Τα streams της Taylor Swift δεν αρκούν για να φτάσει το Spotify τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων

Τα streams της Taylor Swift δεν αρκούν για να φτάσει το Spotify τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων
Illustration of the online streaming music platform, Spotify application, in Paris, September 15, 2020.?Illustration Illustrations de la plateforme de streaming de musique en ligne, application Spotify, a Paris, le 15 septembre 2020. Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Αφότου είδε τη μετοχή της εταιρείας του να πέφτει κατά περισσότερο από 50% τους τελευταίους έξι μήνες, ο CEO της Spotify, Daniel Ek, έπρεπε να δώσει λίγη αισιοδοξία στη Wall Street.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σουηδός επιχειρηματίας μίλησε στην πρώτη «ημέρα των επενδυτών» με την εταιρεία ως εισηγμένη, θέτοντας έναν τεράστιο στόχο ανάπτυξης: 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα μέχρι το 2030 – δέκα φορές το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι.

 

Οι επενδυτές επαίνεσαν τη φιλοδοξία, στέλνοντας τις μετοχές της Spotify σε άνοδο 6% κατά τη διάρκεια μιας κατά τα άλλα πτωτικής ημέρας διαπραγμάτευσης. Αλλά μήπως η άνοδος μιας ημέρας αντανακλά την πεποίθηση ότι η εταιρεία συνεχούς ροής ήχου είναι έτοιμη για εντυπωσιακές αυξήσεις εσόδων; Ή μήπως το άλμα υποδηλώνει απλώς ότι η Spotify είχε υποτιμηθεί λίγο μετά από μια περίοδο πτώσης για τις μετοχές streaming και τεχνολογίας;

Αν και το Spotify είναι μια αναμφισβήτητη ιστορία επιτυχίας, φτάνοντας πέρυσι τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η εταιρεία θα πετύχει τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς σημαντικές εξαγορές.

Στην παρούσα φάση, η Spotify κατέχει ήδη περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς μουσικής ροής, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ερευνών. Στους κορυφαίους ανταγωνιστές της περιλαμβάνονται ορισμένες από τις εταιρείες με τις μεγαλύτερες …τσέπες στον κόσμο: Apple, Amazon, YouTube και Tencent. (Η Spotify και το μουσικό τμήμα της Tencent κατέχουν η μία μερίδιο της άλλης). Η Spotify θα μπορούσε να κλέψει πελάτες από τους αντιπάλους της, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Midia Research διαπίστωσε ότι το παγκόσμιο μερίδιο της εταιρείας στην αγορά streaming μουσικής μειώθηκε από 33% στα μέσα του 2020 σε 31% στα μέσα του 2021.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των χρηστών φαίνεται να είναι μια πιο πιθανή οδός για την προσθήκη ακροατών. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο περισσότερο τέτοιο χώρο έχει το Spotify διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο.

Η Spotify ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2021 ότι δραστηριοποιείται σε 184 χώρες. Ενώ ο streamer δεν αναφέρει πολλά στοιχεία σχετικά με την περιφερειακή χρήση και τα έσοδα, μπορεί ήδη να υπερηφανεύεται για περίπου 136 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη, 93 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική και 85 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική.

Η Spotify θα μπορούσε να φτάσει «βαθύτερα» σε άλλες χώρες – η εταιρεία ανέφερε περίπου 90 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στον «υπόλοιπο κόσμο» – αλλά αυτές οι αγορές συνήθως παράγουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους. Στην Ινδία, για παράδειγμα, μια μηνιαία συνδρομή premium κοστίζει 2,30 δολάρια το μήνα, περίπου το ένα τέταρτο της τιμής μιας συνδρομής στις ΗΠΑ.

Για να πλησιάσει το Spotify τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, η εταιρεία streaming θα πρέπει πιθανότατα να επεκταθεί πολύ πέρα από τη βασική της μουσική δραστηριότητα.

Ο Ek και οι κορυφαίοι …υπολοχαγοί του παραμένουν ενθουσιασμένοι με την επιχειρηματική δραστηριότητα του podcasting, περιγράφοντάς την ως μια διαφημιστική ευκαιρία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο οικονομικός διευθυντής Paul Vogel δήλωσε ότι η Spotify τριπλασίασε τα έσοδά της από podcasting το 2021, ξεπερνώντας τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά ακόμη και αν η αγορά podcast αυξάνεται ετησίως με ρυθμούς που προσεγγίζουν το 30%, όπως προβλέπουν αρκετοί ερευνητές αναλυτές, η δραστηριότητα podcasting της Spotify πιθανότατα θα αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναμένουν επίσης να εισπράξουν δισεκατομμύρια δολάρια από τα audio books, αλλά η πραγματική ευκαιρία της Spotify στο χώρο αυτό παραμένει ασαφής. Το Spotify είχε μια καθυστερημένη άφιξη στα audio books, πολύ πίσω από τους ηγέτες του κλάδου, όπως η Audible που ανήκει στην Amazon και η σουηδική Storytel. Αν και ο Ek προέβλεψε ότι η παγκόσμια επιχείρηση audio books θα μπορούσε να φτάσει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές της αγοράς τοποθετούν το συνολικό ποσό αρκετά χαμηλότερα.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης της Spotify πιθανότατα βρίσκονται σε αγορές που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί, μια προοπτική που επισημάνθηκε την Τετάρτη από τον Ek.

«Βλέπουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να φανταζόμαστε και να εξερευνούμε νέες κάθετες αγορές στην πλατφόρμα μας – εντός του audio, αλλά και πέραν αυτού», δήλωσε ο Ek. «Και για κάθε κάθετη αγορά, θα αναπτύξουμε ένα μοναδικό σύνολο λογισμικού, υπηρεσιών, προϊόντων και επιχειρηματικών μοντέλων που θα είναι προσαρμοσμένα για το συγκεκριμένο οικοσύστημα».

Ακόμη και αν το Spotify συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, πολλά μπορεί να πάνε στραβά μέχρι το 2030. Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να καταπνίξουν ζωτικής σημασίας εξαγορές. Η ώθηση για ένα αποκεντρωμένο διαδίκτυο θα μπορούσε να μειώσει τη σημασία των μεγάλων πλατφορμών περιεχομένου. Οι νεότερες μορφές media θα μπορούσαν να κάνουν το audio να μοιάζει ξεπερασμένο.

Προς το παρόν, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify δεν αισθάνεται απαισιοδοξία. Σε αυτό το σημείο, η τυφλή αισιοδοξία μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Fortune.com