Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που κοστίζουν ακριβά στους Έλληνες

Tο επίπεδο τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα για το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές τις τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες, με τα επίπεδα τιμών να βρίσκονται σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, φουσκωμένος είναι ο λογαριασμός για τους Έλληνες καταναλωτές και για τα τρόφιμα, καθώς οι τιμές τους βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο, κατά 4%. Η ακρίβεια είναι ιδιαίτερα αισθητή δεδομένου ότι την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2016 μόλις στο 67% του μέσου κοινοτικού όρου.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, η κατάσταση για την Ελλάδα το 2016 είχε ως εξής:

Τρόφιμα: 4% πάνω από τον μέσο όρο. Ακριβότερη χώρα είναι η Δανία (46% πάνω από τον μέσο όρο) και φθηνότερη η Πολωνία. Τα τρόφιμα στη Γερμανία είναι ακριβότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο μόλις κατά 6,5%, αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα ήταν το 2016 23% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

• Τηλεφωνικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες: Αρκετά ακριβές θεωρούνται οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα, και μάλιστα από όλους τους Ευρωπαίους. Οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι ακριβότερες ακόμη και από αυτές που ισχύουν στην Ελβετία (39,2% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο στην Ελλάδα έναντι 35% στην Ελβετία, χώρα για την οποία η Eurostat παρέχει στοιχεία, αν και δεν ανήκει στην Ε.Ε.).

Επιπλέον, πολύ ακριβά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουμε τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα καπνού, κάτι που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις διαδοχικές αυξήσεις, τα τελευταία χρόνια, των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ωστόσο, τα είδη ένδυσης – υπόδησης στην Ελλάδα, η οποία πλέον διαθέτει μικρή εγχώρια παραγωγή, είναι μόλις 1% φθηνότερα από τον μέσο κοινοτικό όρο. Οι χαμηλότερες τιμές (στο 79% του μέσου κοινοτικού όρου συναντώνται στη Βουλγαρία), ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην κατηγορία των επίπλων, όπου οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο 97% του μέσου κοινοτικού όρου, επίσης λίγο πάνω από τα επίπεδα της Ελβετίας (96,7% του μέσου κοινοτικού όρου). Τα έπιπλα είναι φθηνότερα από την Ελλάδα και σε άλλες πολύ πιο πλούσιες χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Γερμανία (στο 94,8% του μέσου κοινοτικού όρου) ή η Γαλλία (στο 94,2% του μέσου κοινοτικού όρου).

Οι επιβατικές μεταφορές είναι εξίσου ιδιαιτέρως ακριβές, κάτι που αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος στην Ελλάδα ειδικά σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ το κόστος στέγασης, βρίσκεται στο 69,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.