Τα πάντα κρίνονται έως τις 9 Νοεμβρίου

Τα πάντα κρίνονται έως τις 9 Νοεμβρίου
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί (Α), μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ενώ παρακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ), μετά την συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015. Ο Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται στην Αθήνα σε διήμερη επίσκεψη εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η προθεσμία του Πιερ Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση και ο χρόνος που θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Προθεσμία έξι ημερών έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, έδωσε στην κυβέρνηση ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, για να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να πάρει την πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δεν άφησε κανένα περιθώριο για χαλάρωση των απαιτήσεων και μίλησε για 3-4 ζητήματα που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να μη χαθεί και το νέο ορόσημο του Eurogroup, ενώ παρέπεμψε οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στα ανοιχτά ζητήματα εξακολουθεί να κυριαρχεί το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα ισοδύναμα, που δεν έχουν ακόμη εξευρεθεί, παρά τις προσπάθειες απελπισίας να αναζητηθούν στο ΚΙΝΟ, στο κυνήγι και σε άλλα ημίμετρα.

Συγκεκριμένη παρέμβαση, όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση, δεν έκανε για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ωστόσο, ζήτησε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στο ότι τα όρια που προτείνει για τους πλειστηριασμούς και που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πέσει στα 200.000 ευρώ, καλύπτουν το 70% των κόκκινων στεγαστικών δανείων και δεν γίνεται να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση, ενώ οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για πολύ χαμηλότερα περιουσιακά όρια, στις 120.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και εισοδηματικά όρια λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, από τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί δεν διεφάνη η πρόθεση των Ευρωπαίων να δεχθούν να διαχωριστεί η ανακεφαλαιοποίηση από την αξιολόγηση, όπως πιέζει η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να τελειώσει έως το τέλος του έτους και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αυτό.

Στο ίδιο κλίμα και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, με έγγραφό του προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο, κάνει σαφές ότι τα 15 δισ. ευρώ που πρέπει να εκταμιευθούν για τις τράπεζες, θα δοθούν μόνο όταν η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.