Τα ομόλογα συνεχίζουν να πιέζονται από την αύξηση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών

Τα ομόλογα συνεχίζουν να πιέζονται από την αύξηση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών
The EU members disagree about Eurobonds because of the corona crisis | usage worldwide (Photo by Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Νέα υποχώρηση σήμερα στις τιμές των ευρωπαικών ομολόγων μετά την αύξηση των επιτοκίων χθες από την Fed και σήμερα από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η δεύτερη αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 1% παρόλο που αναγνωρίζει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η βρετανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Στην ευρωζώνη, πάντως, οι αγορές χρήματος έχουν ήδη «τιμολογήσει» μία αύξηση των επιτοκίων της τάξεως του 0,8% έως 1% έως το τέλος του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι η τράπεζα προετοιμάζεται για μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που θα θέσει το βασικό της επιτόκιο σε θετικό έδαφος.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 126 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,40% από 3,41% χθες, έναντι 1,07% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,33% από 2,5% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς κυμαίνοταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0542 δολ. από το επίπεδο των 1,0557 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0568 δολ.