Τα σούπερ μάρκετ επιστρέφουν μερίδια στο υπόλοιπο λιανεμπόριο

Τα σούπερ μάρκετ επιστρέφουν μερίδια στο υπόλοιπο λιανεμπόριο
Λιγοστός κόσμος σε σούπερ μάρκετ κάνει τα ψώνια του, Κόρινθος, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο 1,1% η ανάπτυξη στο α’ εξάμηνο - Πτώση σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης και αποδυνάμωση της κατηγορίας bazaar δείχνουν τα στοιχεία της Nielsen.

Τα καταστήματα καλλυντικών, καθώς και άλλες κατηγορίες του λιανεμπορίου φαίνεται ότι ξανακερδίζουν μερίδια από τα σούπερ μάρκετ, που ήταν το μοναδικό ανοιχτό κανάλι μαζί με τα φαρμακεία και τα e-shop κατά την περίοδο των lockdown.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης της Nielsen για τις επιδόσεις κατά το α’ εξάμηνο του 2021 του οργανωμένου λιανεμπορίου (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών, καθώς και του discount καναλιού).

Είναι ενδεικτικό ότι τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης εμφάνισαν πτώση 3,5% στην εξεταζόμενη περίοδο και είναι η κατηγορία με τις μεγαλύτερες απώλειες. Ωστόσο η τάση είχε φανεί από το τετράμηνο, οπότε η σύγκριση με το διάστημα της έναρξης της πανδημίας έδινε πτώση της τάξης του 6,2%. Η κατηγορία, που αναπτυσσόταν με διψήφιο ρυθμό πέρυσι, με ορισμένους κωδικούς προϊόντων, όπως στα αντισηπτικά να τρέχουν με τριψήφιο ρυθμό, φαίνεται ότι τείνει να ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, όσο η καθημερινότητα των καταναλωτών επιστρέφει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν και η αγορά καλλυντικών επέδειξε ανθεκτικότητα την περίοδο των αυστηρών περιορισμών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ) τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο καλλυντικών σημείωσαν πτώση πωλήσεων 39,4% το 2020, δηλαδή μεγαλύτερη και από αυτή στα καταστήματα ένδυσης (-36,6%) και υπόδησης (-34,9%). Μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου φαίνεται να ξανακερδίζουν την πελατεία τους, ενώ τείνει αυξανόμενος ο τζίρος που γίνεται από το ψηφιακό κανάλι.

Μια άλλη κατηγορία που αποδυναμώνεται στα σούπερ μάρκετ, ως αποτέλεσμα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, είναι τα προϊόντα bazaar. Με βάση τα στοιχεία της Nielsen στο α’ εξάμηνο, το σύνολο των κατηγοριών bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ.) εμφανίζει την πιο θετική, διψήφια τάση στο +10,3%, αλλά όπως σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, αυτή η αύξηση σχετίζεται κυρίως με το διάστημα όπου το υπόλοιπο λιανεμπόριο βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας.

Στο σύνολό της η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου εμφάνισε ανάπτυξη 1,1%, με βάση τα στοιχεία έως 27 Ιουνίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα τα προϊόντα που αντιστοιχούν σε ταχυκίνητους κωδικούς (FMCGs) στο σύνολό τους παρουσιάζουν παρόμοια τάση, στο +1,0%.

Τα τρόφιμα & ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία ταχυκίνητων κωδικών που αναπτύσσεται με +2,3%, ενώ εκτός από τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, πτώση σημειώνουν και τα προϊόντα οικιακής χρήσης, της τάξης του 2,1%.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για το σύνολο του εξαμήνου τα αλκοολούχα ποτά διατηρούν τη δυναμική τους, με το ουίσκι να εμφανίζει ανάπτυξη 32,5%, το ρούμι 27,5% και τα κρασιά 24,3%. Αντίθετα, κατηγορίες τροφίμων, τις οποίες οι καταναλωτές “στόκαραν” κατά την περίοδο του ξεσπάσματος της πανδημίας παρουσιάζουν σημαντική πτώση, όπως τα όσπρια και το αλεύρι στα οποία οι πωλήσεις επιβραδύνονται με ρυθμό της τάξης του 12,3% και 21,8% αντίστοιχα.