Τα μηνύματα του Μητσοτάκη στο δεύτερο διάγγελμα

Τα μηνύματα του Μητσοτάκη στο δεύτερο διάγγελμα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, στο Μέγαρο Μαξίμου , Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αυστηρές συστάσεις. Η προειδοποίηση για απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μέτρα ως απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης για το μέγεθος της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Το αίσθημα του φόβου προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας ενότητα, πειθαρχία και υπευθυνότητα για τις επόμενες εβδομάδες.

Εφιαλτικές εβδομάδες- δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

Οι περιγραφές του πρωθυπουργού δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών καθώς μίλησε για τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «εφιαλτικές» οι επόμενες εβδομάδες ενώ δεν παρέλειψε να εγκαλέσει όσους επιδεικνύουν «έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό» επικαλούμενος το παράδειγμα της Ιταλίας όπου «δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους».

« Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι» τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Φρόντισε παράλληλα να προσγειώσει όσους υπενδύουν υπερβολικά σε θετικές προσδοκίες για την εξεύρεση ενός εμβολίου στο άμεσο μέλλον, πως, «για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμιά μαγική λύση».

Από εσάς εξαρτάται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά σε οτιδήποτε ακούνε και να έχουν στραμμένη την προσοχή μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά συνέδεσε με την «ατομική ευθύνη» και την προσωπική από κάθε πολίτη τήρηση των μέτρων αυτοπεριορισμού με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ενώ προσέθεσε λίγο αργότερα:
«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Ορόσημο το Σαββατοκύριακο

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης όπως τοποθέτησε τα πράγματα έθεσε αυτό το Σαββατοκύριακο ως ορόσημο για το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης –επανήλθε στο αίσθημα του φόβου- αποτρέποντας την έξοδο από τα αστικά κέντρα στις επαρχίες καθώς υπενθύμισε πως αν κάποιος νοσήσει βαριά σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος ή σε κάποιο νησί δεν είναι εύκολο να τύχει της απαραίτητης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Αιχμές για ορισμένους «απόντες» του ιδιωτικού τομέα υγείας

Σαφές έκανε το μήνυμα ο πρωθυπουργός ότι δεν αναμένονται άλλα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος της Υγείας πέραν των όσων ήδη έχουν εξαγγελθεί για κλίνες και κρεβάτια, αγορά αναπνευστήρων και αναλώσιμα και τις δύο χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτών και ειδικών γιατρών.
Το σημείο αυτό είναι από εκείνα στα οποία δέχεται κριτική η κυβέρνηση από τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ που ζητούν πιο δραστικά μέτρα ενίσχυσής του τώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στις επισημάνσεις που έχει κάνει η αντιπολίτευση για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας λέγοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας».
Το πιο ενδιαφέρον σημείο στην παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι πως άφησε σαφέστατες αιχμές για τμήμα του ιδιωτικού τομέα της υγείας καθώς όπως ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους όσοι είναι παρόντες, με σημαντικές δωρεές, σε τούτη τη δύσκολη στιγμή» αλλά παράλληλα «καλώ, όμως, και τους απόντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Η απάντηση στην κριτική για έλλειψη γενναίας κρατικής παρέμβασης

Ένας δεύτερος στόχος του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του ήταν να δείξει ότι διαθέτει τον έλεγχο της κατάστασης στην οικονομία και πως δεν θα είναι μη αναστρέψιμη στο μέλλον η επερχόμενη ύφεση.
«Η κυβέρνηση λοιπόν, θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης θέλησε ταυτόχρονα να δείξει ότι ενσωματώνει πτυχές της κριτικής της αντιπολίτευσης που τον εγκαλεί στο σύνολό της για κατώτερα των περιστάσεων μέτρα τόσο σε επίπεδο χρηματικού ποσού όσο και ως προς το χαρακτήρα τους αφού εξαιρούνταν ολόκληροι κλάδοι και επαγγελματικές ομάδες.
Για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και από τα 3,8 δις μέτρα που είχε ανακοινώσει στο προηγούμενο διάγγελμά του τα ανέβασε στα 10 δις. Αυτά θα προέλθουν με το ποσό των 3 δις από τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό και τα άλλα περίπου 3 δις από το ΕΣΠΑ. Ενώ θα υπάρξουν και επιπλέον κονδύλια από άλλα εργαλεία για τη στήριξη της ρευστότητας.

Οριζόντια μέτρα και απολύσεις

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την επέκταση του έκτακτου μισθού των 800 ευρώ ως τα τέλη Απριλίου και για όσους εργαζόμενους εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Ενώ το κράτος και καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
Επίσης το ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας, ενώ θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Επίσης 800 ευρώ επίδομα θα λάβουν όχι μόνο όσοι απολύθηκαν αλλά και όσοι εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 18 Μαρτίου.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεχόταν σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, ιδίως από τα κόμματα της αριστεράς που ζητούσαν την απαγόρευση των απολύσεων και την ακύρωση των τελευταίων 40000 απολύσεων.

Το δώρο του Πάσχα

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε παράλληλα να παρέμβει για να κοπάσει η πολιτική θύελλα που ξέσπασε με αφορμή τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα ότι «αξιολογείται» το αν θα καταβληθεί ή όχι το δώρο του Πάσχα.
«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το επιπλέον επίδομα στο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ

Ενώ σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών που ζητούν μέτρα ενίσχυσης σε προσλήψεις και εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε μόνο με την παροχή ενός εκτάκτου δώρου για το Πάσχα.
Αυτό όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα το λάβουν εκτός από τους «ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας» και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που «δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης μετά το πρώτο διάγγελμα που ήταν «πολεμικό», πέρασε στο στάδιο κατά το οποίο θέλει να δείξει ότι διευθύνει και έχει τον έλεγχο της «μάχης» αποφεύγοντας το πολεμικό λεξιλόγιο.