Τα τρία «Άλφα» της καθημερινής μας διατροφής

Τα τρία «Άλφα» της καθημερινής μας διατροφής

Οι αδελφοί Καραγεωργίου ήταν οι πρώτοι που συσκεύασαν το ρύζι και τα όσπρια στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας την αγορά προϊόντων με τη σέσουλα.

Στον κυκεώνα της κρίσης ένας από τους κλάδους που κρατά ακόμη γερές αντιστάσεις και στον οποίο υπάρχουν αν όχι προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον δυνατότητα διατήρησης του υπάρχοντος μεριδίου αγοράς, είναι εκείνος των τροφίμων, καθώς το κόστος των προϊόντων παραμένει χαμηλό. Ίσως η φράση «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» να περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την εξέλιξη της εταιρείας οσπρίων 3ΑΛΦΑ στην ελληνική αγορά, η οποία ξεκίνησε ως μια καινοτόμα επιχείρηση που εδραιώθηκε στο τραπέζι των ελληνικών νοικοκυριών.

Το 1968 τα αδέρφια Νίκος και Ευάγγελος Καραγεωργίου αποφασίζουν να στήσουν τη δική τους εταιρεία στον χώρο των τροφίμων. Ήταν η εποχή όπου άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μπακάλικα τα οποία κινούνταν στη λογική του self-service με την τοποθέτηση ραφιών τα οποία αντικατέστησαν τα σακιά και τα προϊόντα με τη σέσουλα. Ο Νίκος είχε το επιχειρείν μέσα του. Φοιτητής ακόμη στην Ανωτάτη Βιομηχανική, το σημερινό Πανεπιστήμιο Πειραιά, ασχολείται με τις πωλήσεις και δουλεύει μεταξύ άλλων σε ένα κατάστημα υφασμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Πριν ακόμη τελειώσει τις σπουδές του είχε δημιουργήσει ένα δικό του πελατολόγιο που θα τον βοηθούσε στη μετέπειτα πορεία του. Έτσι γεννήθηκε η γνωστή εταιρεία οσπρίων 3ΑΛΦΑ, η οποία ήταν η πρώτη που συσκεύασε ρύζι και όσπρια και εδώ και 50 σχεδόν χρόνια θεωρείται leader στην ελληνική αγορά στην επεξεργασία και τυποποίηση οσπρίων & ρυζιών. Το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 62% στα όσπρια και 32% στα ρύζια και έχει παρουσία σε Κύπρο, Γερμανία, Αγγλία και Αμερική.

Διαβάστε ακόμη: Μαρινόπουλος: Γεύση από την Ελλάδα που καινοτομεί

Ο Νίκος Καραγεωργίου σχολιάζει στο FortuneGreece.com τις ανακατατάξεις που έχουν συμβεί στον κλάδο εξαιτίας του λουκέτου που έβαλαν αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ,(βλ. Aldi, Ατλάντικ και Carrefour) εξέλιξη η οποία δημιούργησε αρκετά «φέσια» στην αγορά. Ο ίδιος αναφέρει ότι το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και πως φημολογούνται νέες συνενώσεις και εξαγορές εταιρειών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη χρηματοδότησης. Ως γνωστόν οι τράπεζες εξακολουθούν και κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας και οι πιστώσεις έχουν κοπεί, με αποτέλεσμα η αγορά να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο.  Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τοις μετρητοίς ή και με προεμβάσματα για τις εισαγωγές. «Η χρονιά για την 3ΑΛΦΑ θα κλείσει με μικρή πτώση λόγω των συνθηκών. Μια μικρή ανάσα θα δοθεί σίγουρα και από τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου, μήνας ο οποίος θεωρείται παραδοσιακά βαρόμετρο».

Διαβάστε ακόμη: Ένας οικονομολόγος που τον κέρδισε η τυροκομία

Η εταιρεία παράγει 50 κωδικούς, με το ρύζι Καρολίνα από τις Σέρρες να είναι πρώτο σε πωλήσεις. Από την κατηγορία των οσπρίων να ξεχωρίζουν οι φακές. Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων παράγεται στην Ελλάδα αλλά γίνεται και εισαγωγή προϊόντων καθώς η παραγωγή δεν είναι σε θέση να καλύψει την εγχώρια ζήτηση. «Δεν είμαστε αυτάρκεις ως λαός σ’ αυτό το κομμάτι. Η καλλιέργεια οσπρίων μέχρι πρότινος δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε καν στο πρόγραμμα επιδοτήσεων του Υπουργείο Ανάπτυξης. Η κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του παρελθόντος».

Η διοίκηση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, που εντατικοποιήθηκε και η ενασχόληση των Ελλήνων με τον πρωτογενή τομέα λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, στηρίζει 200 νέους παραγωγούς μέσω των προγραμμάτων συμβολαιακής καλλιέργειας. Η παραγωγή απορροφάται από την εταιρεία και τα προϊόντα πωλούνται έχοντας πάνω την ένδειξη της περιοχής και του παραγωγού που φρόντισαν ώστε αυτά τα αγαθά να βρίσκονται στο τραπέζι μας,

Για το 2014 ο κ. Καραγεωργίου είναι συγκρατημένα αισιόδοξος και αποφεύγει να κάνει μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Όπως λέει, η πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη στάση της τρόικα. Συμπυκνώνει δε την άποψή του σε μια φράση «Η μόνη διέξοδος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν ξανά ζωή στην Ελλάδα».