Τα πάντα άλλαξαν στην πανδημία, και το μάρκετινγκ δεν αποτελεί εξαίρεση

Τα πάντα άλλαξαν στην πανδημία, και το μάρκετινγκ δεν αποτελεί εξαίρεση
Photo: pixabay.com
Πώς άλλαξε πραγματικά το μάρκετινγκ εν μέσω της πανδημίας.

του Alan Murray

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε πολλούς τομείς, ένας από τους οποίους είναι και το μάρκετινγκ.

Τις πρώτες ημέρες, οι μάρκες μετατοπίστηκαν από την προώθηση προϊόντων στην έμφαση του σκοπού στα μηνύματά τους. Καθώς η πανδημία προχωρούσε, αναπτύχθηκαν άλλα τεχνάσματα και τάσεις. Η ομάδα του Fortune μελέτησε σε βάθος το μάρκετινγκ στην εποχή του COVID. Μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Μετά από μια αρχική βουτιά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η διαφήμιση εκτοξεύτηκε. Η WPP ανέφερε αύξηση 19,3% στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος – το μεγαλύτερο άλμα που έχει σημειωθεί ποτέ.
  • Η ψηφιακή διαφήμιση, ειδικότερα, τροφοδοτεί την έκρηξη, ανεβαίνοντας από το 48% της δαπάνης για τα media το 2019 στο 52% το 2020 σε ένα προβλεπόμενο 66% μέχρι το 2024.
  • Ένα παιχνίδι για ιούς της ισπανικής Tranjis Games έγινε viral. Είναι καλύτερο να το παίζετε ενώ πίνετε μια μπύρα …Corona.
  • Οι VTubers – ή εικονικοί YouTubers – έγιναν μόδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια συνεχώς αυξανόμενη ομάδα ζωντανών διασκεδαστών που μεταδίδουν βιντεοπαιχνίδια, καθημερινές δραστηριότητες, αλληλεπιδράσεις με τους θαυμαστές τους κ.λπ. πίσω από τον μανδύα των ψηφιακών avatars.
  • Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας στράφηκαν σε χαμηλής τεχνολογίας λεωφορεία και διαφημιστικές πινακίδες για να τραβήξουν την προσοχή, καθώς το μάρκετινγκ στο Facebook και τη Google έγινε λιγότερο δημοφιλές (και πιο ακριβό).
  • Η κόπωση του COVID έχει πλέον αρχίσει να εγκαθίσταται στη διαφήμιση. Οι διαφημιστές απομακρύνονται από τις ανοιχτές αναφορές στον ιό – για παράδειγμα, δεν απεικονίζουν πλέον ανθρώπους με μάσκες – αλλά εξακολουθούν να κάνουν διακριτικές νύξεις στην πανδημική πραγματικότητα – όπως η αποφυγή λήψεων με γεμάτα στάδια ή νυχτερινά κέντρα.

Πηγή: fortune.com