Τα στοιχεία σε όλα τα κράτη δείχνουν αποχή-ρεκόρ στις ευρωεκλογές

Τα στοιχεία σε όλα τα κράτη δείχνουν αποχή-ρεκόρ στις ευρωεκλογές

Η αποχή θα χτυπήσει δυνατά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αναλυτές στην Ευρώπη ανησυχούν από την τάση αποχής.

Ξεπερνά το 47% το ποσοστό Γερμανών αλλά και Γάλλων το οποίο σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη η εταιρεία YouGov, για λογαριασμό του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARTE, δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες.

Η ανησυχητική τάση καταγράφεται και από το Γάλλο αρθρογράφο Ολιβιέ Μπιφό, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ποσοστό αποχής μεγαλύτερο από 60% στη Γαλλία.

Δεν πρόκειται πάντως για ένα νέο φαινόμενο. Τα τελευταία 35 χρόνια, η αδιαφορία των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές αυξάνεται σταθερά, γεγονός το οποίο καταγράφεται και από τα επίσημα στοιχεία. Η αποχή το 1979 έφθανε το 38% κατά μέσο όρο στα τότε εννέα κράτη-μέλη. Το 2009 έφτασε το 56,9%.

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να ακολουθεί άλλη πορεία, προς το παρόν τουλάχιστον. Ανάμεσα στα χρόνια 1984 – 2004 το ποσοστό συμμετοχής έφτανε στο 75%. Όμως, το 2009, μόλις 52,6% των Ελλήνων επέλεξαν να ψηφίσουν.

Στη Γαλλία, η τάση αυτή συνοδεύθηκε από ευθεία αμφισβήτηση της σημασίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι ολοένα και πιο ασαφής για τους Γάλλους ψηφοφόρους», λέει ο Ζερόμ Φουκέ, αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr