Τα τρία «καυτά» ζητήματα ενόψει των νέων εκλογών

Τα τρία «καυτά» ζητήματα ενόψει των νέων εκλογών
Ψηφοδέλτια μέσα σε κάλπη κατά τη διάρκεια επαναληπτικών εκλογών, σε εκλογικό τμήμα στο Ναύπλιο, Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. Διεξάγονται σε πολλές περιοχές της χώρας οι επαναληπτικές Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πώς κινούνται τα κόμματα και γιατί η Ελλάδα πρέπει να σταθεί ενωμένη «σαν έτοιμη από καιρό».

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των νέων εκλογών και γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία είναι χρήσιμο να αποκτήσουμε μια γενικότερη εικόνα στην περιοχή μας. Θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε μικρό μέρος μιας μεγάλης αλλαγής που δείχνει να καθορίζει τις τύχες μας. Πιστεύω ότι τρία είναι τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Η κλιματική αλλαγή, ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων και η κατάσταση στην περιοχή μας.

Ας αρχίσουμε όμως με τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα των  πρώτων δημοσκοπήσεων είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά των εκλογών. Αν και είναι νωρίς ακόμη και δεδομένου ότι πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, μπορούμε να συνάγουμε ορισμένα συμπεράσματα.

Σε ότι αφορά την Ν.Δ. η ηγετική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει καταλυτικό ρόλο. Δεν θυμάμαι περίπτωση πρωθυπουργού να διατηρεί την αξιοπιστία του ύστερα από 4 χρόνια διακυβέρνησης. Παρά τις αστοχίες, τα λάθη, τις παραλήψεις της η κυβέρνηση διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της στο πολιτικό σκηνικό. Σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί, από το βαθύ Κράτος μέχρι τα Τέμπη, τον πληθωρισμό   και τις παρακολουθήσεις ο κ.Μητσοτάκης παρέμεινε αδιάβροχος. Η ανάγκη  για σταθερή κυβέρνηση και η Οικονομική πολιτική με βάση τη φιλελεύθερη Οικονομία, η Άμυνα και η εξωτερική πολιτική παίξανε κι αυτά τον ρόλο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρώτο σοκ επανήλθε στο προσκήνιο και μοιάζει να αξιοποιεί στελέχη και τεχνοκράτες. Ο λόγος του είναι πιο ήπιος και η κομματική μηχανή λειτουργεί. Ωστόσο υπάρχουν εμμονές που δυσκολεύουν το έργο. Οι άμεσες επενδύσεις είναι αυτές που φέρνουν πλούτο σε κάθε χώρα. Συναφής είναι και η Παιδεία. Δεν μπορεί να κατανοήσει την σχέση της αριστείας με την ευημερία και την στρατηγική σημασία της. Το περίφημο άρθρο 16 και η ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ μοιάζει να του προκαλούν αλλεργία. Ας κοιτάξει όχι μόνο τα Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, αλλά και την Κύπρο ή ακόμη και την Κίνα. Τέλος, έχει ακόμη δυο εμπόδια στην μελλοντική του πορεία. Την έλλειψη «πάγκου» στο κόμμα του και την αναγέννηση του «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

Πάμε τώρα στον επίδοξο διάδοχο στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης με ένα ισχυρό επιτελείο επιθυμούν να συνεχίσουν την καμπάνια τους με τον δικό τους διμέτωπο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην Οικονομία, τους ασθενέστερους των πολιτών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , συνεχίζει να αρνείται κάθε συνεργασία με τα άλλα κόμματα. Ρώτησα υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία αν η άρνησή τους και το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών οδηγήσει ψηφοφόρους στην Ν.Δ. Η απάντηση ήταν κατηγορηματικά όχι. Δεν θα στηρίξουν με τίποτε τον κ.Μητσοτάκη.  Αναρωτιέμαι αν μια τέτοια στάση θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ ή αν θα σπρώξει κάποιους ψηφοφόρους στην αποχή ή στην Ν.Δ. με το σκεπτικό ότι δεν επιθυμούν να παραταθεί η ακυβερνησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λένε οι πρώρες δημοσκοπήσεις; Και τι λέει και το πάντα αξιόπιστο polls of pols του Politico; Φυσικά τα ίδια αποτελέσματα με τις εκλογές. . Ωστόσο  τίποτε δεν είναι δεδομένο. Η αποχή, η χαλάρωση λόγω καλοκαιριού, και ο εφησυχασμός των ψηφοφόρων της Ν.Δ. μπορεί να μας φέρουν την ακυβερνησία. Επίσης ο αριθμός των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα καθορίσουν τα αποτελέσματα.

Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας όπως αναφέρθηκα στην αρχή; Επειδή τα θέματα είναι γνωστά και έχουν αναλυθεί σε βάθος, θα αναφερθώ τηλεγραφικά.

  1. Η κλιματική αλλαγή. Επηρεάζει όλες της πτυχές της ζωής μας και είναι πανταχού παρούσα. Πλημμύρες, ασύλληπτες πυρκαγές-Καναδάς, Ισπανία τα πιο πρόσφατα γεγονότα-, ξηρασία, λιμοί κλπ είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να ελέγξει και να επιτύχει τους στόχους της διεθνούς κοινότητας για μείωση των εκπομπών CO
  2. Ο ανταγωνισμός για την στρατηγική πρωτοκαθεδρία στον παγκόσμιο χάρτη εντείνεται τροφοδοτούμενος και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πώς θα τελειώσει αυτή η σφαγή; Θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα; Ποιος ο ρόλος της Κίνας και ποιες οι προθέσεις της για τη Ταιβάν; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημεία από τις πληγές του πλανήτη.
  3. Τέλος πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην μέση Ανατολή; Ένα ακροδεξιό και θρησκόληπτο καθεστώς έχει εγκατασταθεί στην γειτονία μας, στο Ισραήλ αντιμέτωπο με μια αιμοσταγή δικτατορία στο Ιράν.

Αυτά και πολλά άλλα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Και σε αυτά πρέπει να βρει τρόπους μετά τις εκλογές να σταθεί ενωμένη «σαν έτοιμη από καιρό».

*Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.