Τα πέντε σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν κραχ στις αγορές το 2023

Τα πέντε σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν κραχ στις αγορές το 2023
Paris La Defense, France. 2022/04/04. The Paris Stock Exchange ended up 0.70 percent on a day when investors were concerned about the evolving conflict in Ukraine and the threat of a recession in the United States. Illustration of the Surveillance Market hall of the Paris Stock Exchange, one of the founding markets of the pan-European Euronext project and also the home of the benchmark CAC 40 index. Photograph by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas.??Paris La Defense, France. 2022/04/04. La Bourse de Paris a termine en hausse de 0,70 pourcent pendant que les investisseurs etaient inquiets face a l evolution du conflit en Ukraine et la menace d une recession aux Etas-Unis. Illustration de la salle de surveillance de la Bourse de Paris, l un des marches fondateurs du projet pan-europeen Euronext et ou se negocie l indice de reference CAC 40. Photographie de Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas. (Photo by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Εύλογα, οι επενδυτές δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο για το έτος που έρχεται…

Το 2022 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τις μετοχές όσο και τα ομόλογα παγκοσμίως… Εύλογα, λοιπόν, οι επενδυτές δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο για το 2023.

Παρότι οι αισιόδοξοι, που στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μεταβάλουν τη νομισματική πολιτική τους, καταφεύγοντας, εντέλει, σε επιτοκιακές μειώσεις, αντί αυξήσεων, είναι πολλοί, άλλοι βρίσκονται σε επιφυλακή για κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου στις αγορές αναταραχή.

Ακολουθούν πέντε σενάρια που απειλούν να φέρουν περισσότερα προβλήματα στις χρηματαγορες το επόμενο έτος. 

Πληθωρισμός: «Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στην κανονικότητα σε 12 μήνες», δήλωσε ο Μάθιου ΜακΛέναν, συνεπικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας αξίας στην First Eagle Investment Management, προσθέτοντας: «Αλλά αυτό μπορεί να είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχει κίνδυνος η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις τιμές». Κάτι τέτοιο θα αποκλείσει ως πιθανότητα το pivot της Federal Reserve και της ΕΚΤ, που οι αγορές βλέπουν να έρχονται στα μέσα του έτους.

Επίσης, υπάρχει το ζήτημα του υψηλότερου κόστους δανεισμού που προκαλεί ύφεση. «Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να τον καταπολεμήσει μπορεί να μην δει ένα οικονομικό ατύχημα να έρχεται. Είναι πολύ πιθανό να υποτιμά τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής».

Η Κίνα «σκοντάφτει»: Οι κινεζικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 35% από το ναδίρ τους Οκτωβρίου με την προοπτική να ανοίξει πλήρως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τα μακροχρόνια και δρακόντεια lockdown.

Ωστόσο, ο κίνδυνος να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται και η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει είναι υπαρκτός. Τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία και οι ουρές στα γραφεία τελετών έχουν σημάνει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες και συνοδεύονται από πτώση της κοινωνικής κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις.

«Η επιδημική καμπύλη στην Κίνα θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί μόνο έναν ή δύο μήνες μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά», δήλωσε η Marcella Chow, στρατηγική στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά της JPMorgan Chase. Η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει… εύθραυστη και οποιαδήποτε προοπτική συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για βιομηχανικά μέταλλα και σιδηρομετάλλευμα.

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: «Εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί και εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί πιο άμεσα στις εχθροπραξίες, αυτό θα αποτελέσει ένα αρνητικό γεγονός», δήλωσε ο John Vail, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς της Nikko Asset Management. Οι κυρώσεις κατά των εμπορικών εταίρων στη Ρωσία, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, θα ενίσχυαν την επίδραση των σημερινών περιορισμών, σε μια επικίνδυνη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Vail. 

«Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό σοκ εφοδιασμού για τον κόσμο όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα είδη όπως λιπάσματα, ορισμένα μέταλλα και χημικές ουσίες», είπε.

Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση πυρηνικών όπλων από μια Ρωσία – μια απειλή που φαίνεται μακρινή αλλά εντός των δυνατοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει τις εξαγωγές γεωργίας της Ουκρανίας με μια πτώση.

Οι αναδυόμενες αγορές υποχωρούν: Πολλοί επενδυτές βλέπουν το δολάριο να υποχωρεί το 2023 και το ενεργειακό κόστος να μειώνεται — δύο παράγοντες που θα ανακουφίσουν την πίεση στις αναδυόμενες αγορές. Οποιαδήποτε αποτυχία να περιοριστεί ο πληθωρισμός θα μείωνε αυτό το αποτέλεσμα για τις αγορές συναλλάγματος, ενώ η όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ξανά τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

«Μπορεί κάλλιστα να περάσουμε έναν ακόμη χρόνο με τις αναδυόμενες αγορές να δυσκολεύονται», δήλωσε ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και οικονομίας της AMP Services Ltd. Σε αυτή την περίπτωση, ο «πόνος» θα ήταν ιδιαίτερα έντονος για τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών.

Αναζωπύρωση Covid: Ένα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος του Covid-19, ή ακόμα και οι παρούσες παραλλαγές θα μπορούσαν να διαταράξουν εκ νέου τις αλυσίδες εφοδιασμού, κάτι που θα είχε αντίκτυπο στον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα γίνει περισσότερο αισθητό στις μεγαλύτερες οικονομίες και σε αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο», δήλωσε ο Chow της JPMorgan. Προς το παρόν, στοιχηματίζει ότι ο ιός θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένει ότι η αρνητικότητα στις αγορές θα επικεντρωθεί περισσότερο στους επενδυτές που προεξοφλούν ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.