Τα βραβεία που δίνουν φωνή στον κλάδο του retail

Τα βραβεία που δίνουν φωνή στον κλάδο του retail

Ο Βαγγέλης Παπαλιός μιλά στο FortuneGreece.com λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των Lighthouse Retailbusiness Awards 2014.

Με κεντρικό μήνυμα «Το Retail οδηγεί τις εξελίξεις!» διοργανώνονται φέτος για 13η συνεχή χρονιά τα Lighthouse RetailBusiness Awards 2014 από την Direction και το περιοδικό RetailBusiness που επιβραβεύουν την προσπάθεια και την προσήλωση εκείνων που, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ξεχώρισαν στον κλάδο του Retail. Λίγο πριν από την Τελετή Απονομής, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo, ο Εκδότης Bαγγέλης Παπαλιός, μας μιλάει για τη φετινή διοργάνωση.

Κύριε Παπαλιέ, για 13η συνεχή χρονιά διοργανώνονται στη χώρα μας τα Retail Business Awards. Τι είχατε στο μυαλό σας όταν δημιουργούσατε το θεσμό το 2002; Περιμένατε ότι θα καθιερωθούν στην ελληνική αγορά και ότι θα έχουν μια διαχρονική πορεία;
Τα RetailBusiness Awards αποτελούν μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2002 και σήμερα έχει εξελιχθεί στον πλέον σημαντικό και καταξιωμένο θεσμό του χώρου. Είναι η μεγάλη γιορτή για το ελληνικό Λιανεμπόριο και την Βιομηχανία.

Αισίως φτάσαμε στη 13η διοργάνωση και είμαι πραγματικά υπερήφανος, που βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από την Τελετή Απονομής των Lighthouse RetailBusiness Awards 2014, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και διοργανώνονται σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

Τα RETAILBUSINESS AWARDS ευθύς εξαρχής είχαν έναν και μόνο στόχο: να συμπορευθούν με τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και να αναδείξουν τις αξίες και τους άριστους. Ο θεσμός όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύει και τιμά με απόλυτη συνέπεια τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις πρακτικές που ακόμη και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική Οικονομία, δίνουν καθημερινά τη μάχη της ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας, που είναι οι πρωταγωνιστές της αγοράς και αποδεικνύουν πως το ελληνικό Λιανεμπόριο όχι μόνο είναι ισχυρό αλλά και οδηγεί τις εξελίξεις στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα.

Πολλοί ίσως πουν ότι πρόκειται για έναν ακόμη διαγωνισμό βραβείων σε μια χώρα που ο επιχειρηματικός της κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Ποια είναι η δική σας θέση;
Τα RETAILBUSINESS AWARDS ξεκίνησαν στη «χρυσή εποχή», ίσως, της αγοράς, ακολούθησαν παράλληλη πορεία με τη γενική άνθηση και ανάπτυξη που καταγράφηκε στην Οικονομία και στην χώρα μέχρι το 2008 αλλά, κυρίως, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, είναι συνεπή στο ραντεβού τους και στα τελευταία χρόνια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας γενικευμένης ύφεσης.

Το κύρος και η αξιοπιστία των βραβείων όχι απλά δεν έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια αλλά αντιθέτως θεωρούμε πως πλέον ο θεσμός έχει  αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την αγορά στη χώρα μας.

Σε καμία περίπτωση, δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η κρίση, αλλά αυτή ακριβώς η πραγματικότητα είναι που καθιστά απόλυτα αναγκαία και ακόμη πιο σημαντική την διοργάνωση των RetailBusiness Awards.

Δική μας θέση, βλέπετε, είναι πως οι αξίες και οι άριστοι πρέπει να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται. Πιστεύουμε πως στους δύσκολους και κρίσιμους καιρούς, όπως αυτοί που βιώνουμε, οφείλουμε –περισσότερο από ποτέ- να  στηρίζουμε και να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, που αντιστέκονται στις δυσοίωνες συνθήκες, ξεπερνούν τα εμπόδια και συνεχίζουν να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα πρέπει να σημειώσω πως παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, το λιανεμπόριο εξακολουθεί να έχει λόγους και αφορμές να «γιορτάζει» με τα δικά του βραβεία. Άλλωστε, αν εξετάσει κανείς τη λίστα των παλαιότερων νικητών του θεσμού, θα δει επιχειρήσεις και στελέχη που επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την εγκυρότητά του, πρωταγωνιστώντας όλα αυτά τα χρόνια στο Ελληνικό Λιανεμπόριο και την γενικότερη επιχειρηματική σκηνή της χώρας, συνεισφέροντας σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας.

