«Τα Παράσιτα»: Πώς μια ταινία από τη Ν. Κορέα «σάρωσε» στα Όσκαρ 2020 και έγραψε ιστορία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με χρυσά γράμματα στην ιστορία θα γραφτούν τα φετινά βραβεία Oscars, με τα «Παράσιτα», κόντρα σε κάθε προσδοκία, κερδίζουν 4 αγαλματίδια και να φεύγουν ως οι απόλυτοι θριαμβευτές της βραδιάς.

Η νοτιοκορεάτικη ταινία, υβρίδιο θρίλερ και διαβρωτικής μαύρης κωμωδίας για τις κοινωνικές ανισότητες στη σύγχρονη Σεούλ, μπόρεσε να σπάσει το ως χθες ανυπέρβλητο γλωσσικό φράγμα, αφού σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, για να πετύχει τελικά κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο Χόλιγουντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα Παράσιτα έφυγαν από τη λαμπερή βραδιά των Όσκαρ 2020 με 4 Όσκαρ στην τσέπη. Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Φωτογραφίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η νοτιοκορεάτικη ταινία του Bong Joon Ho έκανε το ντεμπούτο της στις Κάννες τον περασμένο Μάιο, όπου κέρδισε το διάσημο βραβείο Palme d’Or του Φεστιβάλ, το πρώτο σε μια σειρά διακρίσεων όχι μόνο για τον Bong Joon Ho αλλά και την Νότια Κορέα γενικότερα.

Τα Παράσιτα πηγαν το Σεπτέμβριο στα φεστιβάλ ταινιών Telluride και Toronto, βασικές στάσεις στα φεστιβάλ βραβείων, πριν βγει στις αίθουσες στα μέσα Οκτωβρίου, «σπάζοντας» το box office.

Ο 50χρονος Bong κέρδισε βετεράνους, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Κουέντιν Ταραντίνο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, αναφέρθηκε τιμητικά και στους δυο τους. «Όταν πήγαινα σχολείο, μελετούσα τα φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε. Και μόνο που ήμουν υποψήφιος ήταν τεράστια τιμή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα», είπε καταχειροκροτούμενος. «Όταν ακόμα οι περισσότεροι στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν καν τις ταινίες μου, ο Κουέντιν πάντα τις έβαζε στους καταλόγους του» με τα αγαπημένα του φιλμ, συνέχισε ο Μπονγκ. «Εδώ είναι. Κουέντιν, σ’ αγαπάω!» «Θα πίνω μέχρι το πρωί», είχε πει νωρίτερα, όταν παραλάμβανε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Bong συνηθίζει να γυρίζει ταινίες η πλοκή των οποίων τις κάνει κωμωδίες και θρίλερ ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα το φιλμ «Μνήμες εγκλήματος» (Memories of Murder, 2003). Τα «Παράσιτα» είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ταινία του μέχρι σήμερα. Ήδη πέραν της πολύ καλής εισπρακτικής της πορείας εξασφάλισε το κορυφαίο βραβείο στις Κάννες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα Παράσιτα ήταν η ίδια η ιστορία των Οσκαρ. Μέχρι σήμερα δεν είχαν βραβεύσει καμία ξενόγλωσση ταινία με το μεγαλύτερο βραβείο, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, αλλά και με άλλα μεγάλα Οσκαρ. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης στις Χρυσές Σφαίρες πριν λίγο καιρό, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας, είχε δηλώσει ότι μόλις ξεπεράσετε το θέμα των υπότιτλων θα μπείτε σε έναν κόσμο πολλών εκπληκτικών ταινιών. Και μάλλον στην Ακαδημία τον άκουσαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διάκριση για τα Παράσιτα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, με το 1917 να θεωρείται μέχρι τελευταία στιγμή το ακλόνητο φαβορί. Το οποίο, όμως, κλωνίστηκε…