Τα σκαμπανεβάσματα του bitcoin δείχνουν ότι το ποντάρισμα του Έλον Μασκ μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο

Τα σκαμπανεβάσματα του bitcoin δείχνουν ότι το ποντάρισμα του Έλον Μασκ μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο
epa08042640 Tesla and SpaceX CEO Elon Musk leaves after the first day of a trial against British diver Vernon Unsworth at the United States Courthouse in Los Angeles, California, USA, 03 December 2019. Unsworth has taken Musk to court on the grounds of defamation after Musk accused him of being a pedophile during the rescue of 13 people from a flooded Thai cave in July 2018. EPA/CHRISTIAN MONTERROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και ο Μασκ σόκαρε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ανακοινώνοντας ότι η Tesla δεν θα δέχεται πλέον bitcoin για πληρωμές, στη συνέχεια τουΐταρε ότι δεν έχει πουλήσει κανένα bitcoin από αυτά που έχει στα ταμεία του από τότε που άλλαξε στάση.

του Shawn Tully

Ο Έλον Μασκ, ως γνωστόν, στράφηκε ενάντια στο bitcoin ασκώντας κριτική στο τεράστιο ανθρακικό του αποτύπωμα. Όμως, ο CEO της Tesla συνεχίζει να θεωρεί το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου ως έναν εξαιρετικό χώρο για να …παρκάρει το ρευστό της εταιρείας.

Αν και ο Μασκ σόκαρε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ανακοινώνοντας ότι η Tesla δεν θα δέχεται πλέον bitcoin για πληρωμές, στη συνέχεια τουΐταρε ότι δεν έχει πουλήσει κανένα bitcoin από αυτά που έχει στα ταμεία του από τότε που άλλαξε στάση. Πλέον, ο …προφήτης της καθαρής ενέργειας είναι παγιδευμένος σε ένα στοιχείο ενεργητικού που τροφοδοτείται από βρώμικο άνθρακα σε χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν, και που από χθες φαίνεται να είναι και αρκετά επιπόλαιο ως επενδυτική επιλογή.

Το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, ο Μασκ αγόρασε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin σε μια από τις πιο περιπετειώδεις αποφάσεις που έλαβε ποτέ μια εταιρεία για τα ταμεία της. Ο οικονομικός διευθυντής της Tesla, Zach Kirkhorn, επαίνεσε το ποντάρισμα σαν μια καλή ιδέα «τοποθέτησης ενός μέρους του ρευστού που δεν χρησιμοποιείται και εξασφάλισης μιας καλής απόδοσης».

Η Tesla αγόρασε 46.000 κρυπτονομίσματα σε μια μέση τιμή 32.610 δολαρίων. Στα μέσα Μαρτίου, πούλησε 10% του αποθέματός της – σχεδόν 4.100 κρυπτονομίσματα – στα 60.000 δολάρια περίπου, εξασφαλίζοντας κέρδος 128 εκατομμυρίων δολαρίων (που μειώθηκε στα 101 εκατομμύρια δολάρια λόγω μιας χρέωσης).

Για κάμποσο καιρό, το ποντάρισμα φάνταζε εξαιρετικό. Στο peak του bitcoin στα 63.425 δολάρια, στις 14 Απριλίου, η Tesla εξασφάλιζε κέρδος 1,275 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα 41.400 κρυπτονομίσματα που συνέχιζε να κατέχει. Αυτό το ποσό υπερβαίνει το λειτουργικό της εισόδημα από την κατασκευή και πώληση αυτοκινήτων τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, εξαιρουμένων των εσόδων από ρυθμιστικές πιστώσεις.

Αλλά αυτά τα κέρδη μειώθηκαν ραγδαία ύστερα από την απότομη πτώση του bitcoin στις αρχές Μαΐου, η οποία στις 19 Μαΐου μετατράπηκε σε κατάρρευση ύψους 27%, στα 31.663 δολάρια. Στο σημείο αυτό, το μερίδιο της Tesla άξιζε 40 εκατομμύρια λιγότερο απ’ όσα είχε πληρώσει η εταιρεία για να το αποκτήσει. Στο μέσον της ημέρας στις 19 Μαΐου, το bitcoin επανήλθε στα 36.900 δολάρια. Αλλά ακόμα και με αυτή την άνοδο, το κέρδος για την Tesla έχει μειωθεί πλέον κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια, στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ανεξάρτητα από το πού θα κινηθεί το bitcoin, ο Μασκ πήρε μια λάθος απόφαση με το τζογάρισμα του εταιρικού του ρευστού. Δεν είναι μόνο η επιβάρυνση για το περιβάλλον. Όπως έδειξε η πρόσφατη πτώση, υπάρχει κι άλλος λόγος για να μην αγοράσει κάποιος bitcoin: το πόσο λίγη ασφάλεια προσφέρει ως επενδυτικό στοιχείο.

Πηγή: fortune.com