Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024 – Η θέση της Ελλάδας

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024 – Η θέση της Ελλάδας
Photo: pixabay.com
Για την πρόσβαση σε περισσότερες χώρες χωρίς προηγούμενη θεώρηση, σύμφωνα με τον Henley Passport Index.

Κυριαρχία της Ευρώπης καταγράφεται στη λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, τα τελευταία πέντε χρόνια η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία διαθέτουν τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο, παρέχοντας στους πολίτες τους πρόσβαση σε περισσότερες χώρες χωρίς προηγούμενη θεώρηση από οποιονδήποτε άλλον. Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ανέβηκαν και μοιράζονται την πρώτη θέση με τις εν λόγω ασιατικές χώρες. Οι κάτοικοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πλέον πρόσβαση χωρίς βίζα σε 194 από τους 227 προορισμούς, τρεις περισσότερους από πέρυσι.

Η Ελλάδα βρίσκεται -ισόβαθμη με τη Μάλτα και την Ελβετία- στην 5η θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς.

Η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Φινλανδία ανέβηκαν κατά μία θέση και κατέλαβαν από κοινού τη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 193 τοποθεσίες. Η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες μοιράζονται την τρίτη θέση, επιτρέποντας ταξίδια σε 192 μέρη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πλέον από κοινού στην τέταρτη θέση (πρόσβαση σε 191 προορισμούς), ενώ οι ΗΠΑ διατήρησαν την έβδομη θέση (188 προορισμοί). Πριν από μια δεκαετία, οι δύο χώρες μοιράζονταν την πρώτη θέση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν ταχύτερα την τελευταία δεκαετία, κάνοντας άλμα στην 11η θέση και προσφέροντας πρόσβαση σε 183 προορισμούς χωρίς βίζα. Και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο θέσεις φέτος και κατέλαβε την 62η θέση, έχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 85 προορισμούς – σχεδόν διπλάσιους από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Ο Δρ Κρίστιαν Κάελιν, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων μετανάστευσης Henley & Partners, δήλωσε ότι ενώ η γενική τάση με την πάροδο των ετών ήταν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής ελευθερίας, το χάσμα μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται στα δύο άκρα του καταλόγου ήταν μεγαλύτερο από ποτέ.

«Ο μέσος αριθμός των προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024» ανέφερε.

«Ωστόσο, καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος, οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης έχουν πλέον τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 166 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα σε σχέση με το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τις τελευταίες πέντε θέσεις συμπληρώνουν η Συρία (πρόσβαση σε 29 χώρες), το Ιράκ (31), το Πακιστάν (34) και η Υεμένη (35).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com