Τι διαφορετικό θα δούμε στη φετινή διοργάνωση;
Ένα νέο στοιχείο στην φετινή διοργάνωση είναι το τιμητικό βραβείο «Στρατηγικής Συνεργασίας» που θα απονείμουμε μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Logistics στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την πολύτιμη και δημιουργική συμβολή του στην ανάπτυξη των Logistics στην Ελλάδα.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσω πως έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τα Retail Business Awards 2015 ανανεώνοντας τον θεσμό και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις και τις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται στην αγορά

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των βραβευθέντων;
Τους νικητές τους βγάζει η ίδια η αγορά καθώς ψηφίζει τους καλύτερους στις αντίστοιχες κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρονιά οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής για τις κατηγορίες: e-retailer, CSR Retail Strategy Retail Campaign 2012 και Retail Store (Σούπερ Μάρκετ, Εστίαση, Ηλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Είδη, Ένδυση-Υπόδηση).

Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή συμμετοχών, η Οργανωτική Επιτροπή των RetailBusiness Awards προχωρά στην κατάρτιση της short list σε κάθε κατηγορία, ενώ παράλληλα έχει και την ευθύνη της επιλογής των στελεχών και των επιχειρήσεων που θα διεκδικήσουν τις κορυφαίες διακρίσεις για το «Retailer» και το «Retail Manager» της Χρονιάς.

Οι νικητές προκύπτουν μέσα από διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιείται μέσω αριθμημένων ψηφοδελτίων και δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν έχει το αναγνωστικό κοινό – συνδρομητές των εκδόσεων της DIRECTION , τα μέλη του ΣΕΛΠΕ και της ΕΣΕΕ, καθώς οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που καλύπτουν τον κλάδο του Λιανεμπορίου και της Βιομηχανίας.

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο δείγμα ειδικών, που μπορεί να διαμορφώσει απόψεις και τάσεις και να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του θεσμού διασφαλίζει η KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε., που φέτος είναι ο Ελεγκτικός Φορέας της διοργάνωσης για ένατη συνεχή χρονιά.

Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσω πως όσον αφορά στα βραβεία για τον «Προμηθευτή της Χρονιάς», οι νικητές προκύπτουν μέσα από έρευνα με δομημένο ερωτηματολόγιο, που πραγματοποιείται με την επιστημονική επίβλεψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών και στην οποία συμμετέχουν τόσο οι υπεύθυνοι αγορών (buyers) μεγάλων αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) όσο και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, τιμώντας μας με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.

Πόσα βραβεία θα δοθούν και σε ποιες κατηγορίες;
Όπως πάντα, υπάρχουν οι μεγάλες διακρίσεις για τον Retailer 2014 και τον Retail Manager 2014, ενώ επίσης θα απονεμηθούν βραβεία στις κατηγορίες Ε-Retailer 2014, Retail Campaign 2014, Retail Store Super Market 2014, Retail Store Ηλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Είδη 2014, Retail Store Εστίαση 2014, Retail Store Ένδυση-Υπόδηση 2014 και CSR Retail Strategy 2014.Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα απονεμηθούν όπως κάθε χρόνο, τα Βραβεία για τους Προμηθευτές της Χρονιάς, στις κατηγορίες Food & Drink, Non Food, Τεχνολογία και Λευκές και Μαύρες Συσκευές, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση της κατάστασης στον κλάδο του λιανεμπορίου πόσο έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών;
Η ύφεση είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα, όπως και η μείωση της καταναλωτικής δύναμης και του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων.

Ο χάρτης της αγοράς λιανικής επανασχεδιάζεται τα τελευταία χρόνια. Οι «χρυσές εποχές» έχουν μάλλον παρέλθει ανεπιστρεπτί, αλλά αυτό ίσως να μην είναι και τόσο κακό. Βρισκόμαστε στην εποχή του εξορθολογισμού, στην εποχή που η αγορά ανακαλύπτει και καταλήγει στις πραγματικές της διαστάσεις ενώ παράλληλα αξιοποιεί πλήρως την δυναμική της αλλά και τις ικανότητες των ανθρώπων της. Ο κλάδος, σαφώς, και επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αλλά εκτιμώ πως διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να βγει ακόμη πιο δυνατός από αυτή την «περιπέτεια».

Πώς βλέπετε, λοιπόν, το μέλλον του εγχώριου λιανεμπορίου τα επόμενα χρόνια;
Προσωπικά, δηλώνω αισιόδοξος. Τίποτα, όμως, δεν γίνεται με ευχολόγια και ωραία λόγια. Αντιθέτως χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά επιμονή και υπομονή. Η δική μου αισιοδοξία βασίζεται στην δυναμική αλλά κυρίως στις δράσεις και τις ενέργειες των ανθρώπων και των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στην Ελλάδα.

Το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης «Το Retail οδηγεί τις εξελίξεις» νομίζω πως είναι εξαιρετικά επίκαιρο και εύστοχο. Το λιανεμπόριο στη χώρα μας αποτελεί τον κλάδο που προετοιμάζει πιο δυναμικά από οποιονδήποτε άλλο τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των «παιχτών», νέα concepts και καινοτόμες ιδέες, ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων ενώ όπως όλα δείχνουν σύντομα θα κάνουν την είσοδο τους στην αγορά και άλλοι πολυεθνικοί όμιλοι. Το Retail είναι σαφώς στη θέση του οδηγού, συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις στην ανάκαμψη της οικονομίας.