Τα ρίσκα από τα οποία κινδυνεύει η ευρωζώνη σύμφωνα με την ΕΚΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οργανισμοί, όπως επενδυτικά funds και ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στο σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου. Σε περίπτωση αιφνίδιου σοκ στην αγορά, η πίεση αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνει.

Οι ενδείξεις υπερβολικής ανάληψης κινδύνου καθώς και η επιβράδυνση στην κερδοφορία των τραπεζών είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως μεταδίδει το CNBC, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως και της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οργανισμοί όπως επενδυτικά funds και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στο σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση αιφνίδιου σοκ στην αγορά, για παράδειγμα, η πίεση αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα – οδηγώντας σε απώλειες εταιρείες και ιδιώτες.

«Ενώ το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου υποστηρίζει τη συνολική οικονομία, παρατηρούμε επίσης μία αύξηση στην ανάληψη κινδύνου, η οποία θα μπορούσε, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργήσει προκλήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι η κερδοφορία των τραπεζών στην ευρωζώνη αναμένεται πιθανότατα να επιδεινωθεί.

Σχετικά άρθρα