Τα «πράσινα» διατάγματα του Μπάιντεν θέλουν να ξαναχτίσουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη για το κλίμα

Τα «πράσινα» διατάγματα του Μπάιντεν θέλουν να ξαναχτίσουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη για το κλίμα
epa09559534 US President Joe Biden delivers a speech during a session on clean innovation and technology at the UN Climate Change Conference (COP26) in Glasgow, Britain, 02 November 2021. EPA/ROBERT PERRY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Bruce Rule

Το κύμα εκτελεστικών διαταγμάτων του Προέδρου Μπάιντεν που θέτουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε πορεία προς την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050 είναι ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειές του οι Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ένα μικρό βήμα, σε κάθε περίπτωση.

Ο Μπάιντεν εισήλθε στο αξίωμα δεσμευόμενος να καταπολεμήσει επιθετικά την κλιματική αλλαγή. Την πρώτη ημέρα της θητείας του υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ακυρώνοντας την αποχώρηση της χώρας υπό τον πρώην πρόεδρο Τραμπ.

Τώρα κινητοποίησε την ισχύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή μια σειρά δράσεων που θα της επιτρέψουν να σταματήσει να προσθέτει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έως το 2050. Κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία θα αναπτύξει τώρα σχέδια για την επίτευξη των στόχων του Μπάιντεν για καθαρή ενέργεια, τα οποία θα εξεταστούν από το Συμβούλιο για την Ποιότητα του Περιβάλλοντος του Λευκού Οίκου.

«Δεν μας πάει μέχρι το τέλος της διαδρομής, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε η Sara Fontes, υπεύθυνη κυβερνητικών υποθέσεων της League of Conservation Voters. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες στον κόσμο, είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς την αγορά».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, φυσικά, είναι ένας τεράστιος καταναλωτής ενέργειας. Αλλά ακόμη και αν συνυπολογιστεί ο στρατός, η ομοσπονδιακή κατανάλωση ενέργειας αντιστοιχεί μόνο στο 10% σχεδόν της εθνικής κατανάλωσης ενέργειας.

Το διάταγμα του Μπάιντεν απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει να αγοράζει οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο μέχρι το 2035. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ο ομοσπονδιακός στόλος περιλαμβάνει περίπου 645.000 οχήματα, το σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση για αυτοκίνητα και φορτηγά με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των οχημάτων, καθώς και των εξαρτημάτων, όπως οι μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες.

Επίσης, μέχρι το 2045 τα περισσότερα κτίρια που ανήκουν ή μισθώνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ουδέτερα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενθαρρύνοντας την ιδιωτική ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα.

Τα υπουργεία διατάσσονται επίσης να συνεργαστούν για την επίτευξη κυβερνητικών στόχων. Για παράδειγμα, οι υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας θα συντονιστούν με τον επικεφαλής της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες αύξησης της ικανότητας παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για την κάλυψη των ομοσπονδιακών αναγκών.

Αυτό αφήνει ακόμα πολλά να γίνουν, αν η χώρα στο σύνολό της θέλει να στραφεί προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

«Ο Μπάιντεν θέλει τουλάχιστον να φανεί ως ηγέτης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, και έτσι αυτές οι προτάσεις παρέχουν κάποιες θετικές ενδείξεις» δήλωσε ο Richard Heinberg, ανώτερος συνεργάτης του Post Carbon Institute, σημειώνοντας ότι λίγες πολιτείες έχουν δεσμευτική νομοθεσία.

Αν και η νέα δέσμευση δεν ωθεί αμέσως τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της απουσίας κλιματικής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Fortune.com