Tα βασικά πολιτικά μηνύματα της κάλπης

Tα βασικά πολιτικά μηνύματα της κάλπης
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) αποχωρεί από το Μέγαρο Μάξιμου μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Μέγαρο Μάξιμου. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος δικομματισμός, η ισχυρή εντολή που ζήτησε και πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο «μετασχηματισμός» του Τσίπρα.

«Το τέλος της Οδύσσειας». Με αυτό τον τίτλο αναφέρθηκαν πολλοί αναλυτές στο χθεσινό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, με το οποίο ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας στη ΝΔ. Η φράση αυτή κυρίως αφορά τη δεκαετία των πυκνών εξελίξεων που έφερε η οικονομική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας το πολιτικό σύστημα έμοιαζε να περπατάει σε «κινούμενη άμμο».

Το χθεσινό αποτέλεσμα μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: επιστροφή του δικομματισμού, μεγάλη νίκη της ΝΔ και «αντοχή» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε προεκλογικά «ισχυρή εντολή, κυβέρνηση και αυτοδυναμία». Και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του. Στον ίδιο πιστώνεται η επικράτηση της ΝΔ, ενός κόμματος που παρέλαβε ηττημένο, εκλογικά, πολιτικά, και ιδεολογικά. Ο νέος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έξω από τα γραφεία του κόμματος, ανέφερε ότι η ΝΔ γίνεται πάλι μια μεγάλη παράταξη, επανέρχεται στα κυβερνητικά έδρανα και μάλιστα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της ιστορίας της (39,81%), 11,5 μονάδες πάνω από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.  Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν θα έχει μεγάλη περίοδο χάριτος…άλλωστε όπως τόνισε ο ίδιος δεν τη ζητάει. Οι πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα κυρίως στους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων, της μείωσης της φορολογίας και της επιστροφής του κλίματος  ασφάλειας σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας.

Κυρίως όμως ζητούν μια νέα «κουλτούρα» ηγεσίας της Ελλάδας, που θα βασίζεται στην αξιοκρατία και στους πιο ικανούς, χωρίς κομματικές παρωπίδες, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη να οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη μέρα. Χωρίς αλαζονεία, κάτι που φαίνεται να «χρέωσαν» στον Αλέξη Τσίπρα, κυρίως τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια καθαρή εκλογική ήττα, την οποία άλλωστε αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή, πέρασε στην αντιπολίτευση, αλλά με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, που τον κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων κομμάτων στην ευρωπαϊκή αριστερά. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές αύξησε τα ποσοστά του κατά 7,9% και συσπείρωσε τον κόσμο του. Σύμφωνα με αναλυτές, κομβικό σημείο ήταν η απόφαση του  να εμφανιστεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον δεύτερο πόλο ενός νέου δικομματισμού που εγκαινιάζεται μεταξύ της συντηρητικής παράταξης και ενός κομματικού σχηματισμού, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να μετασχηματίσει σε ένα πολυσυλλεκτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «ερωτηματικό» αποτελεί η στάση που θα κρατήσει στην αντιπολίτευση, η οποία θα δείξει κατά πόσο έχει «ωριμάσει» πολιτικά.

Το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο καθιερώθηκε μετά τις Ευρωεκλογές στη τρίτη θέση, έχει εξίσου δύσκολο έργο με τη μεγάλη μάχη να αρχίζει τώρα. Η Φώφη Γεννηματά μπόρεσε να ανεβάσει τα ποσοστά του, τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όσο και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, διαψεύδοντας τις καταστροφολογικές προφητείες, ειδικά μετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου. Ωστόσο πλέον καλείται να διαχειριστεί  τη βέβαιη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «αρπάξει» την πολιτική κληρονομιά του και να το αποστραγγίσει από το  κοινωνικό ρεύμα που το διατηρεί ως υπαρκτή πολιτική δύναμη. Παράλληλα θα πρέπει να τραβήξει τις διαχωριστικές του γραμμές από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, στηρίζοντας όμως επιλογές που θεωρεί κομβικές για την επόμενη μέρα της χώρας, ως «η υπεύθυνη δύναμη» του τόπου.

Τέλος οι πολίτες χθες έβαλαν τέλος στην κοινοβουλευτική παρουσία κομμάτων που ενισχύθηκαν μέσα στην κρίση. Εκτός Βουλής μένουν η Ένωση Κεντρώων αλλά και το ναζιστικό και ακροδεξιό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Στη θέση τους αναδείχτηκαν, αλλά όχι ως διάδοχα σχήματα, το ΜέΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου. Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα αντέξουν…