Τα πιθανά ονόματα της νέας κυβέρνησης και το «υπερυπουργείο τρόικας»

Τα πιθανά ονόματα της νέας κυβέρνησης και το «υπερυπουργείο τρόικας»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (Α) και τον τον υπουργό Εσωτερικών - Διοίκησης Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση (Δ) στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ποια αναμένεται να είναι η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και πώς θα διαχειριστεί το κρίσιμο διάστημα έως το τέλος του έτους.

Με τους πανηγυρισμούς μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την είσοδο των ΑΝΕΛ στη βουλή να έχουν πλέον κοπάσει, τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι σχεδιασμοί για το νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο αναμένεται να έχει εντελώς διαφορετική μορφή από αυτή που είδαμε τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως έγινε σαφές από το βράδυ των εκλογών, η πιθανότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλο κόμμα πλην των ΑΝΕΛ θεωρείται αποκλεισμένη, οπότε όλο το βάρος πέφτει πλέον στις πλάτες του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου για τη δύσκολη πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη να μπαίνουν ξανά στη «μάχη» για τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων της διαπραγμάτευσης, της εύρεσης ισοδύναμων μέτρων και φυσικά για τα κρίσιμα θέματα της πρώτης αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.

Στις σκέψεις του επιτελείου Τσίπρα παραμένει η δημιουργία ενός «υπερυπουργείου τρόικας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το οποίο θα έχει στην ουσία αρμοδιότητα άμεσης συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε αυτό ενεργό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι μέχρι πρότινος υπηρεσιακοί υπουργοί Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο Νίκος Χριστουδουλάκης φαίνεται ότι δεν θα υπουργοποιηθεί ξανά, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον υπηρεσιακό υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, το έργο του οποίου εκτιμήθηκε πολύ από μεγάλο τμήμα της πολιτικής σκηνής τις τελευταίες εξαιρετικά κρίσιμες εβδομάδες.

Πιθανότατα ο Πάνος Καμμένος θα επιστρέψει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ οι ΑΝΕΛ θα έχουν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση. Σκέψεις υπάρχουν και για αξιοποίηση του επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε κάποιο χαρτοφυλάκιο που έχει σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς, όμως από ό,τι φαίνεται η επιλογή αυτή δεν προκρίνεται τελικά.

Κυβερνητική εκπρόσωπος θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπουργοποιηθούν ξανά οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Θεανώ Φωτίου και Πάνος Σκουρλέτης.

Όσον αφορά τον διάδοχο της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της βουλής, τα ονόματα που ακούγονται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για τον Γιάννη Δραγασάκη. Όμως η διατήρηση του τελευταίου στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θεωρείται μάλλον δεδομένη.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι μετά την ορκωμοσία του το βράδυ της Δευτέρας να προχωρήσει σε άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης την Τρίτη και να παραστεί ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό την Τετάρτη. Μέσα το πρόγραμμά του θα είναι και το ταξίδι στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη ούτως ώστε να συμμετάσχει το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.