Τα «πάνω» τους πήραν οι πωλήσεις του iPhone ύστερα από αρκετά χρόνια επιβράδυνσης

Τα «πάνω» τους πήραν οι πωλήσεις του iPhone ύστερα από αρκετά χρόνια επιβράδυνσης
Photo: pixabay.com
Η ανάκαμψη του iPhone συνέβαλε στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων της Apple κατά 9%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 91,8 δισ. δολαρίων.

του Aaron Pressman

Τα τελευταία χρόνια, ο CEO της Apple, Tim Cook, και η ομάδα του έχουν προσθέσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως τα smartwatch και μια υπηρεσία συνεχούς ροής βίντεο σαν το Netflix, για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση των πωλήσεων του iPhone. Αλλά στο τελευταίο τρίμηνο (των εορτών), η ώθηση για διαφοροποίηση άρχισε να μην έχει και τόσο νόημα καθώς οι πωλήσεις του iPhone άρχισαν και πάλι να αυξάνονται.

Τα έσοδα από το iPhone αυξήθηκαν κατά 8%, έναντι ενός μέσου ρυθμού αύξησης μικρότερου του 1% για την ίδια περίοδο κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Τρίτη. Τα έσοδα του τμήματος άγγιξαν το ποσό-ρεκόρ των 56 δισ. δολαρίων – ποσό σαφώς μεγαλύτερο απ’ αυτό που ανέμεναν οι επενδυτές.

Η ανάκαμψη του iPhone συνέβαλε στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων της Apple κατά 9%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 91,8 δισ. δολαρίων. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές είχαν προβλέψει πολύ χαμηλότερες συνολικές πωλήσεις ύψους 88,4 δισ. δολαρίων.

«Οι κορυφαίες επιδόσεις μας τροφοδοτήθηκαν από το iPhone», είπε ο Cook κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές μετά από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Τα τελευταία αποτελέσματα αναφορικά με τις πωλήσεις iPhone συνιστούν μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, όταν τα έσοδα του τμήματος υποχώρησαν κατά 16%, στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Cook υπογράμμισε επίσης τον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Apple.

Την Τρίτη, η τιμή της μετοχής της Apple αυξήθηκε κατά 1% στα 321,70 δολάρια, συνεχίζοντας το ανοδικό …σερί της. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, η τιμή της μετοχής της Apple έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά 30%, ενώ κατά το τελευταίο έτος σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι αναλυτές συμφώνησαν με τον Cook ότι οι πωλήσεις του iPhone ήταν καθοριστικές για τις επιδόσεις του πιο πρόσφατου τριμήνου. «Αυτό ήταν ένα πολύ καλό τρίμηνο για την Apple, κυρίως λόγω των ισχυρών πωλήσεων της σειράς συσκευών iPhone 11», σημείωσε ο αναλυτής του eMarketer, Yoram Wurmser.

«Ενώ πολλοί αναφέρονται στις υπηρεσίες ως τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης για την Apple, το hardware συνεχίζει να τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και των κερδών, καθώς η Apple προωθεί την πιο συναρπαστική γκάμα προϊόντων της εδώ και χρόνια», επεσήμανε ο Dominic Sunnebo, διευθυντής καταναλωτικών πληροφοριών στην Kantar, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η Apple προέβλεψε την επιβράδυνση των πωλήσεων του iPhone πριν από αρκετά χρόνια και γι’ αυτό άρχισε να δίνει έμφαση σε άλλες δραστηριότητες, όπως το app store, οι υπηρεσίες cloud και οι υπηρεσίες περιεχομένου, όπως η Apple Music. Πέρυσι, ο Cook έδωσε περαιτέρω ώθηση στις υπηρεσίες, προσθέτοντας παιχνίδια και συνεχή ροή βίντεο καθώς και μια πιστωτική κάρτα σε συνεργασία με την Goldman Sachs.