Τα σημάδια ότι μπορεί να έχετε ένα ναρκισσιστικό αφεντικό – Και τι να κάνετε γι’ αυτό

Τα σημάδια ότι μπορεί να έχετε ένα ναρκισσιστικό αφεντικό – Και τι να κάνετε γι’ αυτό
Photo: pixabay.com
Ο ναρκισσιστής χρησιμοποιεί την επιθετικότητα ως τακτική χειραγώγησης.

Πιθανόν να έχετε ακούσει το ρητό: Οι άνθρωποι δεν παραιτούνται από τις δουλειές τους, αλλά από τα αφεντικά τους.

Αλλά υπάρχουν φορές που ένα κακό αφεντικό είναι κάτι περισσότερο από απλά «κακό». Το κακό σας αφεντικό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ναρκισσιστής.

Ο ναρκισσιστικός τύπος προσωπικότητας είναι εξαιρετικά εγωκεντρικός, συχνά με μια μεγαλοπρεπή αίσθηση του εαυτού, μια συνεχή ανάγκη για θαυμασμό, μια τάση να εκμεταλλεύεται τους άλλους και μια πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης.

Ο Craig Malkin, κλινικός ψυχολόγος, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου “Rethinking Narcissism”, περιέγραψε ένα ναρκισσιστικό αφεντικό που είχε κάποτε.

«Επέμενε να μένω τακτικά πολλές ώρες αργά στη δουλειά με ασήμαντες εργασίες όπως η αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς αφίσας», δήλωσε στο Business Insider. «Τον ενδιέφερε περισσότερο να με ελέγχει και να με εξευτελίζει παρά να προωθεί την επαγγελματική μου εξέλιξη».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κακό σας αφεντικό μπορεί να μην έχει απαραίτητα ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αλλά μπορεί να παρουσιάζει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Ακολουθούν μερικές ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε ένα ναρκισσιστικό αφεντικό ή διευθυντή.

Είναι πάντα ο ήρωας και δεν μπορεί ποτέ να αποτύχει

Το ναρκισσιστικό αφεντικό ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον που περιβάλλεται από ανθρώπους που θα ενθαρρύνουν και θα τροφοδοτούν την αυτοεικόνα του μέσω του επαίνου ή του θαυμασμού.

Η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου “13 Things Mentally Strong People Don’t Do”, τονίζει ότι το ναρκισσιστικό αφεντικό πιθανότατα θα πάρει όλα τα εύσημα για κάθε επιτυχία σε ολόκληρη την εταιρεία.

«Για παράδειγμα, το αφεντικό μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να σας δίνει προσωπικά επιπλέον ρεπό στις γιορτές, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε η Morin στο Business Insider.

Αυτή η διάκριση τους επιτρέπει να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτοί και να μονοπωλούν τον έπαινο.

Δεν νοιάζονται για τις ανάγκες και την ευημερία των υπαλλήλων τους

Ένα ναρκισσιστικό αφεντικό μπορεί να δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για θέματα που μπορεί να προκύψουν στη ζωή των υπαλλήλων του. Είναι συνήθως αναίσθητοι και απορριπτικοί απέναντι στα προβλήματά σας.

«Η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να είναι πιο επιζήμια», επισημαίνει η Morin. «Μπορεί να λένε ότι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παίρνουν άδεια, αλλά μπορεί να τιμωρούν τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την άδειά τους».

Είναι απρόθυμοι να ακούσουν οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική

Τα ναρκισσιστικά αφεντικά δεν μπορούν να ασχοληθούν με την εποικοδομητική κριτική.

«Όσο πιο ναρκισσιστής είναι κάποιος, τόσο περισσότερο απειλείται ο εγωισμός του από την υπόδειξη ότι κάτι του ξέφυγε ή ότι μπορεί να χρειαστεί να διορθώσει την πορεία του», δήλωσε ο Malkin. «Στο μυαλό τους, μόνο οι κοινοί θνητοί κάνουν λάθη».

Η Morin προσθέτει ότι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι απαραίτητη για την προώθηση και τη διατήρηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Αν οι εργαζόμενοι φοβούνται να εκφράσουν το πώς αισθάνονται πραγματικά και εκφράζουν μόνο αυτό που θέλει να ακούσει το ναρκισσιστικό αφεντικό, καλλιεργείται μια κουλτούρα φόβου και ανεντιμότητας.

Χρησιμοποιούν την επιθετικότητα για να εκφοβίσουν

Ο ναρκισσιστής χρησιμοποιεί την επιθετικότητα ως τακτική χειραγώγησης. Το να υψώνει τη φωνή του ή να χτυπάει τη γροθιά του στο τραπέζι είναι τρόποι για να φιμώσει και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους. Μπορεί επίσης να επιδεικνύει διδακτική και κριτική διάθεση.

«Όταν είχα ένα ναρκισσιστικό αφεντικό, τον απέφευγα όσο το δυνατόν περισσότερο», αναφέρει η Morin. «Το να διαφωνείς μαζί τους συνήθως δεν ωφελεί, καθώς θυμώνουν και γίνονται εχθρικοί. Συχνά τιμωρούν τους ανθρώπους που μιλούν».

Είναι καλύτερο να μην παίρνετε προσωπικά τα ξεσπάσματα ενός ναρκισσιστικού αφεντικού και να συνεχίζετε σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Αν ισχύουν τα παραπάνω, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, αν μπορείτε

Η Morin καταλήγει ότι η καλύτερη λύση είναι να εγκαταλείψετε τη δουλειά. Θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρά, επώδυνη έρευνα.

Δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να αλλάξετε το ναρκισσιστικό αφεντικό ή να προσπαθήσετε να το κάνετε να σας συμπαθήσει – απλώς θα πληγωθείτε περισσότερο στη διαδικασία. Αντ’ αυτού, αποστασιοποιηθείτε από τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Και είναι καλύτερο να μην πείτε τίποτα αρνητικό σχετικά με τον λόγο για τον οποίο φεύγετε από τη δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com