Τα συμπεράσματα 13ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών

Τα συμπεράσματα 13ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών

Διχασμένες οι απόψεις για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 13o Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με τίτλο “Unlocking Corporate Growth” που διοργάνωσε η KPMG στις 19 Ιουνίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε μια συνολική επισκόπηση της πορείας της Οικονομίας τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να μετατραπεί η σταθεροποίηση του κλίματος σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γερμανός καθηγητής, οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ifo Institute, Hans-Werner Sinn, (κεντρική φωτογραφία) ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση πρόσφατα με τις δηλώσεις του για το πλεόνασμα της Ελλάδας. Στην ομιλία του ο καθηγητής επανέλαβε τη θέση του ότι το ευρώ δεν αποτελεί σωστό όχημα για την Ευρώπη και η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα του.

Υπογράμμισε ότι η διεύρυνση της Ευρώπης προς την ανατολή δεν είχε μελετηθεί σωστά με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην ανταγωνιστικότητα των χωρών σε όρους εργατικού κόστους. Ο καθηγητής Sinn έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία η οποία, όπως είπε, έχει 50% χαμηλότερο ημερομίσθιο από την Ελλάδα και το 1/3 της Ισπανίας.

Στην παρουσίαση του ο καθηγητής εκδήλωσε την υποστήριξη του προς το μοντέλο της Ομοσπονδιακής Ευρώπης το οποίο θεωρεί μια από τις τέσσερις επιλογές για τις χώρες της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι άλλες τρεις είναι όπως είπε η ενίσχυση των μέτρων λιτότητας, η αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας και τέλος η έξοδος από την Ευρωζώνη.

Ο καθηγητής Sinn υπήρξε κατηγορηματικός ότι η τελευταία αυτή επιλογή αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα αλλιώς «η χώρα θα περάσει τα επόμενα 20 χρόνια στην απελπισία» όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι προσωρινή με τη δυνατότητα επανένταξης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Υποστήριξε ότι μια τέτοια προοπτική θα έδινε στις κυβερνήσεις το πολιτικό κίνητρο για να κάνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκε η ομιλία του Costa Meghir, καθηγητή Οικονομικών στο Yale University και μέλος των Greek Economists for Reform, ο οποίος υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω αλλά πρέπει να δουλέψει αποτελεσματικότερα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει επί της ουσίας καμία ουσιαστική διαφορά με τον πώς ήταν προ κρίσης και τόνισε ότι η ελληνική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά απόρροια της κακοδιαχείρισης πολλών δεκαετιών.

Ο καθηγητής Meghir πιστεύει σε μια μεταρρύθμιση η οποία θα επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς με ριζικές αλλαγές. Ως βασικά μέτρα ανέφερε την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, την ενίσχυση του συστήματος δικαιοσύνης, την ευελιξία για τους εργοδότες στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, καθώς και την άρση των περιορισμών στην αγορά των προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Meghir στη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με την πρόταση του το βάρος δίνεται στους έμμεσους φόρους, με την ενιαία επιβολή ΦΠΑ 27% για όλα τα προϊόντα και την επιβολή φόρου εισοδήματος μόνο στα υψηλότερα εισοδήματα, ποσοστό που δεν θα ξεπερνάει το 10% επί του συνόλου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν και συζητήσεις σε πάνελ με διακεκριμένα στελέχη της αγοράς. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι κα. Ηρώ Αθανασίου από την Ελαΐς-Unilever, Ανδρέας Αθανασόπουλος από την Dixons-Κωτσόβολος, Βασίλειος Κάτσος από την Pharmathen και Γιάννης Καλλίγερος από Mercedes Benz Hellas συζήτησαν, με συντονιστή τον εκδότη της Real News, Νίκο Χατζηνικολάου , για τις προκλήσεις των επιχειρήσεων στο σημερινό περιβάλλον και κατέληξαν ότι η εσωτερική επικοινωνία, η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν βασικά συστατικά για την επιτυχία.

Στο πάνελ των τραπεζικών στελεχών το οποίο συντόνισε ο κ. Γιώργος Κουτσός, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και συμμετείχαν οι κ.κ Πέτρος Φουρτούνης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γενικός Διευθυντής Corporate and Shipping Recovery Τράπεζας Πειραιώς, Λευτέρης Οικονομίδης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τομέα Απαιτήσεων Ειδικού Χειρισμού Eurobank Εργασίας και Θοδωρής Αθανασόπουλος, Διευθυντής, Διεύθυνση καθυστερήσεων Wholesale Banking, Alpha Bank  τονίστηκε ότι στο σύνολο των συστημικών τραπεζών υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες δομές για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των οφειλών τους και που μπορούν να τις υποστηρίξουν σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης εφόσον βέβαια οι επιχειρήσεις αυτές κρίνονται βιώσιμες. Διευκρινίστηκε  επίσης ότι η  βιωσιμότητα των επιχειρήσεων πρέπει να βασίζεται σε ένα τεκμηριωμένο business plan για τη δημιουργία του οποίου καλό θα ήταν να υπάρχει και η συμβολή ειδικών επαγγελματιών που μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τόσο στην κατάρτιση του όσο και στην παρακολούθηση της υλοποίησης του.

Για το «φαινόμενο» της φοροαποφυγής μίλησε η κ. Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια στον Τομέα Φορολογικών Υπηρεσιών της KPMG.  Όπως προέκυψε από την παρουσίαση, στο νέο οικονομικό περιβάλλον η φορολογία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με τη δημόσια συζήτηση να εστιάζει στη «φορολογική ηθική» και τη διαφάνεια.

Χορηγοί του 13ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών ήταν οι εταιρείες, Autohellas Hertz, BCD Travel, Edenred, ICAP Group, IRIS Εκτυπώσεις, Singular Logic, TUI, Vivechrom, ΤUV Hellas και ΕΨΑ. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και του ΣΕΟΔΙ.  Λεζάντες:

ΦΩΤΟ 1: Ο καθηγητής Hans – Werner Sinn

ΦΩΤΟ 2: Ο καθηγητής Costas Meghir

ΦΩΤΟ 3: Ο αν. Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας