Τα προαπαιτούμενα των θεσμών για αρχική συμφωνία

Τα προαπαιτούμενα των θεσμών για αρχική συμφωνία

Στελέχη των δανειστών δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη απόσταση από την ελληνική κυβέρνηση.

Μακριά ακόμη από συμφωνία, δηλώνουν στελέχη από την πλευρά των δανειστών, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Όπως υποστηρίζουν, τα μεγάλα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» έστω και μερικώς, εάν υπήρχε συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι δανειστές εμφανίζονται έτοιμοι να δεχτούν πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, σημαντικά χαμηλότερο από το 3% που ήταν ο στόχος του προγράμματος, αλλά και το 2% που συζητούσαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, θέτουν ως προϋπόθεση την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με τρόπο που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική πρόταση για τον ενιαίο ΦΠΑ και την έκπτωση των 3 ποσοστιαίων μονάδων για τις συναλλαγές με κάρτες απορρίφθηκε γιατί δεν απέφερε δημοσιονομικό όφελος.

Ως καθοριστικό για την επίτευξη συμφωνίας περιγράφεται και το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο έχει δημοσιονομικό κόστος, που βαίνει αυξανόμενο κάθε χρόνο. Σε αυτό το πεδίο, επισημαίνουν τα στελέχη των δανειστών, η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει μόνο προθέσεις για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά όχι συγκεκριμένα μέτρα με άμεση δημοσιονομική επίπτωση.

Τελευταίο πεδίο προαπαιτούμενων για συμφωνία σε αυτή τη φάση είναι τα εργασιακά. Εκεί οι δανειστές ζητούν να μην υπάρξει καμία ακύρωση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή ζητούν πρακτικά να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε ο κατώτατος μισθός.

Με συμφωνία σε αυτά τα πεδία, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για χορήγηση ρευστότητας είτε με μέρος της δόσης, είτε με την καταβολή των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος και, φυσικά, με άνοιγμα της στρόφιγγας και από την ΕΚΤ, εφόσον θα είχε επέλθει μια πρώτη συμφωνία.

Ωστόσο, όλες αυτές οι προϋποθέσεις κρύβουν μια σημαντική λεπτομέρεια: την ουσιαστική εγκατάλειψη όλων των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, για χορήγηση 13ης σύνταξης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μη αύξηση φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για το λόγο αυτό, η εκτίμηση των τεχνικών στελεχών είναι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν τόσο σύντομα, ενώ εκτιμούν ότι το Brussels Group έχει μπροστά του δουλειά και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όσο για την πολιτική απόφαση; Οι εντολές που έχουν από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους δεν έχουν αλλάξει, όπως έγινε και όλες τις προηγούμενες φορές, που η ελληνική πλευρά παρέπεμπε σε πολιτικές αποφάσεις.