Τα οικονομικά μέτρα για μια «πιο ισχυρή Ρωσία» παρουσίασε ο Πούτιν

Τα οικονομικά μέτρα για μια «πιο ισχυρή Ρωσία» παρουσίασε ο Πούτιν
epa11227113 Russian President and presidential candidate Vladimir Putin meets with the media at his campaign headquarters in Moscow, Russia, 18 March 2024. Based on the results of processing more than 70 percent of the protocols, Vladimir Putin is the leader in the presidential elections of the Russian Federation with 87.16 percent of the votes, according to the CEC data. EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συναλλαγές με την Ασία εκτινάσσονται, ενώ το 40% του εξωτερικού εμπορίου γίνεται πλέον σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Μείωση εισαγωγών, σημαντική ενίσχυση της χρήσης μη δυτικών νομισμάτων στις εμπορικές συμφωνίες και ισχυρή επέκταση των εγχώριων χρηματοοικονομικών αγορών ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Όπως τόνισε, το εμπόριο με την Ασία εκτινάσσεται στα ύψη και σχεδόν το 40% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου γίνεται πλέον σε ρούβλια, ενώ το μερίδιο σε δολάρια, ευρώ και άλλα δυτικά νομίσματα μειώθηκε.

Ο Πούτιν, μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των εμπορικών συμφωνιών που θα διεκπεραιώνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS – της ομάδας οικονομιών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

«Πέρυσι, το μερίδιο πληρωμών για ρωσικές εξαγωγές σε “τοξικά” νομίσματα μη φιλικών κρατών μειώθηκε στο μισό, ενώ το μερίδιο του ρουβλίου στις συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών αυξάνεται – πλησιάζει το 40% σήμερα», είπε ο Πούτιν.

«Θα αυξήσουμε τη χρήση εθνικών νομισμάτων σε διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου και θα βελτιώσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τέτοιων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μέσω των BRICS».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τακτικά ως «μη φιλικές» τις χώρες, κυρίως της Δύσης, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην οικονομία της εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές δημιουργώντας ανταγωνιστική παραγωγή και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού κατά 60% έως το 2030, επισήμανε ο Πούτιν.

Συμπλήρωσε ότι η αξία του ρωσικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να ανέλθει στα δύο τρίτα του ρωσικού ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: