Τα παιδιά ξόδεψαν λιγότερο χρόνο παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή εν μέσω lockdown

Τα παιδιά ξόδεψαν λιγότερο χρόνο παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή εν μέσω lockdown
Photo: pixabay.com
Η πανδημία COVID-19 ανάγκασε τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους από το σπίτι, κάτι που γίνεται κυρίως παρακολουθώντας μαθήματα στο διαδίκτυο.

Έπειτα από την εισαγωγή περιορισμών σε όλο τον κόσμο λόγω της απειλής του κορωνοϊού, η συνήθης διαδικτυακή συμπεριφορά των ανθρώπων έχει αλλάξει, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Kaspersky, τα παιδιά έπαιξαν λιγότερο παιχνίδια στον υπολογιστή τους τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Η πανδημία COVID-19 ανάγκασε τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους από το σπίτι, κάτι που γίνεται κυρίως παρακολουθώντας μαθήματα στο διαδίκτυο. Πολλοί γονείς άρχισαν επίσης να εργάζονται από το σπίτι και πέρασαν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το γεγονός ότι βρίσκονταν μαζί σχεδόν όλη την ώρα θα μπορούσε προφανώς να αποτελέσει πρόκληση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, και για τον λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να καταλάβουν πως περνούν τον χρόνο τους τα παιδιά και να χρησιμοποιήσουν αυτήν την περίοδο ως ευκαιρία να συνδεθούν στενότερα ως οικογένεια.

Ευτυχώς, οι γονείς μπορούν να ανησυχούν για μία λιγότερη δραστηριότητα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση, με βάση ανώνυμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Kaspersky Security Network (KSN) από χρήστες του Kaspersky Safe Kids για πλατφόρμες Windows και macOS, τα παιδιά έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον για παιχνίδια σε προσωπικούς υπολογιστές κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020, το ενδιαφέρον σε αυτήν την κατηγορία μειώθηκε σταθερά σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Διάγραμμα 1. Το ενδιαφέρον των παιδιών για παιχνίδια σε πλατφόρμες Windows και macOS, Ιανουάριος- Μάιος 2020

Η μείωση του ενδιαφέροντος των παιδιών για παιχνίδια αφορά μόνο συσκευές Windows, καθώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια σε υπολογιστές με Windows από ό,τι σε Mac. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια κυκλοφορούν ειδικά για Windows: για παράδειγμα, σε δημοφιλή καταστήματα online παιχνιδιών όπως το Steam, υπάρχουν πολύ λιγότερα διαθέσιμα παιχνίδια για macOS.

«Το μειωμένο ενδιαφέρον για παιχνίδια σε προσωπικούς υπολογιστές μπορεί να εξηγηθεί από την αυξημένη ανάγκη χρήσης τους για άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολη η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από προσωπικούς υπολογιστές από ό,τι χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές. Μπορούμε να δούμε ότι, παρόλο που τα παιδιά περνούν ένα σημαντικό μέρος του χρόνου τους στο σπίτι, χρησιμοποιούν σοφά τους υπολογιστές και δεν αισθάνονται την ανάγκη να βυθιστούν σε βιντεοπαιχνίδια», σχολιάζει η Anna Larkina, ειδικός ανάλυσης διαδικτυακού περιεχομένου στην Kaspersky.

Για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας έχει θετικές εμπειρίες παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Kaspersky έχει τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας ενημερώσουν αν βιώνουν κάτι που τα κάνει να αισθάνονται άβολα ή τα ενοχλεί ενώ παίζουν παιχνίδια. Σημειώστε ότι δεν έχουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν καλά αποτελέσματα αν ένα παιδί δεν πετύχει σε κάτι και επιμένει να προσπαθεί να το διορθώσει, η υπομονή του βελτιώνεται.
  • Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ξοδεύει σημαντικά λιγότερο χρόνο σε παιχνίδια στον υπολογιστή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτο-απομόνωσης, προσπαθήστε να μάθετε γιατί. Συζητήστε μαζί του και προσπαθήστε να καταλάβετε ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υπερφορτωθεί με σχολική εργασία: δείτε πώς αντιλαμβάνεται τις τρέχουσες συνθήκες.
  • Η εύρεση χρόνου για να παίξετε ηλεκτρονικά παιχνίδια με το παιδί σας θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη σχέση σας και να αυξήσετε την κατανόησή σας για το τι κάνει το παιδί σας στον ελεύθερο χρόνο του.
  • Εγκαταστήστε το Kaspersky Safe Kids, μια λύση που επιτρέπει να παρακολουθείτε τι κάνουν τα παιδιά σας, βλέπουν ή αναζητούν στο διαδίκτυο σε μια σειρά συσκευών, αλλά χωρίς να εισβάλλετε στον προσωπικό τους χώρο. Η λύση προσφέρει επίσης χρήσιμες συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να συμπεριφέρονται με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πρόσφατα ευρήματα της Kaspersky σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών, μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση της έρευνας εδώ.