Τα τμήματα venture capital των Google και Microsoft «σπρώχνουν» 120 εκατομμύρια δολάρια στην Incorta

pixabay.com

Η Incorta έλαβε 120 εκατομμύρια δολάρια σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης. Η εταιρεία βοηθά στον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών αναλύσεων.

του Jonathan Vanian

Οι εταιρείες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Αλλά δεν μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ακριβέστερη πρόβλεψη των πωλήσεων, εάν τα δεδομένα τους είναι ανοργάνωτα και διάσπαρτα σε διαφορετικά συστήματα.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο επενδυτές όπως η GV, πρώην Google Ventures, και η M12, πρώην Microsoft Ventures, ποντάρουν στο ότι περισσότερες εταιρείες θα χρειαστούν βοήθεια. Οι δύο αυτές εταιρείες είναι μεταξύ των πιο πρόσφατων υποστηρικτών της Incorta, μιας νεοσύστατης επιχείρησης που προσφέρει ένα είδος υπηρεσίας επεξεργασίας δεδομένων «όλα σε ένα» για τους πελάτες, προκειμένου να αναλύουν εταιρικά δεδομένα που είναι διασκορπισμένα σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων και στη συνέχεια να τα μετατρέπουν όλα σε διαγράμματα και γραφικά.

Η Incorta έλαβε 120 εκατομμύρια δολάρια σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, δήλωσε αποκλειστικά στο Fortune ο διευθύνων σύμβουλος Scott Jones πριν από την ανακοίνωση το πρωί της Τετάρτης.

Η Prysm Capital, ένα επενδυτικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τρεις αποφοίτους της BlackRock, ηγήθηκε της χρηματοδότησης, η οποία ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση που έχει αντλήσει η Incorta στα 195 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα. Εκτός από την GV και την M12, στον τελευταίο γύρο συμμετείχαν οι Grid Ventures, Sorenson Capital, Kleiner Perkins, Telstra Ventures και άλλοι.

Ο Jones αρνήθηκε να σχολιάσει την ιδιωτική αποτίμηση της εταιρείας. Είπε ότι η startup δεν είναι «μονόκερος», ένας όρος που αναφέρεται στη μη χρηματιστηριακή αποτίμηση μιας εταιρείας στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο.

Η Incorta βοηθά στον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών αναλύσεων, δήλωσε ο Jones. Ιστορικά, οι εταιρείες οργάνωναν και «καθάριζαν» τα εταιρικά δεδομένα παίρνοντας πληροφορίες από ορισμένες βάσεις δεδομένων, επεξεργάζονταν τα δεδομένα αυτά ώστε να λειτουργούν με άλλες βάσεις δεδομένων και στη συνέχεια φόρτωναν αυτές τις ρετουσαρισμένες πληροφορίες σε συστήματα προσαρμοσμένα για συγκεκριμένες αναλυτικές εργασίες. Ο κόσμος αναφέρεται σε αυτή την υπολογιστική τεχνική ως «εξαγωγή, μετασχηματισμός και φόρτωση» ή ETL – μια τετριμμένη αλλά σημαντική διαδικασία που τροφοδοτεί την ανάλυση δεδομένων.

Σήμερα, οι εταιρείες συχνά συγκεντρώνουν δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε βάσεις δεδομένων Oracle και SAP. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες προμηθευτών όπως η Informatica, μια εταιρεία διαχείρισης δεδομένων, για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες ώστε να μπορούν να διοχετευτούν σε μια μεγάλη ηλεκτρονική δεξαμενή δεδομένων, που συνήθως ονομάζεται «λίμνη δεδομένων» ή «αποθήκη δεδομένων», ανάλογα με τον τύπο των δεδομένων. Τέλος, χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το Tableau ή το Power BI της Microsoft για τη δημιουργία οπτικοποιήσεων αυτών των πληροφοριών.

Τα εργαλεία της Incorta απλοποιούν όλα αυτά τα βήματα σε μια ενιαία διαδικασία, τόνισε ο Jones. Ορισμένοι από τους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν την Broadcom, την Redstone Credit Union, την Genworth Financial και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης της Incorta είναι ότι μειώνει τη «διόγκωση των δεδομένων», μια επέκταση του μεγέθους και του αριθμού των συνόλων δεδομένων που μπορεί να προκύψει όταν οι εταιρείες προετοιμάζουν πληροφορίες για πολλαπλά συστήματα, δήλωσε ο Karim Faris, γενικός εταίρος της GV. Ένα terabyte εταιρικών δεδομένων μπορεί να μετατραπεί σε πέντε ή δέκα terabyte δεδομένων μέσω της διαδικασίας καθαρισμού δεδομένων. «Ξαφνικά, τα δεδομένα σας γίνονται πολύ πιο ‘παχιά’ μόνο και μόνο για να μπορέσετε να τα αναλύσετε», δήλωσε ο Faris.

Η νέα χρηματοδότηση της Incorta θα τη βοηθήσει να αναμετρηθεί με διάφορους ανταγωνιστές, από γίγαντες του κλάδου όπως η Oracle και η SAP μέχρι νεότερες επιχειρήσεις όπως η Tableau. Εντωμεταξύ, εάν μεγάλοι προμηθευτές υπολογιστικού νέφους όπως η Amazon και η Microsoft ή ειδικοί στα δεδομένα όπως η Snowflake, κάνουν το ντεμπούτο τους με παρόμοια αναλυτικά χαρακτηριστικά, η startup θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Ουσιαστικά, η Incorta κατασκευάζει ένα προϊόν που κάνει πολλά πράγματα (βλέπε: ETL) σε αντίθεση με μια συγκεκριμένη εργασία. Η πρόκληση που πρέπει να προσέξει είναι η εξής: Όταν οι εταιρείες προσπαθούν να παίξουν σε πολλά ταμπλό, μπορεί να καταλήξουν να μην παίζουν σε κανένα, αν δεν είναι προσεκτικές.

Ο Jones δήλωσε ότι η τεχνολογία της Incorta συνεργάζεται με πολλούς προμηθευτές, δίνοντας στην εταιρεία «πολλούς τομείς στους οποίους μπορούμε να παίξουμε». Και ακόμη κι αν υπάρχουν πελάτες που είναι ευχαριστημένοι με τα εργαλεία επεξεργασίας δεδομένων που χρησιμοποιούν σήμερα, ο Jones στοιχηματίζει ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που θα χρειαστούν κάτι νέο.

«Θα σας πω ότι στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με αυτό, δεν έχω ακούσει ποτέ πελάτη να λέει: ‘Δεν έχω νέα πρότζεκτ ανάλυσης’», δήλωσε ο Jones. Η όρεξη αυξάνεται συνεχώς.