Τα σενάρια για μείωση του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι

Τα σενάρια για μείωση του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Πόση θα είναι η μείωση του φόρου.

Σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να παρουσιάσει ένα «προεκλογικό δώρο» σε έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, έχει εισέλθει το οικονομικό επιτελείο. Η εν λόγω κίνηση για τη μείωση του φόρου ακινήτων πρόκειται να αποκαλυφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με τα επικρατέστερα σενάρια να βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Νοέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη η μείωση του φόρου, ενώ πάνω από τους μισούς ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμάται ότι θα δουν τη συρρίκνωσή του από την επόμενη χρονιά.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, βάσει των αλλαγών που σχεδιάζονται, περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλής αξίας ακίνητα έως 60.000 ευρώ θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά 30%, ενώ από 60.001 έως 100.000 ευρώ η αντικειμενική αξία θα μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 21% και για ακίνητα από 100.001 έως 150.000 ευρώ η ελάφρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 10%.

Η τελική απόφαση για την κλίμακα θα «κλειδώσει» στις συναντήσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας τις επόμενες ημέρες και επικρατέστερη λύση είναι η υιοθέτηση τριών συντελεστών μείωσης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται να γίνει εντός του Νοεμβρίου και πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, ενώ η μείωση θα αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Περιστέρι, το Κορδελιό, την Κέρκυρα, κ.ά. Παράλληλα, αναμένεται να εξαιρεθούν από τον φόρο οι αγροτικοί αποθηκευτικοί χώροι.

Τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο, το οποίο δείχνει και να κερδίζει έδαφος, προβλέπει ότι ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα έχει τρεις συντελεστές μείωσης, οι οποίοι θα κλιμακώνονται ως εξής: 10%, 20% και 30%, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας και τα τετραγωνικά. Αν η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη διαμορφώνεται ές 60.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση, η μείωση του φόρου θα είναι 20%. Για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.000 έως 150.000 ευρώ, ο συντελεστής μείωσης θα είναι 10%.

Το δεύτερο σενάριο που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πέντε συντελεστές μείωσης για τον υπολογισμό του φόρου, οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής: 10%, 15%, 20%, 25% και 30%. Και στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις θα αφορούν ιδιοκτήτες με περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.