Τα πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο

Τα πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο

Το κινεζικό γιουάν θεωρείται ως το πιο ακριβό νόμισμα, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Εάν αναζητάτε να επενδύσετε στο εξωτερικό, το παρακάτω διάγραμμα μπορεί να σας ενδιαφέρει.

Παρουσιάζει το μοντέλο αποτίμησης νομισμάτων Cap-PPP της Deutsche Bank, έναν οπτικό δείκτη για τα νομίσματα που αναδεικνύει τα πιο φτηνά ή ακριβά νομίσματα σήμερα με βάση το κεφάλαιο και τις εμπορικές ροές.

Συνδυάζοντας την αποτίμηση με βάση το κεφάλαιο και τα μοντέλα αγοραστικής ισοτιμίας με βάση το εμπόριο, η Deutsche Bank αναφέρει ότι παρέχει μια πλήρη εικόνα των αποτιμήσεων χρησιμοποιώντας βάρη που αντικατοπτρίζουν τη σχετική σημασία των κεφαλαίων και των εμπορικών ροών για κάθε νόμισμα.

Σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα, όσο πιο μακριά από το κέντρο βρίσκεται η μαύρη γραμμή τόσο μικρότερη αξία έχει το εκάστοτε νόμισμα, και αντίστροφα.

Επί παραδείγματι, το κινεζικό γιουάν θεωρείται ως το πιο ακριβό νόμισμα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ξεπερνώντας σε αξία το νόμισμα της Ταϊλάνδης, της Νότιας Κορέας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Κυρίαρχο είναι ακόμη, το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ και το δολάριο της Σιγκαπούρης.

Από την άλλη, η τουρκική λίρα, το μεξικάνικο πέσο και το κολομβιανό πέσο θεωρούνται ως τα φθηνότερα νομίσματα για τον περασμένο μήνα.

Παρομοίως και η σουηδική κορώνα, το δολάριο του Καναδά, η βρετανική λίρα, η νορβηγική κορώνα, το ελβετικό φράγκο και το δολάριο της Αυστραλίας τα οποία θεωρούνται φτηνά βάσει της τρέχουσας κατάταξης.