Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ένα κακό αφεντικό

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ένα κακό αφεντικό
big angry boss screaming at small startled worker

Δεν σας ακούει ο εργοδότης σας; Μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Πιστεύετε πως έχετε έναν κακό αφεντικό; Μπορεί να μην συμπαθείτε τον εργοδότη σας και να σκέφτεστε πόσες μέρες μπορούν να περάσουν χωρίς να έχετε καμία αλληλεπίδραση. Μπορεί να έχετε δίκιο ή μπορεί να υπερβάλλετε.

Δείτε τα σημάδια εκείνα που αποδεικνύουν πώς το αφεντικό σας δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα.

1. Το αφεντικό σας έχει υπερβολικά υψηλά standards

Μήπως το αφεντικό σας έχει απαιτήσεις για εσάς στις οποίες δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε; Μήπως περιμένει από εσάς να αποδώσετε όλο και καλύτερα κάθε μήνα, ακόμα κι όταν πέφτουν οι ρυθμοί; Μήπως επαινεί μόνο εκείνους με τις κορυφαίες επιδόσεις;

Κανείς δεν μπορεί να είναι στην κορυφή του παιχνιδιού, όμως, διαρκώς – και ένα καλό αφεντικό πρέπει να το καταλάβει αυτό. Ένα αφεντικό το οποίο δεν είναι είναι με τίποτα ευχαριστημένο, θα σας κάνει να νιώσετε άσχημα για τον εαυτό σας, ανεξάρτητα με το πόσο καλά θα κάνετε τη δουλειά σας. Και αυτή δεν είναι μια εφικτή κατάσταση.

2. Το αφεντικό σας δεν κάνει ποτέ λάθος

Το αφεντικό σας θεωρεί πως έχει πάντα δίκιο, είτε έχει να κάνει με το επόμενο στρατηγικό βήμα είτε με πράγματα εκτός εταιρείας. Οι άνθρωποι που θέλουν διαρκώς να είναι σωστοί προκαλούν μεγάλη ζημιά στην εταιρική κουλτούρα καθώς δεν ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους – αντ’ αυτού τους ρίχνουν το ηθικό.

Ένα καλό αφεντικό πρέπει να παραδέχεται τα λάθη του, αλλά και να αναγνωρίζει πως κάποιες ιδέες έρχονται από άλλες πηγές. Ένας καλός εργοδότης είναι πρόθυμος να υλοποιήσει τις ιδέες αυτές χωρίς να τις καρπωθεί.

3. Το αφεντικό σας δεν σας καθοδηγεί

Ένας μη συνεργάσιμος εργοδότης δε θα σας βοηθήσει να θέσετε τους στόχους σας, αλλά ούτε θα σας βοηθήσει να τους πετύχετε. Αν δεν ξέρετε που θέλετε να πάτε και ο εργοδότης σας δε δείχνει πρόθυμος να το συζητήσετε, είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε σε αδιέξοδο.

Δε μπορείτε να πορευθείτε μόνοι σας και να πιστεύετε πώς όλα είναι καλά, για να φτάσετε σε ένα σημείο όπου θα συνειδητοποιήσετε πώς δεν είστε στον σωστό δρόμο. Αυτή η συμπεριφορά δε θα σας δώσει τα κίνητρα για να δοκιμάσετε διαρκώς νέα πράγματα και να βελτιωθείτε!

4. Ο εργοδότης σας δεν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες

Όταν παρουσιάζετε στο αφεντικό σας μια νέα ιδέα, πώς ανταποκρίνεται; Είναι ανοιχτός και πρόθυμος να ακούσει περισσότερα, ή μήπως την καταρρίπτει επειδή δεν έχει μάθει να δουλεύει έτσι;

Κάποια αφεντικά φοβούνται την αλλαγή τόσο πολύ που δεν είναι πρόθυμοι να καινοτομούν. Συχνά, θέλουν τους υπαλλήλους τους να κάθονται χωρίς να μιλάνε και να σκέφτονται και να κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που έχουν εκπαιδευτεί να το κάνουν. Αυτό μπορεί να λειτουργεί μερικές φορές, είναι αδύνατο όμως να υπάρξει βελτίωση χωρίς να υπάρξει καινοτομία.

5. Ο εργοδότης σας είναι ασυνεπής

Μήπως το αφεντικό σας υπόσχεται πράγματα, αλλά δεν τα πραγματοποιεί; Μήπως τείνει να ξεχνάει πράγματα στα οποία έχει δεσμευτεί; Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε σαν πως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους υπαλλήλους, ή ότι όλα τα άλλα πράγματα έχουν μεγαλύτερη αξία από εσάς.

Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει το αφεντικό σας ανυπόφορο, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αν θα τηρηθούν όσα συμφωνήσατε. Αυτή η δυσπιστία τελικά θα εξαπλωθεί, μέχρι που θα αποφεύγετε να έρθετε αντιμέτωποι μαζί του γιατί δεν ια νιώθετε πια άνετα.

6. Το αφεντικό σας δεν σας ακούει

Όταν έχετε κάποια προβλήματα με τη δουλειά, πρέπει να μπορείτε να εμπιστευτείτε το αφεντικό σας για να μιλήσετε και να ξέρετε πως θα σας ακούσει. Είτε έχετε μια απορία για κάποιο καινούργιο λογισμικό, είτε έχετε πρόβλημα με κάποιον συνεργάτη ή σας ζητάνε παράλογα πράγματα – όλα αυτά πρέπει να μπορείτε να τα συζητάτε με τον εργοδότη σας.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να νιώσετε πως βυθίζεστε διαρκώς.

7. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε

Ανεξάρτητα απ’ το από που προκύπτουν τα προβλήματα επικοινωνίας – είτε δεν ακούει, είτε επειδή δεν θέλει να συζητήσει ή επειδή θεωρεί πως εξηγεί διαρκώς τα ίδια – η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική.

Αν δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας ή θα καταλήξετε να κάνετε κάτι λάθος ή να έρθετε σε ρήξη για το ποιος ευθύνεται.