Τα σημεία «τριβής» κυβέρνησης – θεσμών: Για ποια ζητήματα εκφράζονται επιφυλάξεις

Τα σημεία «τριβής» κυβέρνησης – θεσμών: Για ποια ζητήματα εκφράζονται επιφυλάξεις
Η πορεία της οικονομίας το 2020 και τα δημόσια έσοδα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Κυβέρνηση και θεσμοί στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων φέρεται να συμφωνούν στο ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Το βάρος πέφτει πλέον στο δημοσιονομικό κομμάτι που αφορά το 2020 και τον προϋπολογισμό που πρέπει να κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και ακολούθως στις Βρυξέλλες, ώστε να ανοίξει το δρόμο για το φορολογικό νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις του 1 δισ. ευρώ για το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες,βασικά σημεία “τριβής” με την ελληνική πλευρά στις εν λόγω προβλέψεις είναι η ανάπτυξη, αλλά και οι παράμετροι που τίθενται για την πορεία των εσόδων το 2020.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη για το 2020, στην κυβέρνηση επιμένουν για ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ το 2020, με τις εκτιμήσεις και της ΤτΕ να προσδιορίζουν την αύξηση κοντά στο 3%. Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο στηρίζεται επίσης στην ώθηση που θα δώσουν οι  κινήσεις που δρομολογούνται για την επιτάχυνση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και των παρεμβάσεων στις αγορές.

Οι θεσμοί από τη πλευρά τους παραμένουν επιφυλακτικοί κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, με χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα όπως η Γερμανία να είναι αντιμέτωπες με το «φάσμα» της ύφεσης.

Όσον αφορά στα έσοδα, στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς βρίσκεται η πάγια ρύθμιση για τρέχουσες υποχρεώσεις προς την εφορία. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις αντί των 12 έως 24 δόσεων που ισχύει σήμερα, αλλά οι Eυρωπαίοι διαφωνούν γιατί θεωρούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στα δημόσια έσοδα.

Οι δανειστές ζητούν την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων κυρίως εισοδηματικών για να κλειδώσει ένας οφειλέτης τον μεγαλύτερο αριθμό των δόσεων που θέλει να καθιερώσει η ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις.