Τα άσχημα νέα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στρέφουν τους επενδυτές στο «καταφύγιο» της Γερμανίας

Τα άσχημα νέα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στρέφουν τους επενδυτές στο «καταφύγιο» της Γερμανίας
Frozen euro coin
Υπό το μηδέν το γερμανικό δεκαετές ομόλογο μετά τις πολύ αρνητικές επιδόσεις που σημείωσαν οι εταιρείες σε όλη την ευρωζώνη.

Οι επιχειρήσεις σε όλη την ευρωζώνη είχαν πολύ χειρότερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες τον Μάρτιο καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών, λόγω της μεγάλης μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάρτιο στις 51,3 μονάδες από τις 51,9 μονάδες του Φεβρουαρίου. Η τιμή ήταν χαμηλότερη από την ενδιάμεση πρόβλεψη οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters για 52,0 μονάδες

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε στις 47,6 μονάδες από τις 49,3 του Φεβρουαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013 και πολύ χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν μέτρια αύξηση στις 49,5 μονάδες, ενώ ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος αναλυτής ανέμενε να διαμορφωθεί στις 48,4 μονάδες.

Ο δείκτης της παραγωγής βυθίστηκε σε χαμηλό έξι ετών στις 47,7 από τις 49,4 μονάδες.

Σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια της ευρωζώνης, ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στις 44,5 από τις 46,3 μονάδες, ένα επίπεδο που έχει να καταγραφεί από τα τέλη του 2012.

Η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ο σχετικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες από τις 52,8 μονάδες.

Υπό το μηδέν το γερμανικό δεκαετές ομόλογο

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το μηδέν ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ κατέγραψαν πτώση καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρώπη τροφοδότησαν τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2016 ύστερα από τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η γερμανική μεταποίηση συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι οι εμπορικές διαμάχες επιτείνουν την επιβράδυνση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου μειώθηκε κατά σχεδόν πέντε μονάδες βάσης στο -0,014%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αντέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη, με τους γερμανικούς τίτλους να καταγράφουν πτώση 0,3%, αφού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Οι μετοχές στο Παρίσι και το Λονδίνο υποχώρησαν κατά 0,8% ενώ ο δείκτης FTSE κατέγραψε πτώση 1%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωσε πτώση κατά 0,2%, υποχωρώντας από το υψηλό πεντέμισι μηνών στο οποίο ανήλθε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνουν οι ανησυχίες για το πόση πρόοδο θα καταφέρουν να σημειώσουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου όταν πραγματοποιήσουν έναν ακόμα γύρο εμπορικών συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,6% στο 1,1301 δολάριο.

Η βρετανική λίρα διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,3147 δολάριο αφού ανέκαμψε ύστερα από την αναβολή δύο εβδομάδων του Brexit που εξασφάλισε χθες στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.