακτικά γραπτά μηνύματα στον Musk υποστηρίζοντας την εμπλοκή του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla στο Twitter.

«Γιατί δεν αγοράζεις το Twitter», έστειλε μήνυμα ο Mathias Döpfner στις 29 Μαρτίου. «Μπορούμε να το τρέξουμε για σένα. Και να δημιουργήσουμε μια πραγματική πλατφόρμα ελεύθερου λόγου. Θα ήταν μια πραγματική συμβολή στη δημοκρατία».

Ο Musk απάντησε ότι η ιδέα ήταν «ενδιαφέρουσα».

Ο Döpfner ανέφερε σε ένα μήνυμα της 6ης Απριλίου ότι ήθελε να «κάνει το Twitter την παγκόσμια ραχοκοκαλιά της ελευθερίας του λόγου, μια ανοιχτή αγορά ιδεών», με αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου «σε έναν συνδυασμό διαφημιστικής υποστήριξης και πληρωμής για την υποστήριξη της ποιότητας».

Ο Döpfner έστειλε ξανά μήνυμα στον Musk στις 14 Απριλίου, αναφέροντας ότι ο διευθυντής σύνταξης της Die Welt που ανήκει στην Axel Springer είχε επιλέξει να εγκαταλείψει το Twitter. «Αυτό που επικρίνει είναι ακριβώς αυτό που πιθανότατα θέλεις να αλλάξεις. Είμαι ενθουσιασμένος να συζητήσουμε για το μέλλον του Twitter όταν είσαι έτοιμος».

Joe Lonsdale

Ο συνιδρυτής της Palantir, Joe Lonsdale, έγραφε συχνά στον Musk για να επαινέσει τα σχόλιά του σχετικά με τη λογοκρισία και τις αναστολές λογαριασμών στο Twitter.

Στις 24 Μαρτίου, ο Lonsdale δήλωσε ότι θα αναφέρει τα σχόλια του Musk σε μια πολιτική συνάντηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ. «Θα ακούγομαι και εγώ λιγότερο τρελός», έγραψε.

Όταν αποκαλύφθηκε το μερίδιο του Musk στο Twitter λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Lonsdale έγραψε στον Musk για να πει ότι ήταν «ενθουσιασμένος» με την επένδυση του Musk. «Ελπίζω να είσαι σε θέση να επηρεάσεις το Twitter», έστειλε ο Lonsdale με μήνυμα.

Ο Lonsdale ισχυρίστηκε ακόμη σε ένα μήνυμα της 16ης Απριλίου ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis τηλεφώνησε «με ιδέες για το πώς να σε βοηθήσει, εξοργισμένος με αυτό το συμβούλιο, και λέγοντας ότι το κοινό σε υποστηρίζει». (Ο DeSantis έγραψε στο Twitter την υποστήριξή του για τη συμφωνία του Musk να αγοράσει το Twitter στις 26 Απριλίου).

Πηγή: Fortune.